Кошмар: Смърт след септичен шок във ВМА, в "Пирогов" предписват... кола

Жена почина след забавено лечение в две столични болници
Обновена: 28 сеп 2017 16:40 | 28 сеп 2017 10:30, Петя Славова
243
Кошмар: Смърт след септичен шок във ВМА, в "Пирогов" предписват... кола
Снимка: Reuters

Пореден случай на преждевременна смърт след съмнение за забавено лечение. Този път става въпрос за 67-годишна жена, която починала от сепсис, след като е била прегледана в "Пирогов" и насочена към ВМА.

За случая разказаха децата на жената. Синът й е лекар по спешна медицина в САЩ и твърди, че е правил многобройни опити да говори със свои колеги, докато са я преглеждали, но безуспешно.

Вечерта на 30 август 67-годишната Петя Илиева внезапно се почувствала зле. Няколко дни преди това се оплаквала от болки в кръста и е диагностицирана по-рано с дискова херния. Във въпросния ден изпитва и болки в крайниците, разказва дъщеря й.

Трудноподвижна, леко неадекватна, диша тежко. "Лекарката й вдигна ръцете и краката, попита я дали ги чувства и тя отговори положително. Премери й кръвното, което бе много ниско и ни каза да вземем кола или айран за да й се вдигне кръвното".

През това време дъщерята Юлия говори по телефона с брат си Людмил, който е лекар в САЩ с дългогодишен опит в спешната медицина. Чувайки симптомите, той предполага, че става въпрос за сепсис или кръвно отравяне.

"Всеки ден виждам септичен шок. Трябва да бъде разпознат на момента. Няма как да не го разпознаеш. Хората се чувстват много зле", коментира той пред Нова тв.

Людмил искал да говори с лекаря, но той отказал. По думите му, в момента, в който майка му постъпила в "Пирогов" е трябвало да влезе в шокова зала. Затова пък от болничното заведение категорично отказали да я приемат. Попитали се взаимно каква диагноза да пишат преди да я изпратят и те написали диагноза: болки в кръста.

Близките на Петя я завеждат във ВМА. "Там ни посрещнаха ядосани, че от "Пирогов" препращат пациенти.  Преди нас имаше и други върнати от там". Във ВМА стоят 3 часа.

"Правиха й снимки на бял дроб, което е абсолютно ненужно. Бях отчаян", отбелязва сина й и допълва, че неврологът изобщо не знаел за какво става на въпрос.

Людмил написал, че майка му е в септичен шок и че трябва да бъде поставена на антибиотик. Това, което написал разгневило българските лекари и по думите на Людмил, те му казали, че "това, което е написал може да си го... и тук нещата не стават така!".

Петя била приета в 3 часа през нощта в интензивното и тогава дъщеря й я вижда за последен път жива. На другия ден докторът, който е на смяна в това интензивно отделение, й обяснил, че това е септичен шок. Веднага почнали да правят каквото е необходимо и я сложили на антибиотик, но жената починала.

Синът е категоричен, че са взети мерки, когато вече е било твърде късно. Людмил е убеден, че майка му е можела да бъде спасена само, ако е била приета в "Пирогов" веднага. Всяко следващо закъснение е довело до фаталния резултат. От "Пирогов" обясняват, че нямат дежурен невролог и затова препарщат пациенти.

"Ако това се случи в Америка и пациент в септичен шок е препратен от болницата, тези лекари не само, че няма да практикуват от следващия ден, а и ще бъдат изправени пред  съд", категоричен е синът.

