Протест в Асеновград след бой между българчета и ромчета

В неделя се очаква още по-мащабен протест
Обновена: 28 юни 2017 22:55 | 28 юни 2017 22:55,
298

Снимка: Dnes.bg

Над 3 хиляди души протестираха тази вечер в Асеновград. Протестът започна в 20 часа, съобщи репортер на Dnes.bg. Причината за недоволството на хората е боят, при който роми пребиха с колове и камъни гребци от града и техните родители. Събралото се множество скандира "Българи юнаци!".

В събитието, организирано в социалните мрежи, се включиха и рокери. Ревът на поне 100 мотора огласи улиците. Рокерите са от местния мотоклуб, но има такива и от Пловдив.

Полицията бе блокирала града, а кордон от жандармеристи – ромската махала.

"Не е нормално да бият децата ни, а държавата да не може да ги защити", твърди един от родителите на децата в клуба по гребане Георги Назаров.

Организаторите подчертаха, че протестните действия ще бъдат мирни, а исканията ще са справедливо наказание на самозабравилата се тумба. Още днес пък стартира подписка в града, който бе разтресен от самозабравилите се жители на гетото.

Напрежението по-късно ескалира. Хиляди хора тръгнаха на шествие от кръговото близо до Община Асеновград към самата сграда на Общината. Там престояха 10 минути, след което организаторът на протеста обяви неговият край. В този момент положението излезе извън контрол. Стотици хора тръгнаха да тичат в посока циганската махала на града. Рокери вече бяха заобиколили протеста, за да се насочат натам, но бяха спрени от полицията, разположена по-надолу по трасето.

В неделя се очаква още по-мащабен протест от днешния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде са тия дето вчера разтягаха локуми как трябва да сме повече като европейците и колко ни били промити мозъците от руснаците. Стегнете се, нахулете сега пишещите в чата, какви расисти са и как трябва повече да си седят на пърдялниците и да приличат на братята европейци. А гледай тук, расисти, ислямофоби, сексисти ... все ценности с които ЕС се бори от години.
102
4
 
47
 
! Отговори
да преди 6 години
стига *** оправдания, че така им заповядали на фуражките, та за това си затваряли очите.. нищо подобно..затварят си очите само и единствено по собствено желание..просто не им пука за българина..иначе като опре до заплати..."купувам си сам химикалки"(негр'амотника, който написа Ханко Брат)"какво кубинките са ми скъсани"(от спане в патрулката ли, тъ'ртей?)лято.. алеите пълни с хора в парка и изведнъж всички трябва да се дръпнат, защото два де'белогъзи тю'флека с черни очила минават с патрулка
101
1
 
25
 
! Отговори
БРАТЯ БЪЛГАРИ!!!! преди 6 години
ДОКОГА?!?
100
1
 
23
 
! Отговори
Чел и другаде преди 6 години
Манипулирате читателите! Ромите били българчета, а после традиционно се събират на тумба и врякат силно! Полицията ги е спасила от ядосаните българи! Този път!
99
1
 
17
 
! Отговори
гост преди 6 години
От друга страна, властта има голям страх от малкото останали мислещи хора в България. Всичките им действия и постъпки, в т.н. и командите, подавани към полицията, са продиктувани от него. Властта не ги е страх от голите протести на този и онзи. Знаят, че скрити зад милионите евро и жандармерията, са неуязвими. Властта ги е страх от онези, които действително са в състояние да променят хора на събитията, а тези хора не са на всяка цена протестиращи на площад. Протестиращите са просто инструмент.
98
3
 
29
 
! Отговори
да преди 6 години
когато ония си правят каквото искат полицията се прави на сляпа когато обаче българина реагира..стой та гледай... веднага се фурашкаджиите се превръщат в защитници на маалата..и ще ми ревете за заплати лидори тия, които вземате са ви много..като сте такива влюбени защитници на ...нека те ви плащат !!!
97
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
159 А кой ги е командвал? Ако нарушат заповедта ще ги уволнят и за капак ще ги съдят и най-вероятно в панделата, че не са изпълнили задачата си. Пък европейците ще кажат че нашите така са им казали и такива глоби за расизъм ще ни пернат, че още 5 кредита ще трябва да теглим. Нали искате да сме в капиталистическа държава, следвайте западните норми. Горките роми са подложени на расизъм, трябва да им се обърне повече внимание, а може и някоя субсидика за стрес. Добре дошли в западна Европа.
96
1
 
