В Банско отново излизат на протест за втора кабинка

Общината иска промяна на стария план за управление на НП "Пирин"
13 ное 2017 12:23, Надежда Бочева
16
В Банско отново излизат на протест за втора кабинка
Снимка: архив, БулФото

В Банско излизат отново на протест с искане за втори кабинков лифт. Планирана е и пътна блокада.

Общината настоява да бъде променен старият план за управление на национален парк "Пирин", заяви пред Нова тв кметът Георги Икономов.

Той посочи, че протестът се организира въпреки декларираната подкрепа за лифта от институциите.

"Това е четвърти - пети по ред протест. Вторият лифт не се строи, защото сега действа старият план за управление на Национален парк "Пирин", а в него е забранено изграждането на нови съоръжения.

От години на общината се обяснява, че е по-правилно да се изчака новият план. Той обаче се бави четвърта година и се водят редица дела, което означава, че още 2-3 години новият план няма да бъде приет", заяви Георги Икономов.

"Банско като курорт губи. Това е абсолютна антиреклама за страната ни", каза той и посочи, че в пикови моменти скиорите чакат по три часа, за да се качат на кабинката.

Общината предлага на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да завърши процедурата по промяна на стария план. Днес кметът ще внесе писмо с искане за довършване на процедурата в екоминистерството. Забавянето той обясни с "яростен протест от страна на зелените организации".

"Икономов и протестиращите знаят, че втори лифт не съществува като проект нито в стария, нито в новия план, няма го и в общия устройствен план на Банско", отговори Петко Ковачев от Института за зелена политика.

Проблемът според него не е в МОСВ и правозащитните организации. Дългите опашки пред сегашния лифт според Ковачев може да бъдат намалени с увеличаване на капацитета на лифта, който може да започва работа и по-рано.

"Не виждам защо искат да променят действащия план за една фикция. Цените на имотите в Банско са срутени.  Големият проблем е в желанието на концесионера да увеличи съществуващата площ за застрояване и дърводобива", заяви природозащитникът.

Икономов категорично отрече тези твърдения. "Никой не чу екологичен довод срещу втория лифт, защото няма такъв", каза кметът. Той уточни, че протест на пътя Разлог – Банско ще започне от 16.30 часа.

"В момента имаме икономически проблем, а не екологичен. Банско е на трето място в страната след София и Варна по продажба на имоти от частни съдебни изпълнители. Туристическият му бизнес е във фалит поради прекомерно надутия балон през годините. Темата за втория лифт цели да вдигне срутилите се цени от 100 – 200 евро на квадрат на някакви стари нива", смята Петко Ковачев.

Преди дни на дискусия в Банско, организирана от водещия сайт за обяви за недвижими имоти Imoti.net, стана ясно, че средната цена на кв. м в курортния град е 360 евро, като тя е за имоти в комплексите с добър мениджмънт. По-нискокачествени имоти обаче, без целогодишна поддържка, могат да се намерят и на доста по-ниска цена. В близкия до Банско град Благоевград цените на имотите достигат между 500 и 600 евро на кв.м.

Още новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: банскозимен туризъм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
0
 
! Отговори
Дея преди 6 години
Не строят защото държавата я е страх да вземе решение. А без разрешение от Министерски съвет в Пирин не може и борова игла да откъснеш. А не дават разрешение, защото тъпите зелени кречетала плашат с протести от 20 потни наркомани. Пълна смешка е целия този спор, защото този лифт би развил оргомен потенциал пред държавата и би направил Банско топ ъф дъ топ! Ама явно тук никой не иска да сме добре. Предпочитат да си тънем в ла*на и нищо да не се случва, да мизерстваме с ниски заплати
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами да си блокират пътя никой да не идва там тия мутри. Ясно кой стои зад тия акции -хотелиери и собственици на ски влекове. А местното кметче и то им приглася. Давайте, сечете като ви е тжлкжз акъла Там и без това все повече прилича на Слънчака -бетон, мръсотия, разкопани терени и , скъпотия и чалгаризация
13
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама, да се организира местният бизнес и да си построят сами !!!Да говорят с общината, да им се даде разрешително и точка. Не е, като да са някое село с 200 човека, където всичко намират препитание по нивите на някой едър земевладелец.
12
0
 
