Монументът на Бузлужда – назъбен, неспасяем...

Паметникът не може да рекламира нищо, обяснява скулптор
Обновена: 23 юни 2017 10:25 | 23 юни 2017 10:15, Петя Славова
95

БСП излиза на простест пред Министерския съвет, ако не си върне паметника на Бузлуджа безвъзмездно. Според скулптора проф. Велислав Минеков обаче, обектът е неспасяем и не може да рекламира нищо.

"Тези реставрации стават с пари. Кой ще даде парите? Вместо пенсионерите да излязат по улиците, по-добре БСП да подкара своите милионери и да заплатят един ремонт", коментира проф. Минеков в "България сутрин".

Още по темата

Скулпторът подчерта, че БСП и ГЕРБ са абсолютно единни в разрухата, която сме постигнали през годините. По думите му през цялото време на управлението на ГЕРБ не се е чул глас от БСП срещу унищожаването на културното ни наследство.

"Сградата е правена с народни пари. От учениците се събираше по едно левче и трябваше да ги дадем за тази сграда. Целта беше да бъде нещо като конгресен център. Как ще се използва това нещо, кой ще го използва? Конгресен център се поддържа много трудно, това е просто невъзможно", категоричен бе гостът на Bulgaria ON AIR.

Политологът доц. Мария Пиргова отбеляза, че паметникът е на държавата и законите трябва да се спазват. Според нея БСП заема позиции тогава, когато на партията й е изгодно.

"Не е въпросът в това, че Корнелия Нинова иска безвъзмездно Бузлуджа. Стама дума за това, че някой трябва да се погрижи за този паметник и той да не бъде съборен. Паметниците не трябва да се рушат", посочи тя в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

"БСП първо трябва да се заеме с премахване на закона, според който старият социалистически режим е обявен за престъпен. Страшно много ползваме, но паметник на капитализма така и нямаме", каза още доц. Пиргова.
 


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрете с глупости да пишете онзи ден гербера се испусна по телевизията как крадът пари , били дали милиони за охрана и решетки , та нали с един милион ще построят 3 чисто нови ,ама нали е по добре откраднатите пари от охрана да си направи в драгалевци едно имение през *** му е Бузлуджа.
82
1
 
0
 
! Отговори
Петър Янчев преди 3 години
Дайте им я тази чиния.На никому ненужна.Хвърляни пари на вятъра.Когато партията е била държава.Паметник на глупости .Подходящо за посещение на извънземни.То така и така превърженици на БСП останаха май само в орбита около слънцето.
81
1
 
0
 
! Отговори
ПЕТРОВ преди 3 години
ДО 75 : ПРАВ СИ , АМА *** ИМАХА САМО ЕДИН ЧУВАЛ НА ГЪРБА СИ ВМЕСТО КОСТЮМ И ТОРБА С ТВЪРД ХЛЯБ , ЗА РАЗЛИКА ОТ ЦАРСКИТЕ ОСОБИ ,КОИТО НЕ СИ ЗНАЕХА ОТКРАДНАТОТО ОТ ХОРАТА БОГАТСТВО. ТАМ Е РАЗЛИКАТА И ЗА ТОВА ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ОТ ФАШИСТИТЕ *** СИ ОСТАНАХА В РОДИНАТА. СТРОИХА Я ,А "ДЕМОКРАТИТЕ" Я ЛИКВИДИРАХА СЛЕД 1989 Г. ВИЖДАШ ЛИ КОЛКО РАЗЛИКИ ИМА ,А ИМА И ОЩЕ.
80
1
 
0
 
! Отговори
РОСЕН преди 3 години
ДО № 82 : ЕЙ , СЕДЕСАРО-ГЕРБЕРСКИ ЛЪЖЕЦ , В ТАЗИ ДЪРЖАВА НЯМА САМО ДЕТСКИ ЯСЛИ И ГРАДИНИ , ТА ДА ЛЪЖЕШ ДЕЦАТА ТАМ.
ДОБРОВОЛНО ДАВАХМЕ ПАРИ НИЕ , ЧЛЕНОВЕТЕ НА БКП И ТО НА НЯКОЛКО ПЪТИ ПО ДЕСЕТИНА ДВАДЕСЕТ ЛЕВА. ТОВА ЗА МАРКИТЕ ПО ЕДИН ЛЕВ Е ВЯРНО ,НО НИКОЙ НЕ ЗАДЪЛЖАВАШЕ БЕЗПАРТИЙНИТЕ ДА ГИ КУПУВАТ. ВЪПРЕКИ ТОВА БЪЛГАРИТЕ / НЕ ТАКИВА КАТО ТЕБ /, ДАВАХА СВОЯТА ЛЕПТА ЗА ПОСТРОЯВАНЕТО НА ПАМЕТНИКА. ТАКИВА , КАТО ТЕБ,"ДЕМОКРАТИ", ГО РАЗРУШИХА СЛЕД 1989 Г.
79
0
 