18
 
! Отговори
гост преди 6 години
Вероятно ще се наложи на голяма част от нас да опознаем отблизо ромския манталитет, принципи на живеене и да се впишем, поне за тези, които имат желание да останат в България. Недай си Боже някой луд да даде по-широк достъп на ромите до оръжие, до контрол над инфраструктура и т.н.. Ако има въобще смисъл от оръжие, то трябва да бъде либерализирано на американския принцип още днес. Утре вече може и да е опасно за малкото останали цивилизовани хора.
95
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И за пореден път.Роми и полиция рамо до рамо срещу българите.
94
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По данни на социолозите300000 от тях са избиратели на ГЕРБЗатова ще ги пазят, че пак ще им трябват догодина.
93
7
 
2
 
! Отговори
гост преди 6 години
По този начин те оставят много малки възможности на останалите там - често пенсионери или пък хора, които нямат умението да живеят в среда, доминирана в голямата си част от ромския етнос. Много вероятно е ромите да се наложат като следващото население на територията на България. Тук на преден план вече излиза въпросът какво ще се случи с всички останали, придобили формата на малцинствена група. Не може да се обвинява само държавата - в нея все още работят и много честни и почтени люде.
92
2
 
9
 
! Отговори
гост преди 6 години
Ромският проблем не е нов за България и една от възможностите за решаването му дефакто е изпусната още при соца. Просто тогава Живков и компания са вярвали, че могат да приобщят лесно тази част от населението, а в действителност нещата са се държали под контрол благодарение на силните армия и полиция. Втората възможност за решаването на този проблем е изпусната в зората на 90те години, когато още при първите пререкания много млади и образовани хора напускат селата и държавата като цяло.
91
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Полицаите действат по заповед, не ги обвинявайте. Ако им бъде наредено да влязат в махалата и да попилеят ромите, мислите ли, че няма да го направят с кеф?! Гнило е ръководството на държавата, от върховете на властта не се взимат мерки, това е проблемът! Униформените няма право да действат на своя глава, ако го направят това ще е равносилно на преврат, не че съм против, де...
90
2
 
24
 
! Отговори
офффтопик преди 6 години
къде са сега Болен, Собственика на оградата и Оня с гордата фамилия и душа на ***? Влязоха в управлението и забравиха за хората.... гласувайте, протестирайте мирно, а полюцията да пази гнусната ***....
89
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво? Ще пазим етническия мир с цензура и неглижиране на всекидневните нападения на роми срещу българи?!?! Ако се стигне до сериозни сблъсъци между ромеите и българите, вина ще носят институциите, а не ромеите и българите.
88
2
 
29
 
! Отговори
Валентин преди 6 години
Къде са ония тър теи полицаите дето искали по-високи заплати и униформи? А - те пазели ромската махала с парите от нашите данъци. А нас и нашите деца кой ще пази? Докога така?
87
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как сте смекчили ситуацията в заглавието! 50 ... нападнаха 10 българи спортисти.
86
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Мислете на ИЗБОРИТЕА кой друг политик от друга партия е направил нещо различно или смислено срещу ромите? За който и да гласуваш - резултатите са същите. Тиквата, Орешака, червените тиквеници, Болен-рублата и т.н.
85
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БХК какво казаха?? Аа, те защитават само ромите. Това е расистско престъпление, група роми нападат група българи.
84
4
 
30
 
! Отговори
Мислете на ИЗБОРИТЕ преди 6 години
ГЛАСУВАШ ЗА БОКО - ТИКВУНЯ, ЦВЕКО - ЦВЕКЛОТО И РЕЗУЛТАТИТЕ СА НАЛИЦЕВИНАГИ И ЗА ВСИЧКО СА БЪЛГАРИТЕ ВИНОВНИ, А *** ЩЕ ГИПАЗИМ ТОВА Е ТЕХНИЯТ ЕЛЕКТОРАТ