Всеки 4-ти у нас е над 60 г., №4 сме по възрастни в света

Всяка година България намалява с населението на един град
14 ное 2017 17:00,
65
Всеки 4-ти у нас е над 60 г., №4 сме по възрастни в света
Снимка: архив "Булфото"

Всеки четвърти българин е над 60-годишна възраст, а страната ни е на четвърто място в света по брой на възрастните жители, сочат данни на ООН.

Те бяха съобщени от д-р Емилия Войнова на кръгла маса по проблемите на демографията във Враца. Дискусията се провежда под патронажа на вицепремиера Валери Симеонов, а целта й е да потърси решения за подобряване на демографското състояние на страната.

"Страната ни с 26,1 на сто население над 60-годишна възраст се нарежда в света след Япония, Италия и Германия", уточни Емилия Войнова, цитирана от "Дарик".

Още по темата

Тя обясни, че застаряването на населението е световен процес, но най-бързо застаряващият континент е Европа. Очаква се до 2050 г. 35 на сто от населението там да е бъде в над 60-годишна възраст.

Същата е тенденцията и в Европейския съюз, в който през 2015 г. за пръв път е отчетен отрицателен естествен прираст въпреки миграционния натиск през последните години.

Населението на България за 10 години (от 2004-та до 2014-та) е намаляло с над 558 000 души. Експертът припомни статистиката, че всяка година у нас изчезва население от 40-50 хиляди души или това е средно голям град като Враца.

Средната възраст на населението в страната е 43, 5 години, а допълнителен проблем е, че то не е равномерно разпределено по районите.

Според Войнова обезлюдяването е един от най-тежките проблеми, с които трябва да се справим.

Тя смята, че на пазара на труда няма конфликт на поколенията. Ако в началото на века при излизането от него на 100 души са влизали 124, то сега при пенсионирането на 100 души започват работа само 64 млади хора. Всички мерки за справяне с демографската криза трябва да са спешни, неотложни и бързи, призова Войнова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 4Пращам ти банкова сметка да метнеш 20-30 бона. Мерси!
13
26
 
3
 
! Отговори
Стига бе, червени! преди 6 години
Поредната фалшива новина.
12
5
 
37
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Преподобна Стойна: България ще опустее откъм народ. Младите ще забегнат, старите ще измрат България ще удари дъното!
11
8
 
16
 
! Отговори
до 10 преди 6 години
Не му се сърди!Каскета му се е срастнал с мозъка!И неговата - не е лесна!
10
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До макеВ ТКЗС-то заплатата 60 ст./ден ли?
9
5
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
здравната система обаче не се е настроила на фактите ние пенсионерите боледувамеот много болести навьрзани с тези клинични пьтеки какво да лекуваме по напредхраната водата вьздуха всичко е вредно
8
7
 
24
 
! Отговори
здравен министър преди 6 години
Имам рецепта за намаляване на хората над 60 години
7
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А брокерите постоянно реват как имало бум на търсенето на нови жилища и цените щели да стават все по-високи.
6
6
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки четвърти е над 60 годиниВсеки четвърти е ромВсеки четвърти е от столицатаВсеки четвърти не получава достатъчно средства за достоен живот
5
7
 
46
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Младите...образованите...и печените са навън!У нас останаха пенсионери ...и "умни и кпасиви"*** не се притеснявайте!Не е свършило!Дайте да се преброитЕ след още 25 години!Пенсионерите ще са свършили...млади няма да има...
4
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безобразие, направете нещо
3
20
 
18
 
! Отговори
маке преди 6 години
върнете социализмо отворете фабриките върнете ткзс-тата дайте на ората заплати елементарно е
2
4
 
64
 
! Отговори
www преди 6 години
Истинските данни са дълеч по-стряскащи. Децата ми на възраст 28 и 21 години са в Германия и никога няма да се върнат. Но се водят на постоянен адрес у нас. И ги броят. Колко ли са като тях? Сега като въведат данъка върху недвижимите имоти да зависи от броя на лицата на постоянен адрес, тогава родителите ще предприемат действия да отпишат децата, които не живеят в къщи, тогава ще се хванете за главата и ще осъзнаете проблема, ама късно.....
1
10
 
20
 
! Отговори
Гей-веган стара мома преди 6 години
Голяма работа, хората са лоши, аз си говоря само с 10-те ми кучета и 50-те ми котки, те ме разбират и обичат. Аз говоря на мамо и ще настоявам официално да ги осиновя, защото те са ми деца и ще си взема още.