Виси ли летният сезон на косъм? 103 плажа – неохраняеми

Недостигът на кадри също плаши туристическия бранш
10 май 2017 09:00,
16
Виси ли летният сезон на косъм? 103 плажа – неохраняеми
Снимка: архив, Bulphoto

103 плажа могат да останат неохраняеми за предстоящия летен сезон, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя обаче увери, че ще се работи неохраняемите ивици да намалеят, така че през лятото те да са около 90.

Не са взети своевременни мерки за някои ивици с приключени съдебни дела, за които е решено, че трябва да бъдат отдадени на избраните стопани, каза още Ангелкова. Според нея тези дейности трябва да бъдат изпълнени максимално бързо.

Някои от плажовете, които трябва да бъдат предадени за стопанисване, са "Поморие – Централен", "Обзор – Мотела" и "Бургас – Север". Освен това ще бъдат обявени процедури на местата, където това е възможно, заяви Ангелкова. По думите й търгове за даване под наем ще бъдат стартирани за 4-5 плажа основно по Северното Черноморие. Министърът обясни, че това са ивици, които са посещаеми и има интерес, например Офицерският плаж във Варна.

По думите й за процедурите ще е нужен около месец, което означава, че през юни може да има избрани стопани, пише "Монитор".

Още по темата

А за плажовете, които остават неохранями, според нормативната уредба трябва да се погрижи местната власт. За целта областните управители трябва да предоставят схеми за водно осигуряване за плажовете, които са с приоритет и трябва да има осигурено спасяване, медицински пункт, както и да бъдат почиствани.

Средствата за покриване на разходите се осигуряват от държавата. Те са в размер на 10% от приходите от концесиите, които за миналата година бяха приблизително 13 млн. лв. Парите ще бъдат разпределени между областните управители на Бургас, Варна и Добрич спрямо броя на ивиците, които не са дадени за управление.

Относно подготовката за летния сезон министърът посочи, че следващата седмица ще бъдат направени проверки по цялото Черноморие. Недостиг на кадри може да провали летния сезон алармираха от бранша. Според регистрираните незаети места в бюрата по труда недостигът е 23 хил., обясни Ангелкова.

Сред мерките, които се планира да бъдат предприети, е да се намери механизъм за прилагане на наредбата за трудовата миграция.

Освен това туристическото министерство може да започне обучение на нискоквалифицираните кадри, които липсват в сектора. Идеята е ведомството да подготвя камериерки, пикола и бармани, като първоначално капацитетът ще е от 1000 до 3000 годишно, каза Ангелкова и посочи, че подобен модел има в Португалия, Франция и Испания. По думите й предстои идеята да бъде обсъдена както с бранша, така и с социалното и образователното министерство.

По идея на министъра на туризма ще бъдат създадени и два съвета, които да подпомагат работата му. Единият ще е за законодателството в сектора, а другия – за националния маркетинг и реклама. Очаква се тяхното функциониране да започне до 10 дни.

Сред приоритетите, които си поставя министър Ангелкова, са да се работи за механизъм, при който част от приходите на курортите да се връщат обратно при тях и допълни, че в момента постъпленията отиват в общините, към която територия принадлежат. Тя каза, че парите, които те самите генерират, могат да се връщат и да бъдат влагани, например в инфраструктура.

Друга основна тема, по която ще се работи, е търсенето на възможност за регулирането на апарт-хотелите, съобщи министъър Николина Ангелкова. Тя беше категорична, че там е най-големият сив сектор и най-големите трудности за контрол. Според нея трябва да се намери механизъм, който да работи за тези места за настаняване, които са категория Б.

Относно онлайн системата, която трябваше да свърже в реално време хотелите с НАП и МВР Ангелкова съобщи, че ще бъде възложено прекратяване на поръчката. Причината е, че трябва да бъдат изчистени елементи като съгласуване с Агенцията за електронно управление, което е задължително според нормативната база. След като бъде спряна и бъдат извършени необходимите дейности, търгът може да бъде публикуван отново след 10 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
махнете спасителите и наемателите общините само да почистват плажовете и туристите ще са по доволни което ще е по добре за икономиката.
13
0
 
4
 
! Отговори
КИРИЛ СОФИЙСКИ преди 6 години
ЕТО ДО КЪДЕ НИ ДОКАРА МИНИСТЪРКАТА НА ТУРИИЗМА! СЕГА ДОВОЛНА ОТ ПОСТИГНАТОТО ОТИДЕ ДА ОПРАВЯ БЪЛГАРИЯ ПРЕД СВЕТА ! АМАН ОТ ПАРТИИНИ БЕЗМОЗЪЧНИ МАГАРЕ ТА !
12
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква квалификация трябва да имаш и какво обучение трябва да преминеш за да сервираш бира и кебапчета, или да опъваш чаршафите в хотелска стая ? И каква заплата трябва да взимаш за това,при положение, че учителите работят за 600 лв а докторите и инженерите за 1000-1500 лв? В мечтания от вас Запад, заплата се определя от образованието и най-вече от сложността на извършения труд,а не от неговата тежест.
11
6
 
2
 
! Отговори
любимец 13 преди 6 години
Русофилите на черноморието. Свестните българи в Гърция, Албания, Хърватска и други приказни места.
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българинът видя, че мутрите по морето само експлоатират и вече бяга. След 5 години няма кого са наемат. Защото да им плащаш смешни пари, да ги храниш с помия, да живеят в дупки отблъсква от години. Ще се сетят един ден но ще е късно. Тогава ще са готови да плащат но няма кой да се подлъже. Искат добър сезон но той зависи от обслужването основно, реда и качествената храна. Къде вече ги има? Аз одавна не ходя на Лай//морието защото простотията да то вземат повече пари за всичко расте.
9
0
 
29
 
! Отговори
Пф преди 6 години
Няма и да имат персонал.Не правят трудови договори за да не плащат осигуровки,квартирите, които наемат за персонала са абсолютни дупки(често са мазета с влага и мухъл),освен това в стая спят по 5-4 човека.Работното време е по 13-14 часа без почивен ден,само 2-3 часа почивка през деня.И не на последно място често лъжат хората и не им изплащат изработеното.Е как да имат кадри...
8
0
 
26
 
! Отговори
Мутроморието преди 6 години
И наличния персонал им е много на тия експлоататори, гаврят се с хората само
7
0
 
23
 
! Отговори
ДрасПрес преди 6 години
А те пак за обществени поръчки си мислили. А за адекватно заплащане за положения труд много тактично нищо не се споменава.
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Усещам, че загрижеността за хотелите на ч***гуните е вече реална!
5
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За Бога, братя, не ходете на Бг Черноморието! Високи цени, лоши хотелиерски и още по - лоши ресторантьорски услуги, неквалифициран персонал съставен от ***, авантюристки, пандизчии, пласьори, крадци, джебчии, взломаджии, наркомани и ***! *** вода с примеси от човешки отпадъчни води и материали + генетичен материал!
4
0
 
8
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 6 години
Какво стана с туристическото лого ?!
3
0
 
31
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
Заплата, отношение, обучение, осигуряване на заетост през не-активния сезон. Това все са неизвестни за Българския туристически бранш. Учудващо е че само 23 000 са само незаетите работни места.
2
0
 
50
 
! Отговори
Анна преди 6 години
Ми от бранша да не алармират ,а да дават нормални заплати!!!
1
0
 
35
 
! Отговори
вгд преди 6 години
Според мене косъма е къдрав!