Казусът с етикетите на бутилираните води - в чия полза са предвидените промени?

Върху етикета трябва да пише името на извора, от който е извлечена водата
8 ное 2017 20:37, Екип на Bloomberg
5
Казусът с етикетите на бутилираните води - в чия полза са предвидените промени?
Снимка: Pixabay

Съпротивата срещу готвените промени в Закона за храните, които предвиждат върху етикетите на бутилираните води да пише името на извора, от който е извлечена водата обслужва интересите единствено на две бутилиращи компании - една крупна и една по-малка такава.

Това коментира Васил Стоименов от Съюза на безалкохолната промишленост в България в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. С две думи казусът е следният – готвените законови промени предвиждат върху етикета на бутилката да бъде изписано с големи букви името на находището заедно с това на търговската марка. Това конкретно засяга две големи бутилиращи компании у нас, едната от които ще трябва да изписва име, съвпадащо с това на пряк конкурент.

По думите на госта в студиото подобно изискване за изписване на името на извора има и в сега действащата наредба. Според него промените разрешават противоречието между двете основни тези на различните браншови организации – дали да се акцентира на географския произход на водата или на нейната търговска марка в полза на по-удачния, според Стоименов, географски принцип, което отговаря на европейските изисквания.

„Това защитава правото на потребителя на информиран избор. В момента се спекулира с това, че едва ли не ще има промяна в етикетирането на утвърдени от десетилетия марки. Такова нещо няма“, категоричен бе събеседникът в предаването. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи потребителя няма право да знае какво пие? Ей, га*д*но племе...
4
0
 
12
 
! Отговори
?! преди 6 години
две марки са от един извор, а останалата бутилирана вода - от чешмата
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
80 % от бутилираната "трапезна" или "изворна" вода е от водопровода.
2
2
 
8
 
! Отговори
Бандит преди 6 години
На мен ми се случи да зеленяса водата в забравена за месец малка бутилка трапезна вода.Обратна осмоза,обогатена с озон.....откъде са я налели,не ми стана ясно.Жабуняк
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ползите са за производителите на етикети естествено. Дори и нещо да е свясно, ако не е платено за лиценз и на компания, която пише най-оригиналните и успокояващи обществото етикети, как ще върви търговията? Важното етикета да "еко", "органик" и водата да не съдържа холестерол, радиоактивни елементи над нормата, захар, изкуствени подсладители и най-вече Е-та.