"Опера", кувьорчета... Димитровград празнува със соц апартамент

Бригадирският град отбелязва 70 години от създаването си
Обновена: 23 авг 2017 19:56 | 23 авг 2017 19:36, Красимир Ангелов
65

Снимка: Община Димитровград

Атрактивен ретро апартамент, който пресъздава социалистическия бит от времето след 1951 година, се открива по повод 70-годишнината от създаването на града, съобщи местната администрация.

От там уточняват, че е избран периодът от историята, в който са построени вече първите блокове в новия град и хората се нанасят да живеят в тях по начин, който е по различен от познатия им живот на село. Дотогава пристигащите от всички краища на страната бригадири са били настанени във временни дървени постройки и палатки.

Апартаментът се състои от четири стаи. Всички изложени в него предмети са автентични. В пресъздаващото соцбита жилище най-атрактивна е кухнята, където е изградена и типична за времето си мивка от тухли.

От 50-те години на миналия век е и леглото с пружина, дървената маса за хранене и традиционният бял бюфет с посуда вътре.
 
Останалите стаи са спалня с гардероб от онова време, детско легло и кът за ръкоделие. Тук на една маса са наредени шевна машина, списания, различни ръкоделия и модели. Гостната или всекидневната е стаята, в която се намира голяма масивна полирана маса с тежка плюшена покривка и т.нар. полирован бюфет, където са се нареждали по-скъпите сервизи. Интериорът се допълва от радио, грамофон и работещ черно-бял телевизор "Опера".

Във всички стаи има характерните за онова време жакардови килими и кувьорчета по стените. Четвърта стая е обзаведена като кабинет. Тя в бъдеще ще функционира като информационен център, където туристите ще могат да получават информация за забележителностите на общината.


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Така е преди 1 година
До 50 Прав си ,но на кого го обесняваш ? Главите им са от *** и не възприемат истината.
47
0
 
1
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
До Анонимен 50 Ами оплаквай се на руснаците и Горбачов.Нали те сринага соца и започна ефекта на доминото.Отрязаха ни от почти безплатните енергоносители и ни срутиха.Ма сега що ревете че руснаците ни били братя , пък ни еб...т жестоко.
46
2
 
2
 
! Отговори
До 50 преди 1 година
Царство България е на шесто място в Европа по темпове на развитие.
В навечерието на Втората световна война българската валута е на трето място сред най-стабилните в Европа. Заплатите на РАБОТНИЦИТЕ също са на трето място, по онова време само в Германия и Великобритания работническата класа е била по-добре платена.
Промишлените ни предприятия са били 4 000, оборудвани предимно с немски машини. после руснаците поголовно изнасят тези машини, както и камионите ни. Имали сме завод за самолетостроене!
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно, работещите за 400-600 лева на месец чисто, с които не могат да си позволят да си платят сметките и да се хранят нормално, които не могат да си позволят повече от 1 дете, които не могат да отидат на лекар и зъболекар, или на почивка, които са потънали в дългове и работят по 12 часа на ден със страх да не останат без мизерното си препитание, хора,които са обречени да не доживеят до пенсия, хора, живеещи в наследствената от социализма панелка, можеш ли да ги наречеш свободни хора?
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

е друго си е да си роб на някой местен робовладелец, да обезвреждаш мини например с дървен чук за двеста лева месец, колкото ти е и тока, или да си шивачка на смени за 150 лева на месец, или да си сервитьор по морето и да разчиташ само на бакшиши, щото няма заплата...друго си е да просиш подаяния ако ти се раболее детето, друго е да е да изплащаш цял живот панелна гарсионера в краен квартал и да си потънал в заеми за лекар, зъболекар и образование...жена ти да гледа старци в Гъция
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

Никога не съм бил горд, че съм комунистически роб.

Икономиката комунистите я построиха с безплатния труд и с парите на населението, след което я фалираха и доограбиха.

