Българката не ражда! Бебетата малко във Варна, Видин, Враца...

Малък ръст в раждаемостта има в София, Бургас, Търново, Ловеч
28 авг 2017 07:00,
177
Българката не ражда! Бебетата малко във Варна, Видин, Враца...
Снимка: flckr

Много голямо намаление на новородените през първите 7 месеца на тази година сочи регистърът на ражданията на Министерството на здравеопазването. От 1 януари до 31 юли 2017 г. у нас са родени 32 820 деца, докато за същия период на миналата година те са били 35 011.

Само за седем месеца намалението е с над две хиляди бебета, което се очертава като най-драстичния спад в раждаемостта в последните години.

За сравнение през 2016 г. намалението спрямо предходната 2015 г. беше с около 760 бебета. През 2015 г. спадът спрямо 2014 г. пък беше с над 2000 деца. Сега обаче тази граница е достигната още в средата на годината.

Данните на регистъра на здравното министерство са за живородените деца в лечебните заведения и традиционно се разминават с информацията от Националния статистически институт.

Според НСИ всяка година родените са с около 5 хиляди повече, отколкото според регистъра на МЗ. Той обаче все пак дава достатъчно ясна представа за тенденцията при раждаемостта, коментира "Сега".

Най-шокиращи са данните за Варна, където доскоро имаше лек ръст на новородените. За първите 7 месеца на тази година там са се родили 2051 деца, което е с над 500 по-малко от родените 2661 за същия период на миналата година.

Сериозно е намалението и в областите Враца и Монтана. Във Враца са регистрирани 476 живи раждания през тази година при 645 през миналата. В Монтана са 483 при 629 през 2016 г.

Голям спад има и в Пловдив - 3695 са бебетата за месеците до август тази година при 3920 за същия период на 2016 г. Сливен е настигнал Стара Загора по раждаемост - там тази година са се родили съответно 1637 и 1638 деца при 1692 и 1744 през миналата година.

Ръст на раждаемостта продължава да има в София, за тази година новородените са 8999 при 8979 за миналата година, и във Велико Търново - 821 са родените т.г. спрямо 799 през миналата. Минимален ръст има и в Бургас, Ловеч и Габрово.

Традиционно най-ниска е раждаемостта във Видин - там са се появили на бял свят едва 225 деца за първите 7 месеца на годината, при 246 за същия период на миналата.

Следват Ямбол - 250, Разград - 270, Перник - 306 и Смолян - 314.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хем вадят тъжни и тревожни статистики, хем не правят нищо по въпроса. Оставка.
18
4
 
29
 
! Отговори
Запомнете преди 6 години
Герберастията убива! Бавно и мъчително!
17
8
 
16
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
като казах умнокрасивите, визирах точно мислещите интелектуалци, които поставят логиката над фактите. да, има логика хората да не раждат защото са бедни, но фактите са че в германия раждаемостта е по-ниска от бг, въпреки високите заплати, а в нигерия е 3 пъти по-висока, въпреки беднотията. продължавайте с мисленето и логиката драги умнокрасиви, и много здраве на динозаврите да занесете. еволюцията си знае работата и щом е решила че умнокрасивостта трябва да бъде заличена, значи трябва.
16
0
 
49
 
! Отговори
демография на БГ преди 6 години
Дайте и една друга извадка - примермно колко от новородените са на самотна майка и съвсем тъжна ще изглежда тази статистика
15
8
 
63
 
! Отговори
Хшимин преди 6 години
Шок! Как така? При средна заплата 400 - 500 евро и ипотечен кредит от 6-7%, хората не правили бебета!? Да бе! И само да отбележа, че за да се правят деца са нужни двама... "Българката не ражда" някак звучи доста едностранно. Оправете си заглавието на "Българските семейства не правят деца", че иначе изкарахте жените като животни за разплод, които трябва да накажем, че не достигат квотите :) Ама то нали все някой др ни е виновен.
14
5
 
26
 
! Отговори
Коко преди 6 години
Това е резултат от политиката на ГЕРБ. Управляват повече от 10 години. Младите не са сигурни в бъдещето си, имаме ниски доходи - съответно ниска раждаемост.
13
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кво искате? Чалгарките и плейметките нали раждат. Депутатки също. Каймакът на обществото дава пример, вие не вземате.За какво вие е да раждат юристки, инженерки, учителки, БАН-аджийки и подобна ***, така и така не са женствени, оти да се размножават?
12
13
 
15
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
майната им на умнокрасивите дето "аз не съм машина за разплод", който иска си ражда. аз чакам трето хохохохо :)
11
2
 
36
 
! Отговори
фортекс преди 6 години
Ще внасяме молдвски,украински и армеснски работници.Ако не стигат следва Бангладеш...
10
1
 
79
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идете и вижте терминала на летището,колко младежи които могат да създават дечица ,всеки ден тръгват на запад , повечето ще се връщат само за кратко гостуване ,онова което политиците убиха е НАДЕЖДАТА ,че в България ще се живее добре ,а без надежда тук изхода е само терминала .
9
8
 
57
 
! Отговори
БГ не заслужава... преди 6 години
България не заслужава деца. В момента създават бъдещи чалгарчета, изкуствено направените богати прослойки на обществото:мутри,реститути, бялата мафия с частни болници, строителни предприемачи пестяли от материалите. Малцинства.За какво да правим деца - държавата плаща на частни училища. няма ДЪРЖАВНА голяма ПЕДИАТРИЯ в С-я, частни има бол, това е СКАНДАЛНО.Създаваш Човек, възпитаваш го в морални ценности, а то живее в беззаконие, нищета, стрес, накрая ти убиват детето, или го газят на пеш. пъте
8
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Сливен раждали.Ами то в сливен раждат шведките.
7
3
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Младите нямат сигурност за бъдещето си, затова не рискуват с повече от едно дете.Друг проблем са момичетата, родили по едно идвънбрачно дете и разделили се с партньорите си. После трудно изграждат сериозна връзка.
6
7
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тези доходи няма как да го отгледа.
5
2
 
33
 
! Отговори
ha ha преди 6 години
za kakvo da rajda - tuk bade6te za decata i mladite nqma - tova go vijda vseki - da rajda i da prokujda decata si po sveta - tova li trqbva da pravi
4
2
 
86
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ражда, ражда българката..ама в чужбина. през уикенда случайно се засякох с 4 познати - всички завършиха в чужбина, 2 в германия, една в барселона и една в малта. всички от тях с 2 деца, едната беше с три. и всички са женени за българи с професии, емигранти. но не смятат да се връщат у нас. тези 'статистики' за враца и варна би трябвало да светнат други лампички на политиците..но май няма шанс.
3
17
 
19
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
balgarite ne mogat da imat darjava - ako ne be6e CCCP da pomaga i kontrolira bg otdavna nqma6e da q ima - mnogo kradlivi,
2
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам как го правите, като дойдат у София раждат.
1
32
 
29
 
! Отговори
Ивайло преди 6 години
Българката има по важни дела,тя ще става бизнес дама разбирай да *** хоботи в Германия,има задача и цел в живота да си сложи силикон,и да отиде на културно мероприятие разбирай чалга,Но нека е така,след време просто ще ни изгонят от тук и това е пък тя нека се слага на чужденците,и да върти гюбеци