За ден 30 абоната се жалват от надути сметки за парно

Част от сигналите са и срещу липса на топлоснабдяване
11 май 2017 08:30, Петя Славова
6
За ден 30 абоната се жалват от надути сметки за парно
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

По около 7000 жалби годишно срещу "Топлофикация“ за надписани сметки са подавани от граждани във Федерацията на потребителите, заяви изпълнителният й секретар Емил Георгиев и уточни, че това прави по около 30 оплаквания дневно.

В същото време със съдействието на федерацията са заведени 2000 дела срещу дружеството, като 65% от тях са спечелени от потребителите. Жалби срещу спирането на топлата вода сега обаче няма, пише "Монитор".

"Според мен това е напълно очаквано, защото хората са обезкуражени и не вярват в системата. Случаят с обезщетението на софиянка от 4 стотинки е напълно показателен“, коментира Емил Георгиев. Според него е недопустимо от "Топлофикация“ да съветват гражданите да не пускат крана с топлата вода, за да не се начисляват суми към фактурите.

"Как един потребител може да докаже дали е пускал крана? Кой знае след това какви сметки ще получат потребителите, чудно ми е как ще ги изчислят от дружеството“, каза още Георгиев.

От канцеларията на омбусдмана Мая Манолова уточниха, че жалбите от столичната топлофикация от началото на годината са 293. Основно те са срещу плащането на сградна инсталация, начисляването на сметките, индивидуалните откази от услугата.

За последната авария жалбите са над 90. 153 са общо жалбите, подадени в КЕВР от абонати на топлофикациите в страната за последния отоплителен сезон, съобщиха от регулатора. През ноември са 13, декември - 12. От началото на година броят им нараства чувствително, ката през януари те са 30, през февруари се удвояват на 64, през март са 23, а през април - 11. 51 на сто от всички са срещу качеството на топлоснабдяването.

От столичната топлофикация съобщиха, че жалбите, постъпили при тях за обезщетенията заради голямата авария в „Топлофикация”, се броят на пръстите на едната ръка. От дружеството обаче не успяха да уточнят за какво са останалите сигнали от абонатите им, пуснати през последния отоплителен сезон.

Говорителят на "Топлофикация София” уточни, че за спирането на топлата вода по време на ремонтите през лятото няма да има обезщетения. "В закона и в наредбата пише, че когато клиентите са уведомени минимум 15 дни преди началото на ремонта не се дължи обезщетение. Времето за ремонта няма значение. Важното е абонатите да бъдат уведомени”, поясни тя.

Между 3 и 6 лв. са получили доста от абонатите на столичната топлофикация, засегнати от голямата авария през февруари в ТР "Изток” в София, когато стотици хиляди останаха на студено при минусови температури навън, съобщи от своя страна БНТ, като цитира случаи на обезщетение от 4 стотинки..

От "Топлофикация" тогава са изчислиха, че общият брой на дните на аварията е 8. 78% от засегнатите абонати в източните квартали на града са били без или с нарушено топлоподаване над 48 часа, тоест освен приспадане на дните ще получат и обезщетение.
 


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Топлофикация - дългата ръка на Кремъл.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Времето за ремонта няма значение. Важното е абонатите да бъдат уведомени”, да им е честито на софиянци. Сега като мине един месец ремонти и без топла вода. За пореден път има закон в полза на едно дружество, но не и на тези, които ползват услугите му. Даже не можеш индивидуално да се откажеш от услугите им.
4
0
 
6
 
! Отговори
До 2 преди 3 години
Тогава щом 5 дена без топло обезщетението е 2.21 по техните сметки целият месец не би трябвало да то излезе повече от 60-70 лева.
3
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички оплакващи се са евтини селски тарикати, които използват дупки в законодателството, за да крадат от редовно плащащите.
Същото е и в ЧЕЗ.
Наложи ми се да чакам на опашка в офиси на ЧЕЗ и такива глупости се наслушах, че ми стана лошо.

От сорта: Ние отидохме на море и през това време как е възможно да се навърти такава сметка!
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Платих сметка 293 лева, когато беше аварията, обезщтетението за дните без топло ми е 2 лева и 21 стотинки. Мафия!!!
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата да се закрие, МАФИЯ.