Северният плаж в Слънчев бряг – със Син флаг, но догодина

Концесионерът подал документи, проверяват 32 критерия
10 юли 2017 08:36,
16
Северният плаж в Слънчев бряг – със Син флаг, но догодина
Снимка: архив, Bulphoto

Северният плаж в Слънчев бряг влезе в битката за Син флаг. Фирмата-наемател е подала документи и официално кандидатства за най-високия екологичен приз. Ивицата вече е изрядна и отговаря на всички международни критерии за чистота. За по-малко от два месеца новият наемател успя да покрие световните стандарти за "Син флаг", пише Монитор. 

Първата комисия от Международната организация приключи инспекцията в края на миналия месец, а през идващата седмица се очаква да бъде направена и втората проверка, която е окончателна.  Комисиите проверяват стриктно по 32 критерия, най-важни сред които са чистотата на морската вода, пясъка, безопасността на туристите и екологичния мениджмънт. Дали ивицата ще получи международния "Син флаг" ще стане ясно в началото на следващата година.  Амбицията на новия стопанин е Северния плаж в курорта да се превърне в пясъчната перла на българското черноморие.

 "Положихме огромни усилия и продължаваме да работим, за да приведем плажа в изряден вид и да отговаря на законовите изисквания. Всички знаем, че това беше най-проблемния плаж, но за краткото време с което разполагахме, успяхме да решим почти изцяло проблемите. Единствената неизрядност в момента е свързана с това, че по пясъка има повече обекти от допустимото, за което не ни достигна времето. От 5-ти май, когато приехме ивицата до 15-ти май, когато влезе в сила забраната за строителство успяхме да премахнем близо 1500 кв.м. незаконно построени обекти. След края на туристическия сезон ще бъдат съборени и останалите заведения, които са извън одобрената схема", заявиха от стопанисващата фирма.

Вече е готов проектът с новата визия и инфраструктура за следващия сезон. Ще бъдат изградени допълнителни подстъпи за хора с увреждания и санитарни възли за туристите със специални потребности.  

Отличието Син флаг, за което се бори пясъчната ивица, ще я нареди в топ класацията на най-добре уредените морски плажове в световен план. Сертифицирането по програмата "Син флаг" дава шанс всички плажове да сверят политиката си на управление със световните стандарти и да премерят сили помежду си.

"Убедени сме, че ще се справим и ще получим високия екологичен приз, а най-проблемният плаж ще бъде сочен като образец", коментираха от ръководството на стопанисващата фирма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Един преди 6 години
Не е категоризация само за плажа, а и за водата. Черно море е много по-нискосолено от средиземно, затова е и по-мътно. Като говорим за Гърция, там повечето хотелчета си изливат *** директно във водата. Във вилаета влас, слънчака, несебър и равда има изградена по нов проект канализация, с огромни пречиствателни станции след равда, които се изхвърлят на километри навътре. Много спорно е дали водата на Тасос е по-чиста от тази на Слънчака. Пък и ние сме българи а не византийци.
15
0
 