От ВМА започват незабавна проверка по случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
2
 
28
 
! Отговори
Пациент преди 6 години
Не е само черно или само бяло. Има отвратителни лекари, има и отлични специалисти, които спасяват животи. Системата ни е ужасна. Факт, който подпомага лошото здравеопазване. Неведнъж лекари са ме вадили от калта, но и съм затъвал в калта заради други, които са ме подхвърляли като ***. Не бъдете крайни, не слагайте всички лекари на едно и също място.
121
0
 
13
 
! Отговори
Кон преди 6 години
До Катя: Кате, мисленето е обобщение. Няма нужда да се обобщава е същото като, няма нужда да мислим. Използва се от западни мекерета да ни промиват мозъците.А за случая се е чуло, само защото синът и е лекар.Бог да прости жената, а ние явно ще се оправяме поединично.
120
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора, и аз имам такъв случай с Пирогов, и той завърши със смърт. Имам достатъчно случаи с български лекари, за да знам че положението е ужасяващо. Но отчетете едно нещо - последния път когато бях в Пирогов, работеха 3 или 4 кабинета. Всичко останало беше празно. Тази болница е унищожавана от десетилетия с небивала страст. Няма пари за лекари (то няма и лекари), сградата се руши, коридорите не са ремонтирани, кабинета за вътрешни болести не е променян от сигурно 10 години.
119
0
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
от 30 години бьлгария е в септичен шок от простотия и некадьрност хората мраткато мухи или скачат от балконите
118
1
 
15
 
! Отговори
До 125 преди 6 години
Добре бе, Катя, много добре замазваш нещата.Но ти ходиш ли по доктори?Сигурно не толкова често, че да видиш каква гадна пасмина са повечето от тях.Тези, за които пишеш, че са добри специалисти и добри хора, със свещ да ги дириш, но няма.Накупили си титли - всеки професор, а на практика значителна част от тях са чисти нули.
117
0
 
19
 
! Отговори
До 120 преди 6 години
Всичко това се случва заради криво разбраната Цивиливизация (според едно театро), поставена в условията на масова курупция и шуро-баджанащина.В псевдо "демокрацията" ни не работи нито една защитна система - нито армия, нито полиция, нито безопасност на храните ... нищо.При социализма имаше и осъдени доктори, и лишени от права и ред всякакви проверки.Днес е важно да имаш партиен чадър и да раздаваш подкупи само.После, прави каквото си поискаш.Преввърнаха България в ***!
116
7
 
6
 
! Отговори
? преди 6 години
"Всеки ден виждам септичен шок. Трябва да бъде разпознат на момента. Няма как да не го разпознаеш. Хората се чувстват много зле", коментира той пред Нова тв. Направено ли е бактериологично изследване и открити ли са стрептококи и стафилококи и кръвта?
115
6
 
8
 
! Отговори
Катя преди 6 години
Смятам, че не е редно да се обобщава. Във всяка гилдия има безодговорни и аморални, но също и мн.съвестни и отговорни хора.Не може да се плюе всичко на ред. Една монета има две страни, не забравяйте!Друго важно нещо е , че когато човек не е бил свидетел, не може и не трябва да заема страна. С едно съм съгласна, че отговорност на допусналите фатални грешки, трябва да се търси и те да получат адекватно наказание. Както е в страните, които ценят човешкия живот и човекът, като личност.
114
0
 
10
 
! Отговори
Аааааа преди 6 години
значи когато нещо е лошо, демокрация няма, всички са комунисти. Иначе по изборите се късаме да гласуваме за гербове, свобода, Европа, по-малко зло. Е къ тъкъ??
113
4
 
27
 
! Отговори
Комунистът преди 6 години
Aх къде е Джугашвили, да заглади грузинския мустак и да ви нареди всички докторчета.Ще станете по-ниски от тревата, ей!През комунизма в Народна Република България здравеопазването беше БЕЗПЛАТНО.Нямаше умиращи и върнати хора от лекарските кабинети. Нямаше бити доктори. Може не всичко да беше перфектно, но системата работеше и обикновения човек беше защитен.
112
0
 
