След пороите: Ситуацията с язовирите се нормализира

От ДАМТН обаче продължават с инспекциите
0
След пороите: Ситуацията с язовирите се нормализира
Снимка: Булфото

След засиленият мониторинг на язовирите на територията на Северна България през последните три дни, днес проверките на експертите показват, че положението се нормализира и на преобладаващия брой водоеми има свободни обеми, дори след проливните дъждове, съобщават от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

От агенцията припомнят, че завишеният контрол бе разпореден през последния уикенд от министъра на икономиката Емил Караниколов, като експертите поставиха под постоянно наблюдение общо 36 язовира.

Още по темата
През първото денонощие валежите бяха най-обилни в Северозападна България и Северен-централен район, като под постоянен мониторинг бяха поставени 28 язовира на териториите на областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Разград, Русе, Силистра, Габрово и Велико Търново. Те са класифицирани като критични от експертите на ДАМТН, като част от тях се поддържат напълно празни или със сериозен свободен обем, заради натрупани технически неизправности.

Проблем е възникнал на язовир Синкевица при Габрово, където обилните валежи са препълнили водоема, но благодарение на бързите и координирани действия между ДАМТН, общината, областната администрация и ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" на МВР не се е стигнало до проблем.

Контролирано изпускане на язовири се е осъществило и на язовира при село Долна Кремена, Мездренско и на "Николаево V" в района на Тенекиен хан, Плевенско, където проблем е създаден от ремонтиран през 2016 г. преливник.

На 3 юли дъждовете започнаха да се изместват в Източна България, като експертите на ДАМТН започнаха превантивни проверки на високорисковите водоеми в областите Добрич и Варна. Проверени са 8 язовира, като се оказа, че три от тях поддържат воден обем, въпреки че агенцията е издала предписания да се изпразнят, заради редица нарушения. На собствениците са съставени актове и е издадено предписание да се осигури денонощно дежурство на тях, за да се следи постоянно нивото им.

Както е известно, в началото на май министър Караниколов разпореди масирани проверки на язовирите, като до този момент ДАМТН е инспектирала 1122 язовира. В следствие на проверките са съставени 118 акта и са издадени над 302 предписания за отстраняване на технически неизправности. Сред най-честите нарушения са неработещи затворни механизми на основните изпускатели, нарушения по преливниците, наличие на храсти по съоръженията или по откосите на язовирните стени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари