Спряха от продажба говеждо месо, риба, бисквити...

Агенцията по храните с 1980 проверки през изминалата седмица
Обновена: 10 окт 2017 13:01 | 10 окт 2017 12:24, Анисия Иванова
13
Спряха от продажба говеждо месо, риба, бисквити...
Архив: Булфото

За последната седмица Българската агенция по безопасност на храните е спряла от реализация 245,32 кг бисквити, 31,40 кг хималайска сол и 23 плодови напитки за несъответствия в етикета съгласно Наредба 9, съобщиха от институцията.

Забранени и насочени за унищожаване са 40,45 кг месни заготовки с изтекъл срок на годност, 328,11 кг говеждо месо, субпродукти и месни заготовки, които са били с неизвестен произход, без идентификационна маркировка и изтекъл срок на годност, 34,82 кг риба за неправилно съхранение и изтекъл срок на годност и 53 яйца без маркировка.

Инспекторите към отделите "Контрол на храните" към Агенцията са извършили близо 1980 проверки в обекти през седмицата в търговската мрежа и заведения за обществено хранене, от които 2051 по текущ официален контрол и 68 по сигнали и жалби на граждани.

Вследствие на инспекциите са издадени 224 предписания и са съставени  21 акта за установяване на административно нарушение. 1 обект е с временно преустановена дейност.

Най-често констатираните несъответствия са свързани с пропуски в записите в Системите за управление на безопасността на храните, несъответствия по сграден фонд и оборудване или лошо хигиенно състояние в обектите.

Констатирано е също неправилно съхранение на храни, както и такива с изтекъл срок на годност, пропуски в етикетирането и извършване на неразрешена според удостоверението за регистрация на обекта дейност, както и лични здравни книжки с изтекъл срок на валидност.

Във връзка с извършваните извънредни проверки в кухненски блокове на детски ясли, детски градини и детски млечни кухни през изминалата седмица са извършили 492 проверки, при които за установените несъответствия са издадени 10  предписания и 1 Акт.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
5
 
! Отговори
Колчо Дрянов преди 1 година
Колкото повече проверки, толкова повече рушвети за г-н Порожанов. Не знаете ли? Питайте проф. Пламен Моллов, изгонен от министър Танева преди време за данък "спокойствие"
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кога ще спрат бисквитите,течния шоколад,шоколада,млечните продукти,които са бъкани с палмово масло,с което тровим децата си и нас самите???Кога,бе????
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен в големите и в малките магазини е пълно със стоки с изтекъл срок на годност.. Следват обиколки от магазин на магазин където вече етикета е ок, но тогава не знаеш дали са подменили самия етикет а не стоката....
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ХЕИ

Ама хора, не разбирате от "намиране"! Как да намерят ПОВЕЧЕ? "Повечето" отдавна е мусака, кюфтета, размесено е в прясната кайма, Ганьо е изобретателен, не губи от нищо. А видели ли сте, как се разбърква хванала кора салата с майонеза, хайвер, снежанка и др. подобни, щом се надуши от персонала проверка. А как се продават банички, пици, сиренки от вчера без намаление!
А как във "Фантастико" продават за "рагу" по 2.40 лв. яки голи кокали, които иначе са по 35 стотинки?! Почтен бизнес! БГ!
8
1
 
4
 
! Отговори
Знаещ преди 1 година
С суджуци няма ли?
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тея майтапят ли се? И това е явно някаква гооооляма справка за свършена работа, нали?
Кварталния магазин продава по толкова месо на ден, една партида им е поне по един два тона...
Тея са видели на витрината че имало нещо нереден етикет и айде. А изследвания? А складовете проверихте ли?
6
0
 
8
 
! Отговори
Леля Катя преди 1 година
До 1980

Жалби, жалби, жаби...
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
леле цели 53 !!! яйца - това някоя селска бакалийка изгора и проверяващите отчетоха дейност -хванаха "лошите" , а онея големите дето плащат милиони на който трябва са изрядни -нали?

п.с Какво стана с отровените детски храни?
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направо си е смешна работа това дето са открили. Ако се вгледат по внимателно и обиколят по усърдно ще разберат че това което са открили е капка в океана. Ежедневно по магазините се правят далавери и на мутрите продукцията става като момина сълзица. Не съм аз човека който трябва да им отварям очите. Нали затова им плащаме заплати да не спят а да проверяват най ожесточено да глобяват и наказват ако трябва и да запечатват. Само с глоби и предписания работа не се върши.
3
2
 
17
 
! Отговори
Статистиков преди 1 година
Точно 0,01 процент. Браво! Сега какво следва? Ще изкате по големи заплати ли?
2
2
 
19
 
! Отговори
ХЕИ преди 1 година
Ха, ха. Само килограми. Тонове ако беше разбирам, а не намерили две кила кайма с изтекъл срок.
1
1
 
13
 
! Отговори
1980 преди 1 година
какво 1980 жаби ли? пишман жорналист