Еколози изследват екосистемите в Черно море

Кораб на "Грийнпийс" ще е в български води от 5 до 14 август
1 авг 2017 11:45, Анисия Иванова
7
Еколози изследват екосистемите в Черно море
Снимка: Община Бургас

Ветроходен кораб с високотехнологично оборудване ще изследва екосистемите в Черно море. Корабът "Rainbow Warrior" на екоорганизацията "Грийнпийс" ще бъде в български води от 5 до 14 август, съобщиха от Община Бургас.

Плавателният съд ще акостира на пристанищата в Бургас и Варна, като в дните на престоя си в двата града, съответно на 5 и 6 август и на 12-13 август, ще бъде отворен за посетители.

Визитата му у нас е свързана основно с кампанията на екологичните организации "Грийнпийс" и "За Земята" - "Свободни от Пластмаса", която цели намаляване на замърсяването с пластмаси във водните басейни. Начело с целите на националната инициатива ще бъде осъществена научна и изследователска дейност в Черно море, съвместно с учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания и Института по океанология към БАН.

Високотехнологичното оборудване на "Rainbow Warrior" ще позволи да се направят изследвания за натрупване на отпадъци и наличие на мрежи в защитени зони, както и ще се проучи състоянието на екосистемите.

Главните "виновници" за замърсяването в Черно море са пластмасовите опаковки от чипс и вафли, пластмасовите бутилки и техните капачки, както и найлоновите торбички. Над три тона отпадъци на ден влизат в него от българските брегове, според изследвания на учени.

"Rainbow Warrior" е трето поколение кораб на "Грийнпийс", като неговият първи предшественик, потопен от бомбен взрив през 1985 година, е участвал в редица акции, някои от които спиране на ядрени тестове в Тихия океан, блокиране на въглищни пристанища и залавяне на бракониери, извършващи унищожителен риболов.

Строителството на новия ветроход на "Грийнпийс", който ще гостува у нас, е започнало в корабостроителница в Полша, завършено е в Бремен - Германия и през 2011 година е пуснат на вода в пристанището в Хамбург. Създаден е от едни от най-добрите корабни инженери в света, за да може да претендира за единствения плавателен съд, който освен екологично съобразен, е и специално пригоден за проучване на моретата и океаните по света, както и за борба с техните замърсявания. Със своята 55-метрова А-образна мачта "Rainbow Warrior" плава основно на вятър и може да издържа много повече от традиционните мачти за същия тип кораби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще ловят кафяви акули около Лозенец и Слънчака! Акулите са с международен произход!
5
0
 
32
 
! Отговори
Янчева преди 6 години
Черно море бъка от ешерихия-коли. Какво ще ми изследват?
4
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не е снимка на кораба. Тази снимка не е от "Община Бургас". Това не е журнализъм а през куп за грош.
3
0
 
32
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Все си мислех че замърсяванията от непречистени промишлени и битови води са бича за екосистемите.То било от капачкитеИ Фафлите
2
5
 
31
 
! Отговори
ОСтър ЕМС има преди 6 години
риска е огромен заради активни некомпенсирани разломи по дъното на залива след ползване на тежки геотекточни оръжия..Вижте разлома насочен към НОс Калиакра минаващ край курортите постоянно отделя опасни газове..Ползвайте карти на института по Океанология ..
1
6
 
31
 
! Отговори
Черно море възмутено преди 6 години
Brawo колeгите да прегледат облъчване на морето и сушата от нови радари камери jsm kletki,skeneri ..Идват сведения за тежко облъчвания на големи заливи вкл Варненския от нагло вредна видео терор техника.Много тежки са уврежданията в СЛънчев бряг и залива до полуострова.