Сезонът на пожарите настъпи. Не палете огън в гората!

Огнеборците са гасили 201 от началото на годината
1
Сезонът на пожарите настъпи. Не палете огън в гората!
Снимка: Булфото, архив

Изпълнителна агенция по горите призовава всички да бъдат особено внимателни и да не палят огън сред природата, включително и в земеделски земи, където пък това е абсолютно забранено, съобщиха от Изпълнителна агенция по горите.

Експерти от Изпълнителната агенция по горите, регионалните дирекции по горите, съвместно със служители на "Пожарна безопасност и защита на населението” извършват непрекъснат контрол по изпълнението на предвидените противопожарни мероприятия през летния пожароопасен сезон. Проверките се предприемат с цел провеждане на превантивни мерки за предотвратяване на пожари в горите и земеделските територии на страната.

Обект на проверка са горските територии на страната. Особено внимание се обръща на направата на нови и поддържане на стари противопожарни просеки и минерализовани ивици. Следи се и за почистването на тревни горими материали покрай железопътни линии и пътища, линейни съоръжения, земеделски земи, вилни зони, туристически хижи и др.

Служителите от Агенцията и регионалните дирекции по горите следят и за строгото спазване на заповедите за пожароопасния сезон, който вече е обявен във всички области на страната. Проверява се готовността на държавните горски предприятия за обслужването на специализираните автомобили за патрулиране и първоначална атака на горски пожари.

От началото на годината в горските територии на страната са възникнали 201 пожара. Най-много е засегнатата горска територия в района на дейност на РДГ Берковица. Най-много са пожарите на територията на РДГ Благоевград и РДГ София, но не са върхови, т.е. гората не е унищожена напълно.

ИАГ припомня едни от основните правила за пожарна безопасност, които трябва да се спазват:

- При забелязване на пожар в гората е необходимо незабавно сигнализиране и осъществяване на връзка на телефон 112.

- По време на пожароопасния сезон, който продължава до месец ноември, се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии.

- Забранено е още паленето на стърнища, суха трева и слама по слоговете и крайпътни ивици и други площи със суха растителност, намиращи се в горския фонд и на разстояние до 100 м. от него.

- Забранено е хвърлянето на незагасени цигари и клечки кибрит при преминаване през горски насаждения.


1
Още по темата: гораогънпожари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Румцайс и Манка преди 1 година
И сега като се юрнат пак пишман земеделците - мераклии за субсидии , и се почне едно косене на сухи стърнища с допотопни косачки - и пожарите са в кърпа вързани и огънят на втората секунда е в гората !
90 % от горските пожари ги причиняват т.нар. земеделци !
Ама като няма яки глоби - така ще е .