А сега никой не ви пречи да си градите комуни, свободна държава сме.
42
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре че беше социализма и руснаците, за да изградим модерна за времето си държава.Сега, при капитализма и нагло-саксонското управление само разграждаме, живеем от построеното тогава, и което е най-лошото – за 50 години ще изчезнем като нация, нещо, което не се случило за 500 г. робство.Съсипаха индустрията, енергетиката, селското стопанство, образованието, здравеопазването, армията – превърнаха ни в държава от третия свят.А някога бяхме горди, че сме българи.
41
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да похарчиш всичките си спестявания за телевизор е като да похарчиш всичките си спестявания за смартфон.
40
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Georgi

Роден съм 1965, Баба ми похарчи всичките си спестявания за да ме зарадва за първият ми училишен ден , иprez 1970 купи телевизор "Пирин".
---------

Тоест, петгодишен си тръгнал на училище, браво!
39
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
... дето му гледахме КУХАТА мумия на сред София ....
38
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
георги димитровград ( гошо тарабата ) дето даде македония на сърбите за безпари
37
2
 
11
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 1 година
Тея кУвьорчета в заглавието не ги оправиха. Може да си цензурират форума, когато ги критикуваш (както този пост ще бъде изтрит), но заглавието няма да оправят. Излагация колкото си искаш.
36
7
 
25
 
! Отговори
Georgi преди 1 година
Този Капитализъм ще ни довърши като нация, мразя всичко в което той превърна България и Българите!
Яжте си Бананите ***, аз на Ябълки и Круши съм доволен,.
Проклети да сте продажници на всичко Българско!!!!
Юда продаде Исус за 13 сребърника, вие продадохте България за връзка Банани!!!
#3
35
4
 
23
 
! Отговори
Georgi преди 1 година
Аз разбира се бях най-отпред, и всички търпеливо чакаха баща ми да сложи телевизора на перваза на прозореца и да нагласи антената. Когато серията свършеше, всички я дискутураха, и предположенията какво ще стане следващата вече започваха!
Ех времена, ех нрави!!!
Този Капитализъм ще ни довърши като нация, мразя всичко в което той превърна България и Българите!
34
2
 
13
 
! Отговори
Georgi преди 1 година
Моето запознаване с телевизията.
Роден съм 1965, Баба ми похарчи всичките си спестявания за да ме зарадва за първият ми училишен ден , иprez 1970 купи телевизор "Пирин". Това чудо на техниката беше първият телевизор в Луковит. Тогава и беше почнала поредицата "На всеки километър". Помня като днес каква зима беше, но комшиите, пък и всеки който можеше от града, си нoсеха трикраките столчета, ракийка и вино за сгряване, и чинно се нареждаха в двора да гледат новата серия.
#1
33
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спомням си,че имахме страхотни градинки тогава,правеха се различни форми от цветя в градинките,дори надписи от цветя и зеленина.
32
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евалата ЦОНИ !
кога ше дойдеш във ВЕЛИНГРАД ?
31
4
 
11
 
! Отговори
муспи преди 1 година
Защо се вглеждате какво било тогава?! Сега да не е друго - същата власт и същите задгранични тартори. Бойко Борисофф да не би да е ходил на училище, няма завършено и начално, а в Народното събрания има ли поне 4% със средно образование?!
30
3
 
17
 
! Отговори
До 101 преди 1 година
От царско време са останали и много по-големи апартаменти. Някои от тях са били дадени на новите управляващи, но в други са настанили по няколко семейства като в комуналка. Към края на 80-те г., информирани хора са успели да купят повечето от тези жилища на смешни цени и при реституцията истинските наследници получиха само хартийки като обезщетение и то според данъчната оценка. После им ги осребряваха на половин цена. Та за 7-стаен взеха по-малко пари, отколкото струва панелна гарсониера.
29
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Измамно и подвеждащо е да наричаме епохата на комунизма "времето на соца".
Епохата беше епоха на комунизъм, на болшевизъм, на диктатура. Диктатура на пролетариата, или по-скоро диктатура на комунистическите партии, които се смятаха за водещи пролетариата партии.
Също така подвеждащо е да наричаме германските нацисти "фашисти".
Фашисти е имало в Италия, при Мусолини.
А нашите комунисти ги е било срам да ги нарекат националсоциалисти.
Защото проповядваха социализъм. Много си приличаха.