Димитровградската болница смята да съди Здравната каса

Причината: заработените и неизплатени надлимитни средства
24 окт 2017 12:40,
6
Димитровградската болница смята да съди Здравната каса
Иво Димов, Снимка: "Дарик"

Димитровградската болница "Св. Екатерина" ще съди Здравната каса заради заработените и неизплатени надлимитни средства, съобщи кметът Иво Димов. Общинската администрация ще съдейства напълно на болницата за делото, увери той. По думите на управителя д-р Матей Матеев НЗОК дължи на здравното заведение около 150 000 лв. Около 200 000 лв. са необходимите за заплатите на персонала в пълен размер.

Още по темата
Вчера заетите в болницата заявиха с открито писмо до кмета, общинския съвет, здравното министерство, омбудсмана и медиите недоволството си, че от 2015 г. до момента получават процент от трудовите си възнаграждения. Те поискаха спешни мерки за стабилизиране на общинската болница, както и общината ежегодно да предвижда в бюджета си средства за нея.

Управителят д-р Матеев съобщи, че договорът му за управление е изтекъл в края на юли и на 20 октомври е депозирал заявление, че не желае повече да заема поста. Той не отрече, че общината е помагала многократно на болницата, за да бъдат стопени старите й задължения от над 4 млн. лв. до 1.5 млн. лв.

Кметът Иво Димов припомни, че в последните 6 години община Димитровград е наляла 1,2 млн. лв. в МБАЛ "Св. Екатерина".

"Няма законен начин обаче да даваме средства за заплати, тъй като болницата е търговско дружество", уточни той пред "Дарик".

"От тазгодишния бюджет са изплатени дори повече от заложените 180 000 лв., като предстои и сега да преведем около 20 000 лв., но те няма да достигнат до хората под формата на заплати", посочи кметът.

"Положението в димитровградската болница не е много по-различно от това на други общински в страната, за съжаление. Ако не се вземат мерки на централно ниво и не се увеличи лимитът, едва ли положението в бъдеще ще е по-различно", коментира още той.

И посочи, че задълженията на всички болници са над 400 млн. лв., като от тях тези на общинските са малко над 30 млн. лв.

"Сами преценете съотношението", коментира Иво Димов, който е и заместник-председател на НСОРБ. Той посочи още, че по въпроса предстои среща на сдружението със здравния министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Здравната каса плаща толкова пари, колкото спред закон е необходимо. И колкото са внесли гражданите на България като здравни вноски. А вноските не са достатъчми явно. Защо? Ами защото вместо потоци, аеци и проводи имаме магистрали и ветрогенератори втора употреба. И защото някои хора си прибраха комисионните от магистралите.
5
0
 
4
 
! Отговори
Прав е! преди 6 години
Кога ще премахнете лимитите за направления в държавни болници?!Кога ще ремонтирате всички отделения, на всички държавни болници?!Кога лекари и сестри, спешни екипи ще получават достойни заплати в държавни болници?!Кога ще върнете спешните екипи в районните болници, ще закупите линейки за С-я 60.Кога НЗОК ще спре да финансира частни болници и клиники?!Лекарите в държавни болници да не са ЕОД-та.Лекар на държавно, да не работи частно, той и роднините му да нямат частни клиники и болници?!
4
0
 
16
 
! Отговори
hahahaha преди 6 години
Ей на това му се казва идиотизъм. Герберски кмет се жалва от политиката на герб в здравеопазването. Еми, що не се обадип на господаря си и да ти отпусне малко пари, бе ***? Нали боко тиквата ги раздава тези пари все едно са от джоба си! *** гробарска ***, затрихте държавата ***!
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен съгласен там където е внасял .тогава край с бъркат в общата каца с меда
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още когато се въведе закона за здравеопазването беше ясно че ще се окаже пълен провал. Хем задължаваш болниците да лекуват всеки, хем им налагаш лимит на лечението.
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а частни ЗДРАВНИ КАСИ с индивидуални здравни застраховки КОГА ?