Кошмар: Смърт след септичен шок във ВМА, в "Пирогов" предписват... кола

Жена почина след забавено лечение в две столични болници
Обновена: 28 сеп 2017 16:40 | 28 сеп 2017 10:30, Петя Славова
243
Кошмар: Смърт след септичен шок във ВМА, в "Пирогов" предписват... кола
Снимка: Reuters

Пореден случай на преждевременна смърт след съмнение за забавено лечение. Този път става въпрос за 67-годишна жена, която починала от сепсис, след като е била прегледана в "Пирогов" и насочена към ВМА.

За случая разказаха децата на жената. Синът й е лекар по спешна медицина в САЩ и твърди, че е правил многобройни опити да говори със свои колеги, докато са я преглеждали, но безуспешно.

Вечерта на 30 август 67-годишната Петя Илиева внезапно се почувствала зле. Няколко дни преди това се оплаквала от болки в кръста и е диагностицирана по-рано с дискова херния. Във въпросния ден изпитва и болки в крайниците, разказва дъщеря й.

Трудноподвижна, леко неадекватна, диша тежко. "Лекарката й вдигна ръцете и краката, попита я дали ги чувства и тя отговори положително. Премери й кръвното, което бе много ниско и ни каза да вземем кола или айран за да й се вдигне кръвното".

През това време дъщерята Юлия говори по телефона с брат си Людмил, който е лекар в САЩ с дългогодишен опит в спешната медицина. Чувайки симптомите, той предполага, че става въпрос за сепсис или кръвно отравяне.

"Всеки ден виждам септичен шок. Трябва да бъде разпознат на момента. Няма как да не го разпознаеш. Хората се чувстват много зле", коментира той пред Нова тв.

Людмил искал да говори с лекаря, но той отказал. По думите му, в момента, в който майка му постъпила в "Пирогов" е трябвало да влезе в шокова зала. Затова пък от болничното заведение категорично отказали да я приемат. Попитали се взаимно каква диагноза да пишат преди да я изпратят и те написали диагноза: болки в кръста.

Близките на Петя я завеждат във ВМА. "Там ни посрещнаха ядосани, че от "Пирогов" препращат пациенти.  Преди нас имаше и други върнати от там". Във ВМА стоят 3 часа.

"Правиха й снимки на бял дроб, което е абсолютно ненужно. Бях отчаян", отбелязва сина й и допълва, че неврологът изобщо не знаел за какво става на въпрос.

Людмил написал, че майка му е в септичен шок и че трябва да бъде поставена на антибиотик. Това, което написал разгневило българските лекари и по думите на Людмил, те му казали, че "това, което е написал може да си го... и тук нещата не стават така!".

Петя била приета в 3 часа през нощта в интензивното и тогава дъщеря й я вижда за последен път жива. На другия ден докторът, който е на смяна в това интензивно отделение, й обяснил, че това е септичен шок. Веднага почнали да правят каквото е необходимо и я сложили на антибиотик, но жената починала.

Синът е категоричен, че са взети мерки, когато вече е било твърде късно. Людмил е убеден, че майка му е можела да бъде спасена само, ако е била приета в "Пирогов" веднага. Всяко следващо закъснение е довело до фаталния резултат. От "Пирогов" обясняват, че нямат дежурен невролог и затова препарщат пациенти.

"Ако това се случи в Америка и пациент в септичен шок е препратен от болницата, тези лекари не само, че няма да практикуват от следващия ден, а и ще бъдат изправени пред  съд", категоричен е синът.

От ВМА започват незабавна проверка по случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТоваСестра ми я убиха по същия начин през комунизма, наказани нямаше. Какво имаш да кажеш по този въпрос?
101
10
 
