300 лв. глоба за гъдулар, пеел в дует с брат си в Пловдив

И двамата били с разрешение да пеят, но не и заедно
16 окт 2017 07:47,
56
300 лв. глоба за гъдулар, пеел в дует с брат си в Пловдив
Снимка: Булфото, архив

С 300 лева бе глобен уличен музикант, който свирел на гъдулка в центъра на Пловдив. Мъжът изпълнявал народни песни по Главната, заедно със своя брат близнак. И двамата имали разрешения от общината за това, но нямали документ, с който да им бъдат позволени изпълнения в дует, разказва "Монитор".

Така на 2 май т.г. около 17 часа на ул. "Райко Даскалов" 16 близнаците музиканти били проверени от общински служител и след като не представили документа за групово изпълнение, бил глобени с 300 лева.

Гъдуларят обжалвал санкцията в съда, където станало ясно, че действително е в нарушение. Съгласно общинската наредба за обществения ред с цел осигуряване спокойствието на живеещите и работещите в центъра на Пловдив, има забрана за използване на електронни усилвателни устройства от уличните музиканти, както и събирането им за групови артистични изпълнения без разрешение от кмета на общината. Глобите при такива нарушения за физически лица са от 300 до 3000 лева, а за фирми – от 3 000 до 30 000 лева.

Въпреки това обаче съдът преценил, че наказващият орган не е разтълкувал правилно текстовете от закона и не е отграничил маловажните случаи на административни нарушения от обикновените такива. Според съда нарушението на близнаците е първо по ред, а степента му не съответства на тежестта на наложената санкция. Музикантите не са нарушили нощната тишина, защото са свирели в 17 часа. Освен това и двамата имали валидни разрешения за улични музиканти, а самото им изпълнение е дуо, което според магистратите, трудно може да бъде определено, като група артисти. Затова районният съд в Пловдив отменил глобата от 300 лева, наложена на гъдуларя близнак като твърде тежка за извършеното нарушение. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А онзи турчин, който заплаши да свали правителството, още си е на свобода.
27
0
 
23
 
! Отговори
ноби преди 6 години
браво на родната полиция. строго следи за законовия ред. На борба с организираната престъпност, другари !
26
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не ми харесва да дигат шум на подобни места, но да обърнем внимание на факта че и двамата имали разрешително поотделно.Т.е общината им е продала това право.
25
15
 
8
 
! Отговори
Доволен съм преди 6 години
Повечето от тия пишман музиканти са нетърпими. Фалшивото им пеене и измъчененото свирене са абсолютна звукова агресия. Мучат и скрибуцат два, три мотива по цял ден. Дано разкарат и безкрайно непоносимия и нагъл гайдар, който от години тормози града. Това е псевдо народно творчество, пред което не трябва да се изпада в телешки възрорг. Пловдив ще бъде културна столица , а не място за изява на профани и нахални самодейци.
24
5
 
9
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
А може би в репертоара си нямат 30% съветска музика.Боже къде се върнахме.
23
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отдавна съм казал, че глобите по закон трябва да са макс 20 % от минималната работна заплата. Тези нагляри се събират и гласуват стотици и хиляди лева глоби за някакви елементарни неща. После ако се гонИме щЪ сЪ хванИме и събират ли събират. А си гъкнал, а са те одрусали юнашни. Глоба 300-500-1000 лв поставя човек пред избор да нахрани семейството си или да я плати. Познайте какво ще избере. Може и да го принуди да извърши престъпление за да плати. Не размера, а неизбежността на глобата е важен.
22
2
 
25
 
! Отговори
художника преди 6 години
"Сит търбух за култура глух". Те това е българския ЧИНОВНИК, "малък" човек облечен с власт.
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А помните ли ония клоун, който правише груби номера с невинно преминаващи хора? И то предимно с жени. И него го защитаваха разни с плитки умове. Сякаш е много хубаво някакъв *** да те унижава и да иронизира походката ти, дори и ако си инвалид. Или да бърка в деколтето на жена ви. И то пред хората, за да може да унижи и двама ви.
20
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"И какво като пеят??? Никого не са обрали или убили! Вършат най-човешкото и хубаво нещо - пеят! Явно общината в Пловдив здраво го е закъсала за пари!"Знаеш ли какво е да ти цвилят и стържат целодневно под прозореца? Или да ти гонят клиентите на заведението? Или да ти задръстват пътя в най-тесния участък на улицата, щото някой уличен музикант си е прреценил, че по стара спартанска традиция, в най-тясното е най-хубаво... всеки минава сам, самичък, един по един и шанса да пусне пари е по-голям.
19
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи българският съд казва, че от сега нататък, когато в училищата учителят каже "групирайте се по двама", това е грешен израз. По двама, според съда, означава, че пак всеки е сам за себе си и това не е група. Чудно - сигурно единият влиза в другия и стават едно цяло, затова не е група. После пък, на всички работещи на компютър, като им кажеш "групирай тези 2 иконки на декстопа", те ще кажат, че им даваш погрешни нареждания, защото 2 елемента явно не могат да се групират, според българския съд.
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво като пеят??? Никого не са обрали или убили! Вършат най-човешкото и хубаво нещо - пеят! Явно общината в Пловдив здраво го е закъсала за пари!
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Специално тези двамата се издирвата с Червен бюлетин на Интерпол от месец Април миналата година. Добре че са ги задържали.
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки, който е против ГЕРБ и прави пропаганда на публични места срещу Правителството трябва незабавно да се арестува.Така е по всички европейски страни. Каква е гаранцията, че гъдуларите не са терористи и в гъдулката не е скрит екскплозив.А през площада минават толкова много хора.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Санкциониращият орган на въжето, спуснато над жегавата клада!!!
14
1
 
14
 
! Отговори
престъпници преди 6 години
Добре че ги хванаха. Днес мога да спя спокойно!
13
2
 
13
 
! Отговори
Трол балалайка преди 6 години
Министърът на тишината, Валери, ще поиска извинение от гъдуларите.
12
1
 
23
 
! Отговори
младен преди 6 години
Наистина страшно тежко нарушение. За една идея да отиде към престъпление, и то пак тежко, с голяма обществена опастност. Сигурно са дали и 3к на съдията да не ги осъжда и да се отървът.
11
4
 
47
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 6 години
А така браво - ГЕРБ разби груповата престъпност..
10
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА ! НЕМА-А-А-А!!!
9
23
 
7
 
! Отговори
Нормален преди 6 години
Абе дечурлига ,стига всичко сте обръщали на политика.Вие иза нивото на река Дунав,и за прогнозата за времето ли ще обвините Герб. Смешно е ,не ,,хваща дикиш"Само вие се кефите тъй като не сте живели под мъдрото ръководство на другарите Луканов и Виденов.Борисов е ,,майка Тереза "в сравнение с тях.Или вие просто за пари,но след време -социално слаби.Учете,работете ,махнете ги тези бръмбари от главите си.Или ако искате нов ред ,борете се за него ,но не с попържни в интернет,а дайте алтернатива.