Смолян на протест: Стотици казаха "не" на тормоза

Поводът за протеста е жестокият побой, който двама роми нанесоха над местен
Обновена: 8 юли 2017 20:48 | 8 юли 2017 20:38,
94

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Стотици жители на Смолян излязоха на протестно шествие в подкрепа на 27-годишният Георги Кадиев, който беше зверски пребит.

Въпреки че нападателите на мъжа са арестувани в градът напрежението остава.

Георги Кадиев се намира в отделението по Неврохирургия на пловдивската болница с опасност за живота. Той е със счупен череп, а лекарите се борят за живота му.

Още по темата
Познати на Георги от сдружение "Родопски хайдути" споделят, че той бил спортен, силен. Три пъти е хващал кръста на Богоявление. Именно сдружението е организатор на протеста.

Сборният пункт на протестното шествие беше пред Хаджичоневата къща в квартала, стопанисвана от сдружението.

Братът на пострадалия благодари на всички, дошли да подкрепят протеста и да се противопоставят на насилието, и заяви, че законите трябва да важат за всички.

"Mоля се единствено брат ми да се оправи и тогава по законов ред да търсим справедливост“, каза той, цитиран от "Фокус".

Председателят на Сдружението Манол Ружинов заяви, че вижда как в Смолян се заражда едно гражданско общество, което в последните 10 - 15 години е отсъствало.

"Нашето послание към смолянчани е да бъдат толерантни, както винаги са били, но същевременно и да не си затварят очите за такива зверства, било то от страна на цигани или българи. За съжаление в повечето случаи са замесени цигани и това няма как да се прикрие. Нашето послание е "Не на терора и насилието“, каза Ружинов.

Председателят заяви, че ако пострадалият има нужда от парична помощ за лечението си, ще направят всичко възможно да се организира благотворителен концерт за събиране на средства.

До конфликта се стигнало след спор за момиче между Георги и двама мъже от ромски произход. Конфликтът прераснал в бой. Свидетели са станали няколко младежи от квартала, но никой от тях не се намесил в мелето.

В същото време Районният съд в Смолян остави двамата нападатели за постоянно в ареста. Те са с обвинение за хулиганство и причиняване на средна телесна повреда.

Близките на бития Георги нямат достатъчно средства, за да платят здравните му осигуровки, нито пари за последващото лечение, съобщи "Нова".

Ако бъдат признати за виновни, нападателите ги грози затвор до 5 години.

Асеновград също продължава с протестите. Утре градът отново излиза на шествие заради нападението над състезатели и треньори от отбора по гребане. Снощи двама от петимата арестувани за побоя са били освободени под гаранция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
32
 
! Отговори
8 преди 6 години
Абе,бат Бойко защо мълчи по ромските случаи на насилие!?Патриотите също нямат ли поне мнение?
37
1
 
28
 
! Отговори
дядо Йоцо преди 6 години
139 години след Освобождението от турско робство, България отново е заплашена от робство!Този път мераклии за робовладелци са "шведите"!Ще позволим ли отново да сме роби?!
36
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грасуваш за ГЕРБ получаваш бой от електората им ромите, какво по безценно от това.
35
1
 
20
 
! Отговори
Само да попитам преди 6 години
Присъстваха ли на протеста младежите, станали свидетели на бруталното нападение над приятеля им Георги? Питам, защото от медиите стана ясно, че са гледали какво става и не са се намесили. Що така бе, "устовски юнаци"? Шубето ви попречи да помогнете на Георги. Така ли е? Не мога да повярвам - на центъра в Устово двама манг..ли млатят жестоко младеж, а отстрани приятелите му... НИЩО.
34
0
 
8
 
! Отговори
Граф Дракула преди 6 години
Азис ,Софи Маринова ще направят контра концерт в защита на ромските безобразия .Софи маринова ще се ожени за внука си а сина и за Азис .Така *** на таз територия ще пълна .За капак Слави Трифонов ще направи *** на АЗИС публично от уважение към ромските изчадия на дявола .
33
5
 
