С ниските си пенсии германци живеят, а не живуркат в България

В България си живеем чудесно, споделят заселили се у нас пенсионери
19 окт 2017 21:45, Елка Василева
41
С ниските си пенсии германци живеят, а не живуркат в България
Снимка: архив, Reuters

В България вече са се заселили над 45 000 германци, твърди телевизионен репортаж на Stern TV и ни среща с четирима германски пенсионери, които в един глас казват: "В България ни е много по-добре, отколкото в Германия".

Над три милиона пенсионери в Германия са заплашени от бедност на старини. Това означава, че са принудени да живеят с пенсия под 958 евро месечно. 

За България тази сума изглежда висока - и тъкмо поради това все повече германски пенсионери от въпросната група избират тъкмо България като страна, където да прекарат старините си. Там животът е евтин, климатът - чудесен. А когато малко се ориентираш в манталитета, нещата потръгват. Не бива обаче да забравяме, казват новозаселилите се: в България е друго, не е като в Германия.

"Полека, полека"

15-минутен репортаж на Stern TV, излъчен по германската телевизия RTL и цитиран от Дойче веле, ни запознава тъкмо с три такива семейства.

Бригите и Бернд Хорн преди година и половина си събрали багажа и от Пфорцхайм се преместили в българското село Сираково. „Качеството на живот, което имаме тук, е огромен напредък за нас", обясняват двамата в един глас пред репортерите на Stern TV. За около 15 хиляди евро си купили къща с пет декара двор. Междувременно разширили жилищната площ до над 100 квадратни метра. Климатът също допринася за повишеното им самочувствие - двамата са пенсионери по болест и в България определено се чувстват много по-добре. „Имам четири хронични заболявания и получавам само 680 евро пенсия по болест", казва Бригите Хорн и добавя: „В Германия с тези пари едва си плащам наема".

Следващите действащи лица в репортажа на Stern TV са вече едва ли не кореняци в България. Ренате и Бернд Рьоер живеят от 13 години в Кранево. За 20 хиляди евро са си купили просторно жилище от 100 квадратни метра. Първо го мислели като лятна вила, но преди шест години окончателно се преместили от Берлин в Кранево.

Двамата получават общо 1800 евро пенсия месечно - и казват, че с тези пари в България се живее много добре. Само с езика им е още трудно, но се оправят. Ренате знае малко руски, чете кирилицата и се оправя на пазара, докато съпругът ѝ Бернд сякаш го е докарал единствено до фразата „Полека, полека".

По-нататък авторите на репортажа твърдят, че в България вече са се заселили над 45 хиляди германци и представят още едно семейство, което търси път към Черноморското крайбрежие. Карин и Роланд Нетер, които в Германия трябва да живеят със 160 евро седмично, след като са си платили всички задължителни разноски, наскоро научили, че в България животът е два пъти по-евтин.

В интернет семейството от Нюрнберг се спира на нов и модерен дом за възрастни хора на име „Евъргрийн" - сграда с отделни апартаменти и красиви сервизни помещения, с плувен басейн отвън. Карин Нетер е готова веднага да купува. Но когато пристигат край Черно море, всичко изглежда по-различно, отколкото в интернет. Апартаментите все още не са завършени, двустайното жилище, което са си харесали, им се вижда тясно. За по-голямо обаче парите не им стигат. А и първите им впечатления от „Златни пясъци" не са еуфорични. В крайна сметка двамата решават, че България не е „тяхната страна".

"Искам да живея, а не да живуркам"

„Краневчаните" Ренате и Бернд Рьоер са на другия полюс. „Тук нищо не ни липсва. Отзад са планините, отпред е морето с красивите момчета край плажа", шегува се Ренате. „И момичета", допълва мъжът ѝ с усмивка.

Ренате е доволна и от медицинското обслужване във Варна. Вярно, болничното оборудване не е като в Германия, стаите са по-тесни, но лекарите се грижат добре за нея, когато има някакъв проблем.

