Пловдив се стяга за 6-и: 15 л шампоан за Съединението

Монументът ще мирише на люляк, подменят и знамена
Обновена: 3 сеп 2017 09:14 | 3 сеп 2017 09:03,
14
Пловдив се стяга за 6-и: 15 л шампоан за Съединението
Снимка: Монитор

С около 15 литра шампоан по традиция в навечерието на Деня на Съединението и празник на Пловдив ще бъде окъпан паметникът на Съединението в центъра на града. Все още не било уточнено с какъв мирис да бъде шампоанът, тъй като шефът на общинската фирма "Чистота" Иван Стоянов, който трябвало да вземе важното решение, бил в отпуска. Но служителите му се колебаели между няколко варианта – шампоан с мирис на люляк, на момина сълза или да бъде с дъх на букет пролетни цветя. Натежавало мнението за люляковия шампоан, с какъвто паметникът до момента не бил къпан, разказва "Монитор".

Ежегодно церемонията по измиването на един от символите на Пловдив и единението на страната се провежда на 5 септември. Миналата година Паметникът на Съединението бе измит с 10 литра шампоан с мирис на лимон и пролетни цветя, а по-миналата 2015г. огромната скулптура бе окъпана с 15 литра шампоан с орхидея.

В измиването обикновено се включват около 20 работници от общинската фирма "Чистота", които с помощта на автовишка, първо обливат паметника с шампоана, след което го измиват старателно с пароструйка. Цветните и зелени площи около скулптурата също биват облагородявани в навечерието на 6 септември, засаждат се нови цветя, а пейките биват боядисвани.

Наред с това от община Пловдив сменят и всички знамена, които посрещат и изпращат пловдивчани и гостите на града по шестте входно-изходни артерии. На 1 септември екипи на ОП "Чистота" монтираха по всички шосета общо 300 нови флага. 100 от тях са национални трибагреници, други 100 са с герба на Пловдив, а останалите са с логото "Заедно" на "Пловдив – Европейска столица на културата 2019".

"По традиция обновяваме знамената два пъти годишно – в навечерието на националния празник 3 март и деня на Съединението 6 септември. За първи път посрещаме гражданите и гостите на Пловдив с една от емблемите ни като Европейска столица на културата през 2019 г. – "Пловдив заедно“, каза Веселина Стоянова, началник отдел "Протокол и връзки с обществеността и медиите" в община Пловдив.

Тя уточни, че всички поставени в Пловдив знамена отговарят на изискванията на Закона за държавния печат и националното знаме. Флаговете са произведени от лицензирана за целта българска фирма, базирана в Първомай. "Това гарантира спазването на законовите изисквания", подчерта Стоянова. По думите й трите вида знамена са с размери 80/150 см. Върху 15-метровите пилони по входовете на Пловдив вече се веят и големите трикольори 7,5/4,5 метра. Флагове са поставени също край Римския акведукт на "Коматевско шосе“ и на други знакови места в града. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
nackata преди 6 години
15 литра шампоан, обявена е обществена поръчка за него! Печели я бай, който предлага цена от 380 лв за литър. След проверка се оказва, че общината ще отпусне още 10 000 лв за мокри кърпи и мопове. Накрая 1 от братята ще жули с гъба 2 дни за по 1 лв надник. Така се прави в бг ако не сте забелязали!
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 7... даже пo-точно е че София произвежда 40% от БВП на България, единственият що годе сносен град за живеене в БГ, другото за съжаление е дълбока провинция
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 6Как всичко ще е заминало за София като Пд все още се води вторият по големина град в БГ, ако Варна не е изпреварили вече м.айничките. Ама то с манталитет като на селяни как искате да се развивате, носели София на гръб.Абе ***, все пак в София се произвежда над 20 % от БВП на България ( прочети и разбери ако можеш какво е БВП)
6
6
 
3
 
! Отговори
гяур от Румелия преди 6 години
Това съединение изяде пловдивския санджак и всичко замина за София!!!И до днес ги носим столичани на гръб! Искаме си източна румелия!
5
0
 
5
 
! Отговори
ПРЕЗ СОЦА преди 6 години
До АнонименСпираха водоснабдяването на Пловдив за да измият на паметника на Альоша ***!!!
4
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
15 литра шампоан е и толкова използван за цялата година в Пловдив от живеещите.:D
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо това се прави само веднъж в Пловдив, на 6.09, когато пристигат министри или президентът от София ?! И само за този паметник. Трябва и по-големите улици, особено т.нар. Главна да се мие с шампоан лятото или просто по- често улиците да се минават с вода с някакъв свеж аромат. Защото лятото в Пловдив е АД!!
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде стига с тези шампоани, пишете професионално (ако изобщо сте в състояние де)Шампоаните не се използват за миене на паметници, а за лична хигиена на живи хора!Препаратите за почистване на предмети имат други наименования, постарайте се да ги намерите, иначе изглеждате доста примитивни
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще се съединяваме с шампоан а?