19
 
! Отговори
Това преди 6 години
са страничните ефекти на демокрацията, за които никой от скачащите навремето не му стигна акъла да помисли. Продадохте се като индианци за лъскави дрънкулки :) :)
100
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе кво стаа у таа *** бре? Всеки ден умират хора от некадърни дофтори!? Това ли ви беше риформата в здравеопазването бе тарикат селянжъри у парламата??? Погледнете докъде докарахте здравеопазването бе! Докога ще убивате хора? Докога некадърноста и безотговорноста ще се толерират?? Докога ще ни управляват некадърници с големи претенции без покритие? Докога това как да го нарека племе ли народ ли ще търпи да го убиват и унищожават? Страх ли вие да не ви отнемат мизерните заплати?
99
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 101 от славянинИменно! На запад е пълно с нереализирани нашенски фелдшери, дето не им стигат стотинките да си платят наема, но по форумите голям го вадят колко били успели и как Запада ги приел с отворени обятия. Човек ако е човечен и кадърен успява навсякъде.Има и добри БГ доктори в България, но са много малко. Мнозинството са комерсиални търговци, чудят се каква операция да насрочат, да източат здравната каса и да те уморят. Иззроди! Ей затова ги бият, на народа му писна!
98
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И после що ги бият тия нещастници. Тея не са човеци.
97
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КрайЩе ги бием я! Няма те да ни бият и да ни тормозят. Да ни внушават чувство за вина.Отиваш при тях, плащаш си и ти се карат. Държат се нагло, надменно, отвратително.Учил бил човека бе! Като че ние не сме учили. Държи се като типичен "интелектуален" ***. Иска скъпа къща, скъпа кола и много пари. Да заминават в чужбина, и без това тук за нищо не стават. По-добре билкар да ти бае, отколкото БГ доктор да експериментира с теб.
96
20
 
10
 
! Отговори
Край преди 6 години
Плюйте лекарите - не, биите ги, прогонете ги окончателно. Скоро ще започнат да дават дипломи със съкратени курсове на по-зелени и тогава ще видите обслужване, уважение и голяма експертиза.
95
2
 
13
 
! Отговори
Некой си... преди 6 години
А при схващане на крак ще предпишат Тоблерон...
94
3
 
8
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 93А учителите са били добрички, така ли бе умнико???Защо не вземете така да защитавате и лекарите, както защитавате учителите?И по-конкретно защитавате един похотлив директор който обарва малки момичета, той бил умен и добричък, само лекарите били лоши???А кажи бе, каква е разликата??? Всички са един дол дренки и премиерът ни го каза: Лош материал. Само това остана тук.
93
31
 
12
 
! Отговори
Край преди 6 години
Този доктор -"американец". Аз и вие сме го изучили БЕЗПЛАТНО в Медицинска академия и той е отишъл да си продава знанията в САЩ. Осигурява ли се тук за да се плаща пенсията на майка му. Лекува ли ни тук - не. Сега се запенил що не го слушат по скайпа да ни лекува. Я го питайте колко струва да викнеш бърза помощ в САЩ. Там системата на лекарското съсловие е затворена - имат се за богове и искат да им се плаща като на такива.
92
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стават доктори, защото четат, че в Америка един доктор взема 200 000 на година и карат Ферарита.Ама за да станеш добър доктор се иска яко учене и много практика. Нашите мързеливци не успяват да се реализират, не могат да си купят Ферари и се озлобяват. Почват да тормозят обикновения човек, по най - циничния начин: "Ми като нямаш пари, ще мреш!"
91
2
 
14
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Ми те са си казали хората с едно изречение: "У нас нещата са така".Това е положението. Най-добре да има по един дежурен поп във всяка болница.И аз имам личен, много горчив опит с такива "доктори" и без да имам медицинско образование, мога да чета от интернет достатъчно и да се ограмотявам.А най-точно го е написал номер 86: За толкова пари - толкова "лечение".
90
1
 
12
 
! Отговори
Явор преди 6 години
Аз предлагам лекарите да излязат на един протест по тоя въпрос...
89
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-добре някой шаман да ти бае, отколкото да молиш БГ доктор за помощ.
88
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както вървят работите, в скоро време новините за бити доктори ще бъдат сменени с убити такива.
87
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и по-зле ще става - свиквайте. Единици от кадърните остават тука, не след дълго вече ще е късно за реформи. Когато безработните и пенсионерите станат над 50%, системата ще колабира
86
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докторите са търговски дружества. Преди месец една нещастница мед.сестра ми се развика: "Абе що идваш тука бе?!?!? Ние сме друго предприятие!"Спешна помощ = предприятие!!! Ужас!
85
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълни некадърници са нашите лекари!после защо ги биели и получавали уж малко пари!скоро може и смъртни случаи на доктори да има!
84
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е ли спешен случая - забравете за БГ болница.Лекувайте се при нужда във Виена - нито е толкова скъпо, нито е далеч. Обслужването е на милиарди светлинни години. Препоръчва също Мюнхен и Берлин - професионализъм и дисциплина. Дано не ви се наложи, но ако се наложи - бягайте в чужбина!
83
4
 
2
 
! Отговори
Член преди 6 години
Ако бе блъсната ден по рано на пешеходна пътека, няма проблем...