Климат, природа, човешка намеса и воден ад в Аспарухово

Имало и незаконни къщи, от там били 8 от жертвите
16 юни 2017 17:00, Мария Захариева
4
Климат, природа, човешка намеса и воден ад в Аспарухово
Снимка: архив, Булфото

Природен феномен, причинен от съчетанието на климатични и ландшафтни фактори и човешка намеса, е причинил потопа във варненския кв. Аспарухово, който на 19 юни 2014 г. отне живота на 13 души и причини тежки разрушения. Това са изводите от ситуационна експертиза, изготвена от шестима специалисти от СУ "Св. Климент Охридски" и БАН, съобщи окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров.

Три години след бедствието досъдебното производство по случая е пред финал. По него първо работиха разследващи полицаи, но преди година окръжният прокурор го възложи на екип от трима прокурори и трима следователи. Дотук са събрани над 70 тома доказателства, разпитани са 95 свидетели и са изготвени още 5 експертизи.

Още по темата

Ситуационната е била финална, стана ясно от думите на Чавдаров. Тя е направена на база на всички доказателства и на личния оглед на вещите лица, изготвили доклад от 300 страници и близо 50-минутен клип със заключенията си. Според тях кварталът е пострадал от речен тип наводнение от двете дерета в източната и западната му част. Тъй като те са извън пределите на Аспарухово и са сухи през по-голямата част от годината, не са били фиксирани като потенциално рискови обекти, а според критериите на националната методика за оценка на риска от наводнения дори не са отчетени като дерета. След двудневни проливни дъждове деретата се препълнили. Западното Темелковско дере е било преградено поне на 3 места от храсти, дървета и боклуци, а проводимостта му намалявали и 2 сгради на военно поделение. Образували се 3 басейна. Водата от тях преляла, от напора й тръгнало свлачище и се формирала двуметрова кална вълна, която връхлетяла най-пострадалата част на квартала, пише "Труд".

Близо 2,5 млн. куб. м са помели незаконните къщи, построени върху коритото на охранителния канал на ул. "Горна студена" и "Гривица" в ромската махала, сочи докладът. Справка в регулационните планове от 1978 и 1989 г. установила, че 18 къщи на първата улица са вдигнати незаконно направо върху дерето. 8 от жертвите бяха обитатели на една от тези постройки, припомни Чавдаров.

Наличието на незаконни къщи е увеличило броя на жертвите, но поемайки удара, те са намалили скоростта и височината на вълната и така са спасили от трагедия ниската част на квартала, се посочва в експертизата. Според нея подобно наводнение Варна е преживяла през 1951 г., но тогава пороят е паднал върху града, а не върху стръмния скат на Аспарухово. Дори и при правилно оразмеряване двете дерета там не биха могли да заустят без разлив огромната водна маса, е изводът на експертите. Според тях незаконната сеч в гората над квартала и битовите отпадъци в деретата не са изиграли роля за потопа.

Кметът на Варна е свършил работата си по плана за защита при бедствие и преодоляване на последиците от него, е заключението от ситуационната експертиза. В нея обаче се посочва, че МРРБ не е изпълнило задълженията си за оценка и картографиране на геоложкия риск на територията на пострадалия квартал и на цяла Варна, които са основа за мерки за превенция. Въпреки Националната програма за ограничаване на свлачищата, ерозията и абразията 2015-2020 г. регистрираните до 2014 г. във Варна обектите за неотложно укрепване ще бъдат укрепени чак през 2019 г. с 2 млн. лв., пишат вещите лица.

Констатациите им, заедно с всички материали по досъдебното производство в понеделник ще бъдат дадени на адвокатите на пострадалите и загинали при потопа. След това се очаква прокуратурата да излезе с конкретен акт, заяви Владимир Чавдаров. Той не каза дали предстои да бъдат обвинени конкретни длъжностни лица, допуснали незаконното стоителство в Аспарухово, но уточни, че представените факти са само от една от всички експертизи по разследването.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лай лай ***!
1
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Алчност, презастояване, много пари и воден ад в Аспарухово - да ви го кажа по друг начин