9
 
! Отговори
Striker преди 6 години
Добре, че е планината, за да може и т'ва тъпо село да се види в пари. Нагушиха се местните мутри, ама алчността няма край!
11
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това природозащитниците са толкова неосведомени хора, че ме е яд и да пиша за тях. Защо не идад в махалата да видят как режет дърва на поразия, включително от западен парк, а ходят да протестират на курорти?Защо не видят Zermatt (Швейцария) колко лифта и влакове има към Matterhorn? Защо не се осведомят за европейските курорти как са? Защо у нас да не се развие туризма, на кой (кои държави) не им изнася???
10
9
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
аз не разбирам защо не го строят тоя лифт като ясно, че ще вдигне нивото на курорта, ще подобри икономиката, туристите няма да чакат и въобще за всички е добре
9
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей писна ни от тия мрънкалници,да решават или да има,или не лифт,че мрънкотат от 10 години вече.И некви псевдо зелени там и на тех да им таковам..нали.
8
7
 
1
 
! Отговори
Петко преди 6 години
Нека се строи и да има икономика и поминък ! Тия *** ли са дето протестират ?
7
1
 
6
 
! Отговори
ограда хемус преди 6 години
Сега нали им строят магистрала да може гърците да ходят на планина и ски през зимата , тези цени не са за българи за чужденци са и за това и ние заминаваме де е Канада ............
6
0
 
6
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
Проблемите на Пирин и Банско ще се решат с оформянето на теснолинейката в Разложка долина като ЖП пръстен и се свържат селищата: Белица, Якоруда, Разлог, Банско, Добринище.... и т. н. Влакчетата по "Пръстена" да бъдат луксозни, с отопление и най-важно -на често. При лошо време е неземно удоволствие за скиора, да разпусне в минералната баня на Добринище, а и други минерални извори има в долината които могат да се използват. СЪЩЕВРЕМЕННО ЩЕ СЕ ПОЛЗВАТ ОТ СКИОРИТЕ И СЪСЕДНИТЕ СКИ ЗОНИ, КОЕТО ЩЕ ПРЕМАХНЕ СТРУПВАНЕТО ПО ПИСТИТЕ НА ВРЪХ ТОДОРКА. Тъй като тази долина е оградена и от още две велики БЪ
5
2
 
12
 
! Отговори
Ди преди 6 години
Стига бе , не се наядохте - Като построят 2-ра кабинка, ще построят още 15 хиляди апартамента- После ще искат 3-та кабинка и т.н.
4
0
 
9
 
! Отговори
haha преди 6 години
А и друго да попитам за юленците пак ли е задължително да присъстват, но с цивилно облекло или ще бъдат уволнени, или сега и семействата им са застрашени по някакъв начин?
3
11
 
1
 
! Отговори
Т преди 6 години
Тези зелени, всъщност са си съвсем червени и като такива саботират всичко в държавата. При това прибират тлъсти суми както от дарители свързани с чужди зимни курорти, така и от рекетиране на всички възможни държавни институции.Просто тези организации трябва да бъдат закрити.
2
2
 
7
 
! Отговори
гочето преди 6 години
Отидете да работите,***!! Не чакайте на готово!!!!!!Всички ли ще се правите на лифтаджии????? Айде на работа!!!!!!
1
2
 
21
 
! Отговори
haha преди 6 години
Ако наистина искаха хората да не чакат по опашки, щяха да пускат кабината да върти на най-бързата скорост, а не да я въртят бавно и да генерират опашки, за да ги снимат. Това първо, а второ трябва да подменят целия лифт с такъв с по-големи кабини например за 14 души и всичко ще бъде наред. Всичко останало е "мижи да те лажем".