Спътниковите снимки за времето над "Тракия": Мъгла няма!

Мъглата не е типична за този период на годината, казаха от НИМХ
5 юли 2017 16:55, Боряна Павлова
25
Спътниковите снимки за времето над "Тракия": Мъгла няма!
Снимка: Булфото

Спътниковите снимки от района на верижната катастрофа на магистрала "Тракия" не показват наличие на мъгла в момента на инцидента.

Това обясни синоптикът от НИМХ при БАН Мартин Славчев, цитиран от "Фокус".

По-рано полицията обясни, че именно плътната мъгла в района е основна причина за тежкия инцидент. Според друга разследвана версия възможно е сблъсъкът да е станал и заради задимяване.

Мъгла не е характерна за този период на годината и в тази синоптична обстановка, коментира Славчев.

Още по темата


"Националният институт по метеорология и хидрология няма данни там, няма станция в района, за да потвърдим или да отречем мъгла тази сутрин", заяви синоптикът.

"Със сигурност можем да кажем, че е безкрайно нехарактерно за този период на годината и за тази синоптична обстановка. На спътниковите снимки мъгла не се вижда", допълни Мартин Славчев.


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Драго преди 3 години
Че пътните условия може да са били влошени е едно на ръка. Но, че огромна маса от *** е получила книжки и е качена в мощни коли, Кито не знае да управлява е главната причина.
24
0
 
2
 
! Отговори
Чудно как преди 3 години
Ако караш със до към 130 км и след 5 и 30 сутрин вече е светло
и гледаш напред поне на 200 м и имаш малко мозък няма как да удариш тоя пред тебе
ако Не караш на 5 м дистанция зад него!
Как така карайки на магистрала по вече светло няма да видиш на 200-на метра пред тебе че има плътна мъгла ли дим ли комбинация ли та няма да имаш време за реакция
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ошафи са се разкоментирали,без да знаят въобще за какво става въпрос . Купиха ли ви нови парцалки, та сте толкова превъзбудени? Мястото на катастрофата е котловина, а за котловините е характерно явлението инверсия, тоест това което попадне там, трудно излиза, при спокойно време . Сметището гори от миналата седмица, още в неделя, в пет следобед там имаше предпоставки за катастрофи,после вятъра го раздуха. Но тази сутрин и безветрие нещата си дойдоха на мястото. А кмета видяхте ли го? ***
22
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно си имаше мъгла тази сутрин в Ихтиман, на мястото на инцидента не знам, но в котловината със сигурност имаше мъгла.
21
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виновни са руснаците, американците, комунистите, извънземните, мъглата, маранята, слъцнето, вятъра, *** дето карат с 240 кошляците на по 30 години - никога!!!
20
2
 
6
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
До Влади
Влади, няма необходимост от спиране...., а от далеч да се намали, полека, естествено, да се включат всички лампи, та при достатъчна дистанция да може да се реагира.
Опит.
19
3
 
10
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
БАН, Ман, сателити...
90 % от пътуващите РЕДОВНО шофьори ще потвърдят, че на много места и юни, и юли и през всички месеци има мъгла. Ихтиман е кутловинно поле и е нормално след топло време, дъжд и какво следва - ...?!?
Та хората са го казали след сватбата - а бе аз на тъпана ли ще вярвам, или на оная си работа...
Иначе дистанцията... , това е едно такова нещо, дето като го спазвам и всекакви *** с джипки и БМВта гледат да се набутат.
Дано няма крайни резултати от поредното надбягване..
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СОЦ. КОЛЕКТИВИТЕ НЕ СЪМ ЧУЛ НЯКОЙ ДА ГИ ГЛОБИ.
К О Л Е К Т И В Н А Т А БЕЗОТГОВАРНОСТ Е НЕПОБЕДИМА
17
4
 
3
 
! Отговори
Влади преди 3 години
За съжаление е факт, че не малка част от шофьорите не спазват необходимата дистанция за безопасно шофиране, но не съм убеден, че в тази ситуация дистанцията е щяла да ги спаси. Дори е възможно да попречи поради факта, че при ограничена видимост всякаква дистанция по-голяма от видимостта само ще доведе до необходимост от по-рязко спиране. Защото вместо да се види как автомобила от пред намалява и спира, ще се види как е спрял и ще се набият спирачки.

Така че скорост, при която може да се спре.
16
3
 
14
 
! Отговори
Ивка преди 3 години
Трябва Глобииии! Големи глоби за това палене. Не е само там. В северна българия по всички пътища не се вижда нищо като запалят тея странища. А те драснат клечката и си отиват....никой не го интересува какво ще стане след него
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори сметището да пуши ква мъгла е това дим незнание за намаляване на скороста тия не спазват дистанция не ходят на магистрали некои пари правят ионко на море де те бре
14
6
 
13
 
! Отговори
хдгд преди 3 години
на видеото от дрона се вижда, че е мъгла!
сметището може да,е пушило, но основното е от мъглата.
13
4
 
10
 
! Отговори
емигрант преди 3 години
мъгла плюс дим от сметището!
докато има нагли и.d.I.от.и да карат като луди при нсмаленс видимост, така ще бъде!!
а за стърнищата и сметищата никакъв контрол няма! !!
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Милю рушвета кога е посочвал истинската причина за произшествие, никога! Дреме му,чака пенсията и заплатките накуп, реве за пари, далавераджийства и *** частно,воден от мотото " няма аз да оправям света ". Да затвори опасен път,да обезопаси участък, да предупреди някой, му е толкова чуждо,бяга от работата, като дявол от тамян. То като е задимено, ще го издyxa вятъра. Като е заведено, ще се размрази.
11
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има СИНЬОЧЕРВЕНА.МЪГЛА АМА Е ПЪЛНО С ДАЛТОНИСТИ !!!
ВСИЧКИТЕ СА ОТ КОЛЕКТИВИТЕ НА СОЦА. И СЕГА СЕ ОЗЪРТАТ ТУ НА ЛЯВО ТУ НА ДЯСНО.
10
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баш мъугла си е. Разгледайте видеотата и снимките, да се убедите. И мен ни ми се вярваше в това лятно време, но - факт...
9
2
 
21
 
! Отговори
Bonto преди 3 години
Първо да кажа, че ми е мъчно за това, което става НО:

Само тук ли има мъгла в целия свят?
Само тук ли има запалени странища?

Дали някой или доста, които са прекалили със скоростта не са виновни?
Дали ако спазваха необходимата дистанция щеше да стане такова меле?

Разбира се може и дар технически проблем ама айде 40 автомобила чак.
8
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пушек друг път. Мъгла си е: https://vbox7/play:465d9ba04e
7
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На кардите от дрона се вижда точно мъгла. Не е никакъв пушек. Много поздрави на БАН и сателитите. В този участък е много характерно да има мъгла рано сутрин при резки промени в температурите. Не веднъж съм минавал от там сутрин и съм се натъквал на много гъста мъгла за един кратък участък. Нямам представа някаква низина ли се пада, течения ли има, но е факт, че се появява много гъста мъгла.
6
3
 
28
 
! Отговори
ясно е! преди 3 години
Полицията като е пристигнала проверила ли е с таблета дали всички ранени са си платили фишовете? Защото ако някой от пътниците не го е платил, това е причината за катастрофата! Другия вариант е, че вятъра неправомерно е духал в неправилна посока -да му се състави акт с таблета и да му се връчи на място!