0
 
! Отговори
ВЕСЕЛИН преди 3 години
ДОЦЕНТ ПИРГОВА , КАК ДА НЯМАМЕ ПАМЕТНИЦИ НА ФАШИЗМА И КАПИТАЛИЗМА БЕ ?
ИДЕТЕ НАПРИМЕР В ЯСТРЕБИНО И ЩЕ ВИДИТЕ ЛИЧИЦАТА НА УБИТИТЕ ОТ ФАШИСТКИТЕ ИЗВЕРГИ ДЕЧИЦА. ОТ ТОЗИ ПО ГОЛЯМ ПАМЕТНИК ,ПОВЕЧЕ КАКВО ИСКАТЕ. НО ,НЕ Е САМО В ЯСТРЕБИНО , ЗА СЪЖАЛЕНИЕ. УБИЙЦИТЕ СА СИ ОСТАВИЛИ КЪРВАВИТЕ ДИРИ НА СТОТИЦИ МЕСТА В РОДИНАТА НИ.
СЕГА НАСЛЕДНИЦИТЕ ИМ ИСКАТ ДА ВЗЕМАТ ПАМЕТНИКА НА БУЗЛУДЖА ,ЗА ДА РАЗВИВАТ " БИЗНЕС" И ДА СЕ ПОДИГРАВАТ С ЖЕРТВИТЕ НА ФАШИЗМА-КАПИТАЛИЗМА
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НАЧИ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПО ПАРТИЗАНСКИ- ЗА ПОСТРОЯВАНЕТО НА ТОЯ ПАМЕТНИК СМЕ ПЛАЩАЛИ ВСИЧКИ. БЯХА НАПЕЧАТАЛИ МАРКИ И ГИ ПРОДАВАХА ДОБРОЗОРНО. НАПРАВО СЪМ ИЗНЕНАДАНА КАК ГЕРГУФ НЕ ГО Е УСВОИЛ ОЩЕ ХЕЙ ТАКА ПО ПАРТИЗАНСКИ. ДО ВЧЕРА *** ДНЕС ЧЕРВЕНИ МИЛИОНЕРИ БОРЕЩИ СЕ ЗА СОЦИАЛНО РАВЕНСТВО И СПРАВЕДЛИВОСТ. ДРУГАРЕ ВИЕ СРАМ НЯМАТЕ ЛИ, ОТ КОГО ГО ИСКАТЕ, КАК ГО НАСЛЕДИХТЕ- БАНДА ЖАЛКИ КРАДЦИ СВИКНАЛИ ДА КРАДАТ И УНИЩОЖАВАТ. ВИЖТЕ СИ БИЗНЕСМЕНИТЕ- ДО ЕДИН ФАЛИРАТ ВСИЧКО УСВОЕНО ОТ НАРОДА.
77
2
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 3 години
Да, всеки казал по нещо. Скулптора проф. Велислав Минеков е на практика говорител на ГЕРБ. Това, дали паметника е неспасяем не е негова грижа. Но той със сигурност може да рекламира нещо: безхаберието на държавата. Едва когато БСП го поиска изпълзяха от топлите си местенца скулптори и други "специалисти", за да доказват, че сградата трябва да бъде оставена да се доразруши. За рушене специалисти много.
76
0
 
3
 
! Отговори
... преди 3 години
До Анонимен

Това е странно.. изклаха сумати и българи + царското семейство ... И сега БСП е 2ра ... ии се чудя какъв е тоя прост НАРОД ??!?!
75
1
 
4
 
! Отговори
Че Гевара преди 3 години
Върнете им го ,да видим какви добри стопани са червените 😀
74
0
 
0
 
! Отговори
някой си преди 3 години
човек за пари ще продаде и душата си
73
4
 
0
 
! Отговори
веченямазначение преди 3 години
в държавата на прости****ите - мачкай тигре удри тез паметниции
72
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обикновено хейтърите срещу паметника и комунизма са неуспяли брадясали чичаци на около 40-50 г с грозни жени, или пък разни муади интелектуауци с големи претенции. И в двата случая - ***.
71
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** изгониха царя когато превзеха България. Когато комунистическият режим падна, трябваше да изгоните и комунистите.
70
4
 
7
 
! Отговори
extremist преди 3 години
Сградата е правена с народни пари. От учениците се събираше по едно левче - ТО И ЗА КРЕМИКОВЦИ ТАКА СЕ Е СЪБИРАЛО, САМО ЧЕ НЕ СА БИЛИ ОТ УЧЕНИЦИ; И НЕ Е САМО КРЕМИКОВЦИ....СЕГА ВСИЧКО ГО ГРАБЯТ *** ! БАНДИТА ДОМУСЧИЕВ КУПИ КРЕМИКОВЦИ ЗА 1 ЛВ И ГО ПРАВИ НА СКРАП
69
4
 
14
 
! Отговори
extremist преди 3 години
ПАМЕТНИКА ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ТУРИСТИЧЕСКА АТРАКЦИЯ
68
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Монументът на Бузлуджа – назъбен...", а паметникът на съвеЦката армия - озъбен !

- всичко е за музея.
67
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
68 Никакъв музей , стига с тези музеи , може да се използва като хотел с много хубава гледка и заведения в него
66
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Страшно много ползваме, но паметник на капитализма така и нямаме", каза още доц. Пиргова."

Как да нямаме, имаме- България изобразена като тоалетна чиния.
65
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има голям чуждестранен интерес към съоръжението. Самата сграда е в световната класация за най-красиви изоставени сгради. Не виждам защо да не се използва за туристическа атракция и музей.
64
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дайте го на руснаците ! - те ще го превърнат в междугалактически кораб.