Българката не ражда! Бебетата малко във Варна, Видин, Враца...

Малък ръст в раждаемостта има в София, Бургас, Търново, Ловеч
28 авг 2017 07:00,
177
Българката не ражда! Бебетата малко във Варна, Видин, Враца...
Снимка: flckr

Много голямо намаление на новородените през първите 7 месеца на тази година сочи регистърът на ражданията на Министерството на здравеопазването. От 1 януари до 31 юли 2017 г. у нас са родени 32 820 деца, докато за същия период на миналата година те са били 35 011.

Само за седем месеца намалението е с над две хиляди бебета, което се очертава като най-драстичния спад в раждаемостта в последните години.

За сравнение през 2016 г. намалението спрямо предходната 2015 г. беше с около 760 бебета. През 2015 г. спадът спрямо 2014 г. пък беше с над 2000 деца. Сега обаче тази граница е достигната още в средата на годината.

Данните на регистъра на здравното министерство са за живородените деца в лечебните заведения и традиционно се разминават с информацията от Националния статистически институт.

Според НСИ всяка година родените са с около 5 хиляди повече, отколкото според регистъра на МЗ. Той обаче все пак дава достатъчно ясна представа за тенденцията при раждаемостта, коментира "Сега".

Най-шокиращи са данните за Варна, където доскоро имаше лек ръст на новородените. За първите 7 месеца на тази година там са се родили 2051 деца, което е с над 500 по-малко от родените 2661 за същия период на миналата година.

Сериозно е намалението и в областите Враца и Монтана. Във Враца са регистрирани 476 живи раждания през тази година при 645 през миналата. В Монтана са 483 при 629 през 2016 г.

Голям спад има и в Пловдив - 3695 са бебетата за месеците до август тази година при 3920 за същия период на 2016 г. Сливен е настигнал Стара Загора по раждаемост - там тази година са се родили съответно 1637 и 1638 деца при 1692 и 1744 през миналата година.

Ръст на раждаемостта продължава да има в София, за тази година новородените са 8999 при 8979 за миналата година, и във Велико Търново - 821 са родените т.г. спрямо 799 през миналата. Минимален ръст има и в Бургас, Ловеч и Габрово.

Традиционно най-ниска е раждаемостта във Видин - там са се появили на бял свят едва 225 деца за първите 7 месеца на годината, при 246 за същия период на миналата.

Следват Ямбол - 250, Разград - 270, Перник - 306 и Смолян - 314.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
4
 
2
 
! Отговори
Коко преди 6 години
До 1111не тренирай програмистките си способности тук, копи пействай html в нещо локално ;) да си го броузваш на 80-ти само ти.
58
6
 
12
 
! Отговори
Опа преди 6 години
Когато българката успешно си закупи айфон от рентата на баба си без да се налага да подава за кредитче постига съвършенство, кви деца..., защо?
57
8
 
11
 
! Отговори
Джъстиса преди 6 години
НЕ Е само до паритеРАЖДАЙТЕ БЕ ГЛУПАЧКИУУУуууууу
56
1
 
28
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Разликата в данните между НСИ и МЗ най-вероятно се дължи на родените извън България деца. Второ, явно информацията не е за колко деца са родили българките, а колко деца са родени от български граждани, което е нещо много по-различно. Най-вероятно от тези 32820 родени деца от български гражданки, само десетина хиляди са родени от българки.
55
1
 
17
 
! Отговори
Олег преди 6 години
До ССАз във Варна съм взимал повече от 800 лв. с около 50% повече. Ама трябваше да правим 7-8 човека фирма като за от 20 души. И колкото по-добре се справяш почват още повече работа да ти намират за догодина. Накрая не издържах щото като няма нужда и от шеф за да си подпомогне егото решава все някак си да си намери за какво да мрънка. Примерно що си закъснял за работа - сигурно щото един човек работи като за 3-*** и му идва нанагорно покрай тебе все едно закъсняват 3-***...
54
2
 
41
 
! Отговори
СС преди 6 години
Варна със заплати от 500-800 лв скоро съвсем ще обезлюдее! Град на мафията, а мафията пари не дава, само взима!
53
1
 
13
 
! Отговори
Олег преди 6 години
До xБая добре си усетил варненските проблеми, които скоро няма да реши никой!
52
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм инженер току що завърших работя в ИТ сектора взимам 2700лв. +200лв за храна..не съм грозен , а даже красив.. Жените пак ме смятат за беден , няма да мога да си намеря жена ако така продължава до 3 години ще ида в Русия да си търся жена..
51
2
 
