Черешите - на пазара 5 лева, за производителя до левче

Производители се жалват: Ценита на изкупуване на черешите обидно ниски
Обновена: 27 май 2017 17:32 | 27 май 2017 17:00, Красимир Ангелов
74

Тежко и трудно е началото за черешовата кампания в Кюстендилско. Производителите от района са оплакват от ниската цена, на която търговците изкупуват плодовете.

Активната беритба в селата край града все още не е започнала с пълни сили. Първоначалната цена, на която черешите се продават от производител на търговец, е от 60 стотинки до 1 лев.

След това стойността на плодовете на пазара скача до 5-6 лева. Цените под левче за килограм череши са обидно ниски, смятат производителите.

Хитрият ход на изкупвачите е да изчакат времето да принуди производителите да пуснат стоката си на безценица. Тъй като черешата е нетраен плод, производителят на края на деня иска или не трябва да склони на по-ниските цени.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria On Air
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
24
 
! Отговори
сланинаров преди 6 години
хитрец паралия, закупчик, трудно четящ, некултурен ***, отива и купува три камиона с череши от кюстендилско по един лев килото и ги продава по четири лева и печели 50хиляди лева за три дни работа.Така е в България, земята на мутрите,земя на простаци.
35
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
-череши като почернеят - тия червените да ги ядът тревопасните-праскови - в прозрачна торбичка и на слънце поне 1-2 дена за да омекнат - камъни не консумирам!-кайсии - жълто-оранжеви; червените са прекалено торени.
34
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНеуки хора. То ако беше така, както мечтаят много...щяха всички производители да имат щандове на пазарите. Очевидно не става така. Ама като не учите ,ще приказвате и глупости.-----------------Умнико, производителите и да искат НЕМОГАТ да стигнат до пазара. Имаш ли представа как се взима площ. Сигурно не си и чувал как прекупвачите пращат мутри на производителите дето сами се пробват да продават. Амат от хартиени тигри, прочел един учебник по пазарна икономика и вече пише нова
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хммм, днес бяха 3-4 лв. Все пак е още рано за череши. Хубавите са първата седмица на юни.
32
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Неуки хора. То ако беше така, както мечтаят много...щяха всички производители да имат щандове на пазарите. Очевидно не става така. Ама като не учите ,ще приказвате и глупости.Без търговците ...Няма пазарна икономика. Ако някой смята ,че има да го докаже. Да продаде череши от другия край на българия по морето примерно. Ама те не са 2 града ами 30. Как по точно ще покрие цялата мрежа? Ще назначи хора ли ? А кой ще следи дали крадат? А кой ще плаща ъеанспортни разходи и осигуровки? Аре бегайте ..
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До прекупвачтия разходи дето имаш, един производител ги прави на всяко пръскане (а те са поне 5 ако искаш да береш нещо). От там, разходи за рабтници, рязана, косене, амортизация на тракторите и машините и т.н.
30
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека само да вметна едно пояснение - първо излизат на пазара ранния сорт череши.Те не са хубави. Колкото и на народа да му се яде череши, и колкото до Бога да вдигат цените, няма смисъл да се купуват. Хубавите череши са от по-късния сорт, ако изчакат още малко ще видят разликата. Пък тогава и цените не са толкова шокиращи май...Всяко нещо според сезона му. Не можем през януари да ядем хубави дини например. Или пъпеши. Само оранжерийни продукти или докарани отвъд екватора.
29
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-жалката професия е прекупваческата - във всяко отношение, с всяка стока.
28
0
 
10
 
! Отговори
мръсник преди 6 години
черешите ДНЕС са по 2.50 лв. екстра сортовете: 3 - 3,50. ей заради такива статии и заглавия преди 10 дена бяха по 5-6 лева. аз като търгувам пъпеши и дини утре ще поръчам да ми напишат колко струват чуждоземните сега преди нашите да са узрели и да видим по колко ще са в сезона, дали ще 50 ст за кг или 1.50.
27
2
 
29
 
! Отговори
продавач преди 6 години
До: номер 34Прекупвачо, аз съм го правил, само че беше отдавна преди години.Продавам черешите направо на приятели, колеги и познати. Без сергии.Направо от автомобила от щайгите им ги нося в къщи - по домовете.Знаеш ли какво ставаше? Ще се избият да ги купуват. После се сърдят че нямам още да им продам! Такива ми ти работи.Изводът? Прекупвачите са излишни. Те са ***, не работят нищо.По-добре да се хванат на работа вместо да цоцат като комари как цоцат кръв.
26
2
 
22
 
! Отговори
потребител преди 6 години
До прекупвачПроблемите ти не ни интересуват!Реалната цена на пазара е 2лв.Всичко нагоре е спекула.
25
25
 
10
 
! Отговори
прекупвач преди 6 години
Айде вие разбирачите отворете сергия и ги продавайте череши ако искате и на 1,20 за кило. На края на месеца като ттябва да платите сегия -100лв, осигоровки-140лв, данъци -70. Според вас с 20-30ст/кило как ще изкарате дори да платите 300 и кусор лева на държавата смотана.
24
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цюрих има едно предградие Мейлен(аз му казвам селце),както и да е.Та там в покрайнините земеделски производители си продават стоката.Продават е силно казано защото на сергиите намаше никой.:) Черешите са претеглени и стоят в торбички.Хората се спират оставят парите взимат си стоката и си заминават.Човека се вясва само през час-два да вземе парата :) Представям си тука какво ще стане. Между другото черешите бяха 3 франка само.
23
2
 
5
 
! Отговори
азь преди 6 години
Това не е вярно! На борсата в Кърналово под 2лв.кг. няма... А и на пазарите са вече по 3-4 лв.кг.
22
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че 5 лв скъпо ли е ? Колкото идна кутия сладолед. Вие побърках те ли се.
21
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва във всеки областен град да има пазари САМО за производители. На пазарите да има видеонаблюдение и охрана, за да може спокойно да продават продукцията си на справедливи цени.За да може след като държавата не се грижи за производителите, хората да се грижат за тях като имат възможност да пазаруват директно от тях и с това да ги стимулират
20
2
 
9
 
! Отговори
Шерлок преди 6 години
До Анонимен Много правилна забележка ... тук е момент да се запитаме кок така скъпите череши се купуват от бедният народ ? това първо ... второ .. как се справят данъчните ? Е видно и, че изобщо не се справят ... изобщо има ли държава ?
19
1
 
19
 
! Отговори
Потребител преди 6 години
Истината,неюастни българи е,че ни имат за мравки - газят ни мутри,бандюги,мошеници,прекупвачи и мафиоти..... А най-важното е,че те се покровителстват от "най-горе" !!! Гние стоката по пазарите,но цената не се променя и стотинка.
18
1
 
10
 
! Отговори
Illy преди 6 години
Ще чакам да им падне цената.
17
3
 
18
 
! Отговори
опетков преди 6 години
Ще съчувствам на производителите едва когато кажат, че са направили кооперация за продажба, закарали са продукцията си на пазара и не са успели да я продадат. Докато разчитат на изкупвачи ще е така.