Изложба за другаря. Седло за камила, костюм на самурай за Бай Тошо

Изложбата е за годишнина от рождението на комунистическия лидер
28

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Седло за камила лично от Муамар Кадафи и поздравителна картичка към него. Това е един от най-интересните експонати, които показа днес музея в родната къща на комунистическия лидер Тодор Живков.

Днес се навършват 106 години от рождението Тато и по пози повод бяха поднесени цветя пред паметника му в Правец, а след това бе открита изложба, представяща в други измерения колекцията подаръци на първия в държавата, получавани от него от гости от чужбина.

Акцентите са поставени върху уникални образци оръжие, както от България, така и от други страни, непоказвани досега.

Според експертите почти всички експонати се оценяват на хиляди евро. А някои са направо безценни, защото са произведени в от един до три екземпляра.

Сред по-оригиналните са костюм на самурай, реплика на кремълския часовник, инкрустирани купи и ножове и статуетки от слонова и тюленова кост.

Колекцията включва картини, сувенири, статуетки, маски, произведения на изкуството и народните занаяти, макети на известни недвижими културни ценности, копия на антични предмети.

Това са произведения от кристал, слонова кост, всякакъв порцелан, желязо, мед, сребро, позлата, дърво, кожа, копия на уникати, инкрустирани със скъпоценни камъни, предмети носещи белезите на националната и културна идентичност на всяка една нация. Затова говорят много.


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
10
 
! Отговори
питанка преди 1 година
До Анонимен 20 Едно седло за камила може ли да се сравни със сегашните имоти и скъпи хотели по екзотични места,с парите набутани по офшорки и световни банки
24
18
 
17
 
! Отговори
не го хвалете! преди 1 година
България е била разграбена още тогава и то с негово знание.Иначе как ще ми обясните,че работеха всички заводи,а магазините бяха празни,имаше режим на тока,имаше купони за храна,гориво и в чужбина на екскурзии ходеха само децата и внуците на партийният елит.За да имам телефон съм чакал 7 години-от 1983-та до 1990-та!Не искам да се сещам за него.
23
15
 
9
 
! Отговори
свидетел преди 1 година
Никога няма да забравя денят в който почина Йосип Броз Тито.Тогава пуснах телевизора и по тяхната телевизия показваха репортажи как хората плачат за него.Защото той ги бе пуснал свободно по света всеки да отиде и работи в която страна по света пожелае.По техните радиа имаше предавания в които югославяни работещи навсякъде по света се поздравяваха и говореха кой от кой по добре живее.В същото време у нас си бяхме затворници в страната си които дори на екскурзия в Югославия не можеха да идат!
22
7
 
23
 
! Отговори
Спеца преди 1 година
Изложбата говори за времена , когато България беше ценена и в икономика и в спорт и в политиката!Чест прави на Тодор Живков ,че не се лакоми за подаръци правени му заради Държавата!На другия полюс е Царя , който за 4 години награби де що може , въпреки че то е държавно по време на монархия!А днес кой цени управляващите?Направиха го г-н Премиера на мати -маскара по световните медии , а той се прави на умряла лисица!те го плюят , той вика роса ме роси и папи ме галят ....нещастна България!
21
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След години никой няма да се интересува кои са били губернатори на България по време на Византийското, Османското и Съветското робство
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук има много специалисти по бананите.Я кажете имаше ли по това време банани в Гърция?
19
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъвто ще да е бил не си е прибрал подаръците за себ еси . Къде са подараците на демократично избраните ни президенти ?
18
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Един българин
А ти сега какво ядеш "господине" ??????? Дупетата на немските салами и шунки. По принцип 2-ро 3-то качество по техните стандарти.Да ти е сладко.
17
2
 
23
 
! Отговори
ХМ преди 1 година
Дами и господа какви банани и салами?
Има ли човек да не вижда реално какво е в момента България?
Естествено ,че човек докато не види прогрес ще си спомня за последните мигове на държавност,икономика,социална среда,образование и ...
2-3 милиона трудовоспособни българи са напуснали България защото положението тук не им харесва ,за какви успехи на демокрацията си говорим изобщо ,че всичко е сринато ли ще спорим или ,че прехода е тотална катастрофа по българския модел.
16
20
 
9
 
! Отговори
Един българин преди 1 година
До: номер 16

Ти си болен. Тази болест се нарича червена инфантилност.
Свикнал си с ръководната роля на Партията (БКП).
Партията-Майка. Партията-Закрилница.
Ти сам нямаш мозък, затова червените другари от БКП ще те водят (за носа).
Нищо че няма банани (за които свободните хора на Запад дори не си и помислят).
Важното е да има евтин салам. Било то и тип "кучешка радост", каквито имаше много по онова време. Кучешки, ама "истински". Един вид.
А на Запад нека треперят. Но ядат "Мортадела" и други.
15
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ох Тоше, Тоше!!!
Ако знаеш какво направи охранителят ти с нашата мила Татковина, още веднъж щеше да умреш, за да си изкупиш и този грях, че му даде власт!
14
23
 
4
 
! Отговори
Туранага сан преди 1 година
Тайно си е обличал самурайските дрехи и се е вживявал
13
20
 
8
 
! Отговори
Един българин преди 1 година
А музея на Гешев къде се намира? Щото аз не съм чувал да има такъв музей.
Има ли музей на Гешев, някой знае ли?
Щото, нали все пак той му е бил началник, на Тодор Живков, викал го е редовно да дава доноси срещу другарчетата си. Трябва да има музей и на Гешев!
12
6
 
24
 
! Отговори
ХМ преди 1 година
Историята си е история и да се отрича, и да има култ, вече е факт ,а след 50 години ще се оценява обективно.
Номер 4 е прав/а нормалните времена в България свършиха 90та година ,сега държавност няма ,може и да не се е харесвала от всички и да е била тоталитарна ,но я имаше.
Не ,че демокрацията не можеше да е по-добра ,но сами си се закопахме и продължаваме.
11
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много зле се живееше. получавахме по 90 лв. заплата, ядяхме истински салами от месо, сирене от мляко, хляб ат жито, и пиехме истинска ракия от бурето, не на цар Киро. Ходихме по два пъти на море и то пълен пансион и за чадъри не плащахме. В планинските курорти рай и екскурзии. Вярно че салама беше 2,40 лв. а хляба 15 ст., кебапче 20 ст. Лошо много лошо беше но търпяхме работехме, вярно по 8 часа не като сега по 12, 16 часа, но почивахме само в Неделя. Загнилия комунизъм си отиде, не че е идвал.
10
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тодор Живков е един полуграмотен дегенерат, комунистически дикатор, извършил геноцид над народа си.
9
20
 
6
 
! Отговори
Опечален преди 1 година
Другарите от "Позитано 20" организираха ли му възпоменание с Хор от червени бабички ? А опечалената кУрнелия поднесе ли му венец за заслуги към Партията и Народа ?
8
2
 
23
 
! Отговори
Тодор преди 1 година
До 7
И каква е темата ***..... Преди седло за камила, а сега РолсРойс карат "другарите"......
7
1
 
5
 
! Отговори
skatelite преди 1 година
До Тодор

Защото темата е друга. Интелигентните хора не скачат от тема на тема, а завършват първо едната и след това подхващат другата.
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сегашните политици не могат да покажат подаръци, защото всички до един са в банковата им сметка.