6
 
! Отговори
Патладжан преди 6 години
До до ПатладжанЗа 10 хиляди евро Че ти изкарам и средно и више , и докторантура ще ти напиша, е, поне на кетап де :) Покажи ми ти държавни помощи, остави на мене да измисля как ще ги взема, а аз ще ги взема, може да си сигурен :)
50
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
как да не ражда българката?! Вижте тези по-*** "българки", имат вече внуци като са на 30г!
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До онбашиятаЕто значи има и машини като теб, още 3 да направиш, щом те влече да се плодиш
48
16
 
25
 
! Отговори
Да кажа! преди 6 години
Българката е или кифла или кариеристка.Кифлата ако роди то ще е самотна майка леееко прецакана от някой доста обещаваш зет който умее да изглежда лош и заможен. Кариеристката тя е по-зле и от кифлата, щото учили кво учила баба я нахвалила на село тя е самостоятелна в голямия град, после злоба интриги и някой додук на горно ниво и вече е на 44 поле инвитрото не става а иначе вече има свестен мъж - на около 50 но не му личат защото цял живот е икономист но работи за малко в БтК, нещо като началнк
47
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как да ражда българката като сводници я продават в Белгия, Холандия и Германия.
46
5
 
19
 
! Отговори
Коко преди 6 години
ГЕРБ затриват българина, а не България. Това е или от глупост или е целенасочено, ще стане ясно идните години защо се прави. Фактите са следните: събираемостта се вдигна - факт, инвестират се държавни пари в услуга на местни или чужди "инвеститори", измисли се понятието - обществени поръчки - така доста хора станаха милиардери без да търкат билетите на продажника Бахаров, системно вниманието на гледащия все още телевизия се насочвам към неща написани по сценарии и кервана си върви.
45
0
 
41
 
! Отговори
x преди 6 години
Варна само лятото е пълен с хора, явно туристи. През другото време улиците празни и обезлюдени. Младите отиват да работят в София и пътуват споделени пътувания всеки петък и неделя. Защото заплатите във Варна са само 500лв. Инженери и IT- та във телекомуникационен оператор вземат 800 лв. Обяви само за готвачи и сервитьори. Рушащи се къщи,точно пред Варненската областна управа на ул.Преслав. Разрушен "Дом на ученика" - на ул.Преслав -вижте го, това е до центъра на Варна,лицето на Варна - разруха!
44
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изкам тази Новина да е Първа Довечера в Централните Новини на Търговските Медий.И да се говори в Сутрешните блокове мин.Една седмица.Защото това е ВАЖНО!-И трябва да се Обърне внимание.А те ми говорят за Времето.Новините им са синоптична прогноза защото друго не смеят да кажат.И като им плеснат с ръце Отклоняват Вниманието за да не обръщаме внимание именно върху важни неща.
43
24
 
21
 
! Отговори
Петко преди 6 години
Не раждат защото искат само да се веят наляво и надясно ! Отворете профилите на познатите си жени в мрежите да видите как всеки се вее безцелно насам и натам ! Да не говорим за половия живот !
42
8
 
11
 
! Отговори
до Патладжан преди 6 години
Чети внимателно. пари на хора без средно образование няма да се дават. Предлага се още да им се спрат всякакви помощи. Тогава ще има предостатъчно пари за градивните личности, които да раждат по две деца. Защото повече деца наистина са излишни. След 250-300 г. ще се стигне до пренаселване и тогава ще е наистина жестоко - ще унищожават планово всички, които не отговарят на определени критерии.Ако искаш наистина потомството ти да пребъде, отсега им свивай сърмите да учат и да раждат по две деца.
41
0
 
34
 
! Отговори
българина преди 6 години
И защо да ражда емигранти? Защо да ражда батерии захранващи други етноси, защо да ражда тук а не в унгария например където дават пари интелигентни да раждата интелигентни, а не животни да раждата ***
40
4
 
11
 
! Отговори
до Патладжана преди 6 години
Вас ще ви трепят планово. Ако не го направят, след три века ресурсите на планетата ще са изчерпани.Нали знаеш, че ще останат само генетично неувредените.Затова, не виждам защо ти е смешно. За да не се стигне до канибализъм, а после до гладна смърт на цялото човечество, мерки ще се вземат много преди да изтекат тезитри века. Та значи, като се шлякате, мислете каква участ чака внуците на децата, които ще заченете.Най-разумно е да си слагате презерватив, за да няма трагедии след стотина години.