21
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Виждам, че не са един или два случаите. Случаи има безброй само дето не всеки се оплаква.Баща ми за малко да си замине от бронхопневмония. Естествено, от Бърза Помощ не дойдоха изобщо, защото освен дежурните оправдания че имали много повиквания. Ходих лично до спешното в болницата да обяснявам че е много зле и дали ще го приемат.Добре че бяхме наблизо до болницата, докарахме го носейки го на ръце дотам! Дежурната в спешното като го видя извика: "Аууу, ама аз не знаех че е толкова зле!"
111
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато медицината е далавера, не е нужно да си специалист, трябва само да си тарикат.Изнудвай пациенти, лъжи, мажи, преглеждай в държавната болница през пръсти и ако някой иска лечение, пращай го в частния си кабинет.Купи си диплома, после си гупи научна титла, после укравай доходи, после ... после, защо те е пребил някой пациент (баща му, съругът му, брат му и т.н. ...) и рев по медиите, да ви защити някой...Но има ли министър на здравеоппазването, странно, мой няма
110
2
 
10
 
! Отговори
Alex преди 6 години
До ТоваТова не е заради демокрацията, а заради липса на такава и зарди самозащитата на плутокрацията. Ако имаше демокрация, която е и социално отговорно такива явления са коригират мълниеносно от самата система. Тиранията не е предпоставка за добро здравеопазване. Примери колкото искате.
109
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
...тези лекари не само, че няма да практикуват от следващия ден, а и ще бъдат изправени пред съд...Следват няколко въпроса1. Тези лекари ли са или са си купили дипломата, както 2/3 от висшистите в България?2. Защо не ги съдят, когато правят идиотщини? Защото гарван гарвану око не вади - свързани са като свински черва.3. Има ли държава? Явно не. Ако имаше, нямаше да произвежда такива "доктори", а тези, които "работят" така, щеше да ги вкарва в затвора.4. Какво е "Пирогов"? - ***
108
0
 
17
 
! Отговори
101 мнооого вярно преди 6 години
Коментар 101, това е!!! Винаги съм мислела точно това, все плашат, че БГ ще остане без лекари, че ще избягат, но за жалост, тези тук ги мързи, ама мнооого! Правят им семинари, безплатни, пращат ги в чужбина, ама бай *** после не стъпва на лекциите, а само на екскурзиика отишъл! Не се интересуват от новости, не си дават зор, мърлячи, мързели, алчни, завистници (на успелите), озлобени, търгаши! Разбира се има едни 1-2%, които го приемт за призвание, и са човеци, наитина добри професионалисти!
107
29
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"През това време дъщерята Юлия говори с брат си лекар в САЩ"Ами кой му е виновен да си я взел навреме и да си я лекувал в САЩ.Българските лекари времето им е пари.Нямат време за хора,които така и така са полуизправени пред Свети Петър.Това е егоизъм.Работи в САЩ изкавва по200 000 годишно и зарязал бедните си родители в БГ.Колко такива лекери има и имат наглостта да оспорват по телефона лечението и да поставят диагнози.
106
2
 
31
 
! Отговори
Възмутен преди 6 години
Ха сега, коментирайте "Бедни"и"Неоценени" "доктори" случилото се? Сложете си Вие оценка за професионализма си за, който искате ПАРИ,ПАРИ ,МНОГО ПАРИ! Не уволнение за докторите от двете болници, а съд за причинена смърт от НЕЗНАНИЕ....! Отнемане на лекарски права и на "Женския пазар" да продават тикви...!
105
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баща ми почина от вътрешноболнична инфекция два дни след като го прибрах вкъщи! Здрав прав го откарах болницата заради високо кръвно а умря от болки в корема! Е да ви *** здравеопазването мутренско!
104
0
 
21
 
! Отговори
мария преди 6 години
Подобен беше случая с моя близка, преди няколко месеца. Инвалид на легло, береше душа, а от Пирогов я препратиха към ВМА, от там след като цял ден висяхме в коридора извикаха линейка, която да я докара вкъщи и не я приеха. Попитаха ме два пъти, имам ли възможност да платя по 80 лв. на ден за престой и когато им казах, че нямам заявиха, че нямат места. Моята близка е жива за щастие.
103
2
 
28
 
! Отговори
Здравко преди 6 години
Тия с белите престилки или да се вземат в ръце или да ги обличат в раирани костюми ! Крайно време е това безобразие да спре !