Лятото у нас – с две прогнози. Коя е вярната?

Според едната юли и август ще са нормални, но може и да е по-горещо
22 юни 2017 08:28, Петя Славова
4
Лятото у нас – с две прогнози. Коя е вярната?
Снимка: БТА

Има две големи прогнози за лятото у нас, които се очакват за юли и август, а юни си отива с нормално топло време, дори и с малко по-топло време от нормалното и с нормални валежи. Това казаклиматологът доц. д-р Георги Рачев - преподавател по синоптичен анализ и синоптична климатология в Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

За юли и август се очертават две много големи прогнози, които съществено се различават, уточни доц. Рачев. Той отбеляза, че първата прогноза е на Американската агенция за изследване на океаните и атмосферата /NOAA/ и на НАСА, които твърдят, че лятото в България, и по специално на Балканския полуостров и Европа, ще бъде нормално, без съществена жега и с нормални валежи, пише БТА.

В тази прогноза, дори се промъкват и температури с няколко десети по-ниски от нормалното, но това се отнася за цялото лято, а не за някой отделен ден или час от месеца, обясни климатологът.

Втората прогноза е на Европейския метеорологичен център, която твърди и към която и аз повече се придържам е, че лятото ще бъде нормално топло и малко по-топло от нормалното, каза доц. Рачев. По думите му това означава, че тези средни температури, които за голямата част от България, са между 22 и 24 градуса, а в някои райони и 25 градуса средно, ще бъдат постигнати и отделно "вътре в това нормално лято се очаква да има и периоди на доста по-топло време".

Това са т. нар. горещи вълни, които са естествени и се наблюдават през всяко лято у нас. Те продължават три-четири или пет дни, през които температурите са по-високи от обичайните. Максималните температури в тези периоди през деня достигат до 35 градуса, а на места надминават и 35 градуса, обясни доц. Рачев.

Той каза, че една такава гореща вълна предстои у нас в събота и неделя, а вероятно и в понеделник. През тези три дни на много места в България - или в 75 процента от територията на страната в равнинната и низинната част, температурите ще бъдат над 35 градуса и "нищо чудно да бъдат отбелязани и някои температури от 37-38 градуса", прогнозира климатологът.

Тези температури обаче са типични за климата на България, който е "изключително приятен и хубав", коментира доц. Рачев. Той даде пример с Португалия, в която вече от седмица горят горски пожари и 64 души са загинали, а в Испания - в Кордоба и Севиля, вече осми ден максималните температури са над 40-41 градуса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: лятопрогнозаклимат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
4
 
! Отговори
Забранено е ! преди 6 години
Забранено е да има нормално лято !Всичко е "климатични промени" и "глобално затопляне".Всички трябва да минем на скъпа слънчева, водна и вятърна енергия зада опазим природата !Всички трябва да си купим скъпи електрически градски коли !Моля придържайте се към официално утвърдените опорни точки !Всякакви изказвания като:"Няма глобално затопляне породено от човека.""Климатичните промени са нещо нормално в природата. ""Земята е била и по - топла."са забранени от партията.Благодаря.
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Г-жо Славова, мисля си, че не е редно да изказвате личното си мнение по даден въпрос и да "налагате" на читателя коя от информациите е вярна, при положение, че нямате никакви реални доказателства, които да подкрепят една от тезите. Най-малкото сте (може би) журналист и трябва да отразявате истината, а не да казвате според Вас кое е така и кое не?!
1
3
 
11
 
! Отговори
Емилчо Лаков преди 6 години
Въпросният Георги Рачев е нещо като колега на Мермерски по шарлатанство. Преразказва прочетеното по наши и световни метеосайтове, и тъпите *** го канят като голям спец.Както казваше героят на тодор Колев на финала на "Двойникът"- нАуката му е хоби".