Сметището в Ихтиман не гори, до седмица ликвидират тлеенето

ГДПБЗН: Ситуацията не застрашава хората и движението по "Тракия"
Обновена: 7 юли 2017 12:51 | 7 юли 2017 12:24, Анисия Иванова
10
Сметището в Ихтиман не гори, до седмица ликвидират тлеенето
Снимка: Булфото, архив

Няма открито горене на сметището на Ихтиман, до седмица тлеенето ще бъде изцяло ликвидирано, обясни гл. инспектор Стефан Стефанов, началник сектор "Превантивна дейност" в ГД "Пожарна безопасност и защита на населението”.

"В момента екипи на пожарната дежурят на място и наблюдават ситуацията. Това е едно сметище, натрупано с години с отпадъци. В момента няма открито горене. Мястото се обработва с техника: булдозери и багери. Но има тлеене в дълбочина и няма как бързо да бъде ликвидирано", обясни той в интервю пред "Фокус".

Още по темата

Прогнозите са, че до седмица то ще бъде ликвидирано изцяло, каза още гл. инспектор Стефанов.

В този си вид и състояние сметището и димът, който се отделя, не е в степен, която да застраши местно население или пътуващите по магистрала "Тракия” както в посока намаляване видимостта за движението, така и в посока качество на въздуха, добави той.

Според една от версиите на разследващите именно димът от сметището е причина за тежката верижна катастрофа, станала на АМ "Тракия".

Рано тази сутринта видимостта по магистралата край Ихтиман беше отново намалена заради задимяване от близкото сметище, предупредиха от АПИ. Беше въведено ограничение на скоростта до 50 км/ч в участъка от 45-ти до 47-ми километър.

Вчера прокуратурата образува две досъдебни производство срещу шофьори, попаднали във верижната катастрофа на автомагистрала "Тракия". Те са карали със 100 км/ч въпреки намалената видимост, това показва анализ от спирачния път на автомобилите, заяви инж. Светослав Глосов от АПИ пред БНТ.

Разследването на тежките верижни катастрофи, при които в сряда пострадаха над 30 души, продължава.

 


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво ако сега го изгасят. След дни пак ще го запалят ихтиманските ***, защото от там събират метал. От 2000-та година е така. Обгазяването е постоянно, при мъгла (а там там тя е често явление). На това сметище не му е мястото там!!!
9
0
 
4
 
! Отговори
Извън щата преди 3 години
Магистралата е на постоянно ДЕНОНОЩНО наблюдение и контрол.
Служебните лица под съд.. Кмета на ИХТИМАН ДА ПЛАТИ и той ог% на пострадалите.
Платени виенски, застраховки,такси СА ЗАТОВА ПО МАГИСТРАЛИТЕ.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДЪРЖАВНИТЕ институции да изплатят щетете на всички потърпевши.
1.КМЕТСТВО ИХТИМАН
2.МВР + ОБЩИНА ПАЗАРДЖИК
3В ЕВРОПА СМЕ
4 ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ ДА НЕ СЕ УСЛУШВАТ И ДА СИ ЗАЩИТАТ КЛИЕНТИТЕ
ТОВА Е СПРАВЕДЛИВОТО РЕШЕНИЕ
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СЛЕД ДЪЖД КАЧУЛКА
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според КАТ шофьорите винаги се движат с превишена скорост или с несъобразена скорост. Трето положение няма. Отчайващото е колко много балъци припяват на КАТ за това.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Определение за "несъобразена скорост" според КАТ - виновен си, т.е. кратко и ясно.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи можело да се угаси сметището. Прокуратурата ще провери ли защо пожарната чакаше да станат верижните катастрофи, заради димът от сметището, за да си свърши работата? Прокуратурата ще разследва ли стопанинът на пътя, предполагам АПИ, защо чакаше да станат катастрофите, за да си свършат работата и да поставят знаци за до 50 км/час? Прокуратурата ще разследва ли КАТ, че и те не си свършиха работата, както е по закон в този случай?
3
0
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Някой съмняваше ли се, че вината на КАТ, АПИ, кмета на Ихтиман и пожарната, няма да се прехвърли на шофьорите участници в катастрофата?
Принципно катаджийското понятие "несъобразена скорост", няма нищо общо с "съобразената скорост", както е според закона и според нормалните шофьорски разбирания. Сега шофьорите пак ще бъдат наказани според катаджийската "несъобразена скорост", според която винаги си виновен, независимо каква е истината.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Редовно съобщение от прокуратурата участниците в ПТП са си виновни - дежурно скоростта и преценката за пътните условия а и да не сте карали рано сутринта по магистралата. Не може ли поне веднъж да обвините този които е виновен - стига измиване на ръце. Къде е била магистрална полиция, къде е бил кметът на Ихтиман, къде е било АПИ, пожарната къде е била. Защо все няма отговорни като стане злополука.Кой отговаря за пътищата в БГ???Лампа падна в тунел и пак нямаше виновен.
1
1
 
9
 
! Отговори
Момо преди 3 години
Не било врат, а шия.