Спасиха мече от бракониерски капан до Калофер

Животинчето слязло от планините в нивите да търси храна
16 юни 2017 08:20, Илиян Велков
8
Спасиха мече от бракониерски капан до Калофер
Снимка: Dnes.bg

Горски инспектори и еколози спасиха малкото мече, което беше открито в бракониерски капан. Животното слязло от планините в нивите край Калофер, за да търси храна. Там обаче попаднало в примката на бракониери. Стигнало се до специална акция за неговото спасяване.

Проблемът с бракониерството все повече се задълбочава на територията на парк "Централен Балкан”, отчитат местните власти.

"Навсякъде, където има планински и полупланински район, съществува този проблем. Тук трябва да се вземат наистина много спешни мерки, ако искаме да запазим природата", заяви пред Dnes.bg кметът на Калофер Румен Стоянов.

2-годишното мече е било хванато в стоманена бракониерска примка. Сигналът е подаден от планинар до полицията в Павел баня.

"Животното беше неспокойно, изтощено, но в добра форма все още. Примката беше го хванала през кръста, образно казано, в тази задната част беше прожулено, но повърхностно", твърди шефът на отдел "Контрол и охрана" в "Централен Балкан" Нанко Минков.

"Няма как след като огладнее животното да не слезе надолу и попада на такива примки, които няма значение за какво са заложени, но виждате, че може и човек да попадне на такова нещо", добавя кметът на Калофер.

На мечето е поставен нашийник, след което то е пуснато в Националния парк Централен Балкан. Смята се, че животното е прекарало почти денонощие в капана.

Кафявата мечка е защитен вид и се предвижда затвор за убийството й. Очаква се да бъдат предприети по-строги мерки срещу бракониерите край Калофер.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цивилизоваността на една нация си личи по отношението и към животните.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен тебе така ли те уважават?
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3 - ти така си научен, толкова можеш, такава ти е културата, способността на емпатия. Пожелавам ти от сърце и ти да изпитваш постоянно такова отношение към себе си. Тогава вече ще бъдеш щастлив.
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малката душица! дано да има късмет занапред да не попада в злите човешки лапи, че такова зло, като човека няма друго по света.
2
33
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С животните трябва да се отнасяме както с хората - мачкай всички винаги и навсякъде, за да те уважават!
1
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миличкото :)