27
 
! Отговори
ККК преди 6 години
Време е за горящи кръстове и мъже с високи бели качулки.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Василев.Не наричай хората Селяни и стадоНе сраеняеай никоя етнос с друга.Защото си демагог.От такива плагиати като теб им е писнало даже и на Сплотените.
31
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледайте кадри как ц.и.г.@ни разграбват от катастрофиралият тир пред очите на полиция, и тя стои и нищо не прави! А и се плаща на тази полиция да защитава собствеността ни!
30
0
 
19
 
! Отговори
ПРОМЯНА НА ЛК преди 6 години
Да се въведат нови документи на ромите с различен цвят и по-малка валидност .Да пише точно какво малцинство е и каква раса е в докумета за самоличност .Писна ми роми по света опредлящи се като българи да петнат името на БЪЛГАРИЯ !ДА пише от ромски произход или арменски ,еврейски и тн .Не може толкова общи документи за различни малцинства да пише само българин .В коя държава има така тъпотия не знам .Настоявам за промяна на документите за самоличност !!!!Да бъдат по точни !!!!!!!!!!!!!!
29
0
 
7
 
! Отговори
Куха лейка преди 6 години
ОБИЧАМ ШВЕДКИ-те. Но когато се роди *** му се прави васектомия .... И ще ги интегрираме бързо.Просто работа за Доктора.
28
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако някой основе партия, която да защитава белите, 100% галсувам
27
0
 
11
 
! Отговори
Сюнетчията преди 6 години
Какво чакате още?
26
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо бе ромчета ромкини и дърти ромове. Защо се навирате между шамарите. Ами погледнете през годините какво е било. Не само у нас. Защо си мислите че нещо се е изменило. Защо си мислите че сега ще е по различно. Няма да му издържат на някой нервите и ще направи така да си стоите затворени по гетата, като в концлагер, докато на хората не им мине. Докато не започнете да се държите като човеци
25
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Местни организации на ловджиите със законно оръжие и въоръжаване на всички доброволци към ловната дружина. Самоотбрана с оръжие и ако се наложи възмездие с оръжие. Всичко друго са сладки приказки. Дойде му времето.
24
0
 
21
 
! Отговори
PrassPress преди 6 години
На ПП "ГРОБ" най-стабилният електорат показват, че държавният апарат работи в тяхна услуга! Няма правила, закони и уважение към общо приетите разбирания за социално поведение! Имат чувсто за безнаказност, че са над закона, че държавата и нормалните гражданите им са задлъжнели, че те не дължат нищо от своя страна, и не са длъжни да плащат за използвани социални и комунални услуги! Закрийте държавата!!! Интеграция посредством милиционерска тонфа и кубинка на врата! Тая *** от друго не разбира!
23
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спрете помощите!!! Те сами ще се разкарат!
22
0
 
30
 
! Отговори
иво преди 6 години
Видно е,че сме в състояние на гражданска война.Тази *** напаст е заляла с терора си цяла България.Още по-видно е,че т.н.държавни институции не желаят да решат кардинално въпроса.Остава ни единствено самоотбрана,организация и битка докрай за спасението на българите в България.*** *** и подкрепящата я политическа върхушка трябва да бъдат изметени брутално от територията на родината.
21
0
 
16
 
! Отговори
До Анонимен 31 преди 6 години
В други държави са намерили колая - дали са им статут на временно пребиваващи. Който прави проблеми, хайде марш!Само правешкият каскет довлече тук и даде гражданство на тези, от които всяка държава гледа да се отърве! Но референдум не е правил! Как така, в рамките само на няколко години, ще увеличава населението с 5% ? Не ни е питал, не сме съгласни!Всяка разпоредба от онова време може да се оспори и обяви за невалидна! Отнемане на гражданството и на доведените, и на потомците им!
20
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви бдения, бе?Нали нямате проблеми с местните роми, а само с тези двама пришълци?Трошете вратата на ареста и раздавайте правосъдие по бързата процедура! Преди време, един човек с фамилно име Линч е измислил как да става това, когато извършителят е проблемен, а законът и правосъдието - неадекватни и мудни.
19
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навремето имаше една песен за едно име от типа ... Калашников калашников.