2
 
! Отговори
Рагин преди 6 години
ама турситтие ще го харесат ли?
14
0
 
8
 
! Отговори
pepe преди 6 години
Пак опираме до Гърция и нашето красиво море. Ами там почти всички плажове, на които съм ходил са със Син флаг. Тука евентуално щяло да има един такъв плаж за цялата ни ивица, ама друг път."Туризмът" ни е пълна смехория, естествено заради Мениджмънта от бивши Сервитьори, Шофьори, Свинари и какви ли не..верни на партията майка.Няма да стъпя в Съни и догодина, продължавам да ходя там, където ме уважават като турист и не се притеснявам, дали детето ми или ние ще хванем т.н. Летен вирус :)
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
доколкото разбирам това е категоризация САМО ЗА ПЛАЖА, но водата с какъв флаг ще бъде?
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В ИНДИОГЪРЦИЯ Е СЪЩОТО!!! И ТАМ СИ ИЗЛИВАТ ПУМИЯТА В МОРЕТЕ НО ИМАТ ПО КАЧЕСТВЕНИ ПРЕЧИСТВАТЕЛНИ ЩОТО ВЪПРЕКИ, ЧЕ СА МЪРЗЕЛИВИ ЯВНО НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ 10 ПЪТИ ПО-МЪРЗЕЛИВИ И ОТ ГЪРЦИТЕ !!
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на тоя екологично чист плаж миналата година наастъпих незагасен фас, усещането е невероятно! Ама явно съм настъпил екологичен незагасен фас, там ще има еко повърня, еко пикоч, еко кафева вода и прочие! Бойкот на бг черноморието, не им тъпчете гушите на тези, които крият данъци, плащат мизерни заплати, мамят служителите, експлоатират ги по 12-16 часа дневно, предоставят долнопробна храна с изтекъл срок на годност! Да живее Испания, Гърция, хърватска, Албания!
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРОБЛЕМА С БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ СИ Е САМО ЕДИН ОСНОВНО ОТ МНОГО ВРЕМЕ И ТОВА Е, ЧЕ ПОВЕЧЕТО НЯМАТ КАЧЕСТВЕНИ ПРЕЧИСТВАТЕЛНИ И ИЗЛИВАТ МРЪСОТИЯ ВЪВ ВОДАТА!!!ЛОЗЕНЕЦ ВАРНА И КЪДЕ ЛИ ОЩЕ НЕ МАЙ БЪЛВАТ ЕДИН КУП МРЪСОТИЯ В МОРЕТО.ВЕРОЯТНО АЛБЕВА СЪЩО Е ДОСТА ЧИСТО НО ТАМ Е СКЪПИЧКО!НА СЛЪНЧЕВ БРЯГ ИМА ХОТЕЛИ ЗА ПО 20 ЛЕВА СЪС ВКЛЮЧЕНА ЗАКУСКА КАТО ХОТЕЛ БАЛКАННА 300 МЕТРА ОТ ВОДАТА И НА ПО МАЛКО ОТ КИЛОМЕТЪР ОТ ЦЕНТЪРА!!!ХАРЕСВАМ ПОВЕЧЕ СЛЪНЧАКА ОТ АЛБЕНА КАТО ПЛАЖНА ИВИЦА!
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПУСНАХА НОВА ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ 2015 ГОДИНА ОБСЛУЖВАЩА СЛЪНЧЕВ БРЯГ И НЕСЕБЪР!!!!СЛЪНЧЕВ БРЯГ Е ЕДИН ОТ НАЙ-ХУБАВИТЕ ПЛАЖОВЕ В БЪЛГАРИЯ СЪС СВОЯТА ВЕРОЯТНО НАЙ-ГОЛЯМА ПЛАЖНА ИВИЦА И ВОДА ДО КОЛЕНЕ И ДОСТА НАВЪТРЕ!НЯМАМ ЛОШИ ДОВОДИ КЪМ СЛЪНЧЕВ БРЯГ :)
8
2
 
6
 
! Отговори
Сандо преди 6 години
Изглежда са преместили тръбата с изпражненията малко в страни и чакат да има и добро течение за да мине и 2рата проверка
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
колело ама друг път
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво. Държавата трябва да намали концесиите и да задължи всички собственици да покрият тези норми. Това може да даде огромен тласък на туризма. Но трябва работа и самосъзнание. Всички плажове към този момент са разхвърляни, мръсни и трудни за достъп. Без велоалеи и места за разходка. Трябва да се помисли сериозно за това.
5
2
 
7
 
! Отговори
и розов преди 6 години
на бели точки да му сложат ... Слънчев бряг си остава сварталище на бедните английски алкохолици
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кенефите каде ше си изливат?
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това някакъв майтап ли е.
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СМЕХОНИЯ КРАДЛИВИТЕ СЕЛЯНИ ДИНЕВИ И СИН ФЛАГ ЩЕ СИ КУПЯТА *** ДА ХОДЯТ ДА СЕ КЪПЯТ В КЛОАКАТА И ДА СИ ДАВАТ ПАРИЧКИТЕ, ЧЕ ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО СТРУВА ЕДИН СИН ФЛАГ
1
1
 
13
 
! Отговори
Добър преди 6 години
виц! Син флаг за Слънчев бряг...