Държавата ще плаща на детегледачките с евросредства

За 8 часа работа те ще получават минимална заплата
12 ное 2017 13:41, Петя Славова
14
Държавата ще плаща на детегледачките с евросредства
Снимка: архив, Reuters

Държавата ще плаща на детегледачки с европари, за да се завърнат повече майки на работа. Десетки семейства с деца до 5-годишна възраст вече подадоха документи и са в очакване реалната реализация на проекта.

Според началник отдел в Агенция по заетостта Мария Петрова, целта на проекта е да се помогне на поне 1500 родители и семейства.

Още по темата

За да влезе в чужд дом и да се грижи за най-ценното на всяко семейство- децата - безработните кандидат-бавачки минават през подбор. Първо по документи, след това им се изготвя психологически профил.

"Тези профили ще бъдат предоставени на самите родители и родителите ще имат възможност да прегледат първо по документи, след което да се срещнат с лицата под формата на интервюта, събеседвания, срещи, за да могат да подберат сами човека, на който ще поверят детето си", обяснява Петрова пред БНТ.

Програмата позволява и на член от семейството или пенсионер да кандидатства. Щом заемат позицията - детегледачките ще полагат грижи за децата по 8 часа на ден. Заплащането варира - при едно дете - минималната заплата, второто ще носи още половин заплата.

В момента се проверяват документите на кандидатите, за да може до края на годината да започнат срещите между родители и гледачки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
s преди 6 години
Още мотаят нещата с тия детегледачки.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Неква треторазрядна чиновничка от неква почти разтурена държавна агенция нещо дрънкала и това е новина! Местя!
10
0
 
0
 
! Отговори
Im port преди 6 години
Abe ia vzemete napravo da si kupuvate i decata i detegledachkite s subsidiite ot Shengenskata zona....Shvedski, datski, ispanski, marokanski, frenski, angliiski, holandski, italianski...cenata im e niska sega na borsata...
9
1
 
2
 
! Отговори
тъйлистана преди 6 години
Не ви достигат робите?
8
0
 
3
 
! Отговори
Учител преди 6 години
Интересно кой и защо е писал/драскал/ по лявата ръчичка на детето ?
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дайте ги на майките, що на чужди хора? Гадове..нали от същите работещи майки ще ги вземете тези пари, та ако ще помагате СПРЕТЕ ДА ВЗИМАТЕ , а не да раздавате на калпак.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам да се "срещна с държавата" на четири очи, за да й фрасна един в муцуната, ама най-сериозно си го мисля. О, чакайте, държавата сме ние или греша?Интересно ми е колко плаща държавата за кг живо тегло на живитновэд и колко се пада за същото на кг живо тегло за дете?Е това това е циничен въпрос, ***, в случай че четеш. Смени си ника...Всеки, който се оптива да разбива семейства е престъпник, а вие в случая правите точно това.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И за тези места ще изберат наши и ваши...
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствената цел изглежда е да се разкриват работни места, но не виждам коя майка ще си зареже малкото дете и ще се юрне да работи. И защо на минимална заплата? Някакви безработни и полуграмотни лелки ли подготвяте за тази работа?
3
2
 
17
 
! Отговори
Deep water преди 6 години
В 21-век,в държава от ЕС да няма достатъчно места за децата в детските градини показва що за блатна яма сме.Не само не сме мръднали в развитието си за последните 10 години,но и сме се върнали с две/три десетилетия назад.Помнете ми думата,че тези пари ще потънат незнайно къде,а въпросните бавачки ще идват от един лилав етнос.На едно дете му е нужно да бъде сред деца на своята възраст,а не с непознати хора.Що за помощ е това тогава?
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Немците интересно как още не са набили Меркел и обявили автономия и Брекзит.
1
2
 
6
 
! Отговори
Epadob преди 6 години
Nema snimki, video, dokumenti...fakenews