Семейство Хорн също е много доволно в новата си селска къща. „Това беше правилното решение. Не искам да се връщам в Германия. Искам да живея, не да живуркам. А тук, в България, мога да живея", казва Бригите Хорн. Само едно нещо им липсва: децата и внуците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: германципенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
18
 
16
 
! Отговори
Гражданин преди 6 години
Да му мисли бедното,болното,изчезващото се стадо на корумпираните,крадливи, некомпетентните КАЛИНКИИИИИ и СУДЖУЦИИИИИИИИ......Бойкооооо не разбра ли че си вреден
16
4
 
16
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До АнонименА и англииският се научава лесно за.би да научиш немски някога освен ако не си го учил в гимназия 5+ години!С англииския навсякъде минаваш в богатите държави Англия Скандинавието Холандия и тн.С англииски не можеш в Испания Португалия Франция Италия и Германия ама там бачкаш за по-малко пари!
15
19
 
11
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
В Германия е зле.Обясниха ми го тука във Франция.Имат ниска безработица привидно богата и мощна икономически държава.Ама доктор ИТ специалиуст бачка за 500 евро.Много ниски заплати на фона на рекламата им за индустриална сила.А и сега с тия турци и араби!
14
17
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен англичани други не искам в България и казвам защо: преди 7 години заминах за Германия да си търся работа като механик, но знаех само английски, половин година ме въртяха по интервюта и ме връщаха с довода че трябвало да знам задължително немски при условие че всички знаеха английски. Напуснах и заминах за Италия - същата история, Накрая отидох в UK и веднага започнах работа като ми казаха че не ги интересува колко добре знам езика, а какво мога да правя.
13
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А нашите пенсионери ... не могат да стъпят в Германия :) конгратилейшън
12
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никъде не е добре да си пенсионер, дори и в Германия!
11
7
 
35
 
! Отговори
бай х преди 6 години
за германците добре .......... ........ а ние накъде да бягаме на стари години
10
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живях в Саарбрюкен 5 години това е град в югазападна германия близо до френската граница. Разговарял съм с много германски пенсионери които не живеят чак толкова зле колкото го описват тези пенсии. Не ги знам какво са работили какви пенсии взимат но сигурно са били от тези дето на младини не са си давали много зор. Познавам пенсионери които си правят екскурзии по цял свят. Спестили са стотици хиляди евро през целият си живот.Тези не са били от спестеливите а са живяли доста на широко на младини.
9
9
 
33
 
! Отговори
спас преди 6 години
160 евро на седмица? Аз цял месец изкарвам с по-малко :Д
8
12
 
12
 
! Отговори
платена статия преди 6 години
Ся като приемем еврото заплатити ни от 500 лв ше станат 1000лв и баба Минка колкото и да фърля през балконя ,пари се ше има под дюшеко.
7
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашите пенсионери за да са като швабиде трябва да си купят къща от Джибути или Сомалия
6
11
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А нашите Майки и Бащи къде да отидат, бе Тикво проста и крадлива ?Алчен и *** ненаял се Суджук. За три мандата направи милиарди, а хората живеят с по 200 лв пенсии.
5
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България - любимото място на европейския селянин. Дано имат късмет да не срещнат бай ром - мигриращо божество не плащашо за нищо и нямащо никакви задължения.
4
15
 
43
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Ако някой през 1989-та ми беше казал, че ще превърнат България в депо за човешки ***, никога нямаше да искам комунизмът да си отива !
3
2
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе по-добре немци и руснаци,от колкото поканените от Меркел "гости"!
2
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И АЗ С 1500 ЛЕВА ЧИСТО ТУК ЩЕ ЖИВЕЕМ КАТ ЦАР :D ДОЖИВОТНО ПОЛУЧАВАНЕ!
1
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
45000 ГЕРМАНЦИ, 120000 РУСНАЦИК`ВО СТАВА , БЕ? ТЕЗИ НИ ПРЕВЗЕМАТ ОТВЪТРЕ.