Откриха уран във водата и на три села в Пловдивско

Кметовете са уведомени, хората не трябват да консумират водата
20 май 2017 15:22,
36
Откриха уран във водата и на три села в Пловдивско
Снимка: архив Reuters

Открити са малко над допустимите стойности на уран във водата на три пловдивски села, съобщи радио "Пловдив", позовавайки се на д-р Ваня Танчева-Манчева - директор на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ - Пловдив. Това са селата Пъдарско, Болярино и Драгойново, намиращи се съответно в трите общини Брезово, Раковски и Първомай.

Още по темата


От Здравната инспекция са се позовали на резултати от проби, предоставени им от ВиК.

По думите на д-р Танчева-Манчева водното дружество е тествало водата в частна лаборатория в Бухово. Веднага са били уведомени кметовете на населените места, за да предприемат съответните мерки и да уведомят хората да не ползват водата за пиене и готвене.

Забраната ще остане в сила до извършването на втори тест, което ще стане в понеделник, като пробите ще изследват в Националния център по радиобиология, коментират от РЗИ, цитирани от радио "Пловдив".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Представям си какво ще намерят ако пооверят и тая в София, бая уран копаеха в наоколо. баба фандък правилно не дава да се тества, ще стане като с замърсяването
4
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не, това вече е твърде прекалено!Не може изведнъж някак си, да се появи уран навсякъде!Или го е имало винаги, че даже от хилядолетия, или е нещо подхвърлено в извори, кладенци и язовири, че да натрови изкуствено водата. Компетентните органи спят ли?
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как до преди половин година изобщо нищо не се чуваше за уран - сега - всеки ден!? На нищо не прилича! Изведнъж всичко стана уранено! Има някой лъже и си играе с хората! Сега ли,преди това ли - но това не е нормално!
2
0
 
6
 
! Отговори
Atris преди 6 години
I v Bankia, i v Malko Tarnovo taka...ama tiho ...
1
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това ако беше нормална държава щеше да се намери кой да извлича този уран и да отива за други нужди. Ние обаче сме уникални. Стоичков го каза навремето: "хората от пустинята правят рай, а ние бетон наливаме".