Между общи и ничии: Уникални родопски къщи стават руини

Архитектурата, типична за района, отива в историята
10

Снимка: bTV

Стари родопски къщи постепенно се превръщат в руини, а с тях изчезва уникалната архитектура на домовете в Смолян и селата около него. Някои от тях са паметници на културата.

Къщите са строени през 19 век, а две века по-късно наследниците им просто са се отказали от тях. Основната причина е, че имат по няколко наследника и собствеността е спорна. От общи обаче къщите са се оказали ничии.

Така например е с Коста-Радевата къща в Долно Райково. Постройката е опасна, защото се намира на една от натоварените улици в Смолян.

Общината не предприема нищо, защото къщата има собственици. Няма и как бъде съборена като опасна, защото е паметник на културата.

Преди време общината ремонтирала къщата, но наследниците я осъдили заради това.

"Според мен след като е реституирано това нещо, всеки би следвало да си спазва закона за собствеността и да се грижи за собствеността, или най-малкото което е да се инициира някаква законодателна промяна да се придобие собственост било то от държавата или общината на такъв вид сгради и то на разумни цени", коментира пред bTV зам.-кметът Марияна Цекова.

Нерадостна е и съдбата на Пангаловата къща – бивш музей, посещаван от много туристи.

В близост до нея има група от къщи, обявени за архитектурен резерват. Там се намира и Музеят на Ласло Наги.

Личи си кои са къщите с по един наследник – възстановени са. Там, където собствеността е спорна, цари разруха.

"Родопската архитектура си отива$, казва с болка актьорът и общественик Никола Пашов и допълва: "Някакъв закон местен, ако така се отнасят наследниците на дадена къща – 1, 2, 3 години да търпиш, но това са над 20 години, въобще никой не се явява от тях".


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
Няма нищо вечно, ако не сега след години ще се изравни със земята.
8
0
 
8
 
! Отговори
,,, преди 3 години
А когато има спор за наследници не може ли ако не могат да се разберат заинтересованите наследници да отидат в съда и имота да се направи съдебна делба. Казвам го от личен опит. Съсобственик съм с роднини на вила и съответните роднини не искат нито да купуват нито да продават. Адвокат ме посъветва да се опитаме да се разберем помежду си ако не съдебна делба в съда. Не знам това рещение ли е
7
2
 
7
 
! Отговори
стар номер преди 3 години
Не може държавата да обяви нещо за паметник на културата,а след това да задължава собственика да го поддържа!Това е законодателен абсурд!Нагледал съм се на законови дивотии!В древния Рим,когато един закон не е работел,вносителя са го принуждавали да се самоубие!Тука от депутати ги правят министри!
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наши познати немци,харесват Слънчев бряг и Несебър,не заради Слънчев бряг,а защото са очаровани от старите къщи и калдаръмени улици в Несебър.Такива неща се ценят от западняците,но не и от нас.
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Събаряй!
Ти колко държави си обиколил,че говориш наизуст?Разбира се,че такива сгради се реставрират и поддържат в Европа,немците от основи реконструират оригинали или реставрират старите сгради.
Изтупаните бетонни кубове и паралелепипеди по-красиви ли са?
4
16
 
4
 
! Отговори
Събаряй! преди 3 години
Само като чуя че става въпрос за "паметници на културата" веднага ми става ясно за какво става въпрос. Държавата е пълна със такива коптори които загрозяват пейзажа на много населени места само защото някакви псевдо интелектуалци са си наумили че видиш ли това било ценно...

В никоя развита държава хората не търпят такива руини и бараки. Хората събарят и строят нови красиви модерни сгради.

Не може все да гледаме в миналото. Бъдещето е по важно.
3
6
 
1
 
! Отговори
Ирония преди 3 години
Ще ги минат отгоре с асфалт, както Фандъкова полага асфалт навсякъде! Важното е да изглежда чистичко
2
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ми да въведат закон, ако собствениците не си стопанисват собствеността, да се задължат да продават...или държавата да я ремонтира и те да дължат парите
1
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Реституцията и пазарът донесоха само разруха.