Заради такса "празен стол": Наказват заведението в Созопол

Глобата ще е заради "услуга", която липсва в менюто
10 авг 2017 13:24, Петя Славова
66
Заради такса "празен стол": Наказват заведението в Созопол
Снимка: Facebook

На заведението в Созопол, което поиска от клиенти такса "празен стол” е наложена глоба от Комисия зата за защита на потребителите (КЗП) . Това каза председателят на комисията Димитър Маргаритов пред Нова ТВ .

"Още вчера извършихме проверка. Санкция ще има по Закона за туризма за това, че без да е отразено в менюто, се начислява такава услуга и на потребителя се представя документ с цел той да извърши плащане. Тъй като в него е вписана услуга, която не се предлага в менюто, това само по себе си е нарушение”, коментира Маргаритов.

Още по темата

Той припомни за случай от миналата година, когато ресторант се опитваше да начислява т.нар. "такса дете” за това, че нечие дете си играе в заведението.

"Тогава ние бяхме безкомпромисни. Санкционирахме този търговец, който също призна своята вина. Макар и единични случаи, това са нелоялни търговски практики и във всеки конкретен казус ще реагираме. Хубавото е, че и потребителите са активни и сигнализират, включително чрез социалните мрежи,” добави още председателят.

В заключение Маргаритов подчерта, че тези случаи са изолирани, но изключително неприятни. "Винаги съм казвал, че макар и да са малко нарушенията в туризма, всяко едно от тях е в състояние да придобие такава обществена значимост, защото провалянето на почивката или на най-важните елементи от нея е проблем”, каза той и допълни, че в момента по нашето Черноморие има милиони туристи и според него като цяло стандартът е на сравнително добро ниво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
сикюър буукинг преди 6 години
Софтуерът им позволявал да си слагат в касовия бон каквото си искат ... :)Те слагат такси - ти плащаш с чек :)
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ресторант Омар в Поморие на северния плаж. На вид невзрачен уличен капан но с отлична кухня, огромни порции, ниски цени (или по-скоро приемливи) и супер любезен и отзивчив персонал. Вчера седнах за сефте след 2008-*** и всичко си бе както преди. Препоръчвам!За предпочитане е пред префърцунените заведения!
60
0
 
3
 
! Отговори
Малко встрани от преди 6 години
темата.Няма значение,дали на море или на планина,дали у нас или в чужбина?!Всичко опира до човека!Вчера със съпругата пътувахме до Враца.На обяд решихме да посетим тяхната прословута "Балабанова къща".От обедното меню,един таратор-как да е?!Основното,свински ребърца с лук,от които преобладаваха ребърцата и лука,и отсъстваше свинското?!Десертът диня,беше свършил вече в 12.10?!Заведението полупразно,сервитьорката нещо сърдита,намусена,нацупена,накрая нямала пари за рестото от сметката...??????????
59
0
 
2
 
! Отговори
Въпрос преди 6 години
"Празен стол" може ли да важи и за киното, театъра, операта?
58
0
 
4
 
! Отговори
е преди 6 години
До ни са знайЗависи, какво се има предвид под "неустойка": например, как ти звучи "Такса за НЕИЗПОЛЗВАНА ТОАЛЕТНА?"
57
0
 
8
 
! Отговори
Димитров преди 6 години
До ЕмигрантДонякъде сте прав,но не напълно . Идете в Родопи-те примерно,да видите за каква кухня , какви цени и най-вече какво гостоприемство предлагат. Но не по курортите с измислените "софиянци" които са напостроили хотели,а такива които са създали самите родопчани. И тогава чак, няма повече да наричате Родината си...чалгаристан.Приятно ваканцуване ! :)
56
2
 
4
 
! Отговори
Емигрант преди 6 години
Е на за това на бетономорието не се ходи. Но да сложат и такса " празен мозък" и ще си покрият всички загуби. Пълно е с такива празни.защото българина не разбра, че в повечето почивни места извън Чалгаристан е в пъти по евтино, храната по добра и алкохола качествен. Докато продължава да се натиска по бетономорието ще е така.
55
1
 
11
 
! Отговори
realist преди 6 години
До ни са знайКаква неустойка, да нямаш договор с банка?Истината е,че всеки гледа да те одере на момента.
54
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Васползвайти си од новити ослуги - балконинг, шибинг, ритинг и столинг.
53
0
 
11
 
! Отговори
БГ преди 6 години
Нал.Старопрамен 4.50лв можеше поне в Евро да го сложи как за 3 месеца ще си купи мерцедеса за 100бона
52
1
 
8
 
! Отговори
Тони преди 6 години
До номер 47 - ***, това не е бар, а ресторант!В България страдате от комплекс,че ако не се наливате с алкохол и не направите сметка от алкохол някой ще ви помисли за ***.
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
adi sa i taxa sudjuk
50
10
 
4
 
! Отговори
ни са знай преди 6 години
А ако беше отпечатано "неустойка на договореното" пак ли щеше да се вдига толкова много шум?
49
3
 
21
 
! Отговори
Banshee преди 6 години
Е,как да отидеш на родните курорти,били те море или планина ,с такова отвратително отношение към клиента ?!?
48
15
 
11
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Абе всички ревете срещу алчния тарикат.А защо клиентите не са се обадили да анулират местата които няма да ползват.Ще ви кага защо.Защото те са клиенти и всеки им е длъжен.Гадншя мръсен алчен ресторантьор може да е коректен и да спазва договорката с непознат глас по телефона а културния клиент е решил че не е нужно да бъде коректен към ресторанта.
47
6
 
2
 
! Отговори
С. преди 6 години
Само не ми е ясно как ще го глобите за тази "иновация"?
46
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато има балъци, ходещи в тая клоака, ще има и тарикати.
45
10
 
7
 
! Отговори
тонката преди 6 години
6 човека 170 лева хахахахахахахахаххх!Цяла вечер едно малко узо и една малка ракия хахахахахахахахах!Хората са объркали заведението май.Не става така работата бе агенти.
44
1
 
22
 
! Отговори
Инжинер преди 6 години
Като родолюбец и патриот дълги години ходех на Приморско. Може би и заради носталгия и спомени от млади години. Ами... отказаха ме. С непоисканата услуга по преместване на автомобила за 80 лв. Без да пречи, без знак, нарушение, КАТ, протоколи, снимки и пр. Никакви документи. Само записан часа на влизане, в един омазан тефтер. Така им било наредено, по някаква общинска наредба било. Просто двама обикалят с паяка и вдигат предимно софийски номера, спрели на "местата" на местни батки.
43
5
 
27
 
! Отговори
до Анонимен преди 6 години
Ами ганчовците са свикнали да ядат шкембе чорба... Те на са свикнали да плащат за качествено обслужване...---------Женен съм и живея в Ирландия, не съм богаташ - дом, работа , две деца близнаци.Обиколил съм курортите на Европа, бил съм в САЩ, Бразилия, Куба (просто обичам да пътешествам).Но, никога и никъде не съм чувал, нито съм бил таксуван за "празен стол"!!!Така че се пита, кой в случая е Ганьовец, явно идеално си пасвате по манталитет със собственика на заведението!