Вторият лифт в Банско – ?20 млн., готов за година

Концесионерът обаче бил наясно, че зелените ще обжалват
18
Вторият лифт в Банско – ?20 млн., готов за година
Снимка: Булфото, архив

"Ако всички държавни институции, от които зависи разрешаването на инвестиционното намерение за изграждане на втора кабинкова линия, се задействат и ни се даде картбланш, ние сме готови за по-малко от година да я построим. Организирани сме, ще се стегнем и ще я направим максимално бързо, за да решим най-накрая проблема с дългите опашки пред единствената кабинка".  Това каза Иван Обрейков, маркетинг директор на фирма "Юлен", концесионер на ски зоната в Банско, цитиран от "24 часа".

Още по темата

Допуска обаче, че каквото и решение да се вземе, т.нар. зелени веднага ще го обжалват в съда, както правят вече години наред.

Вече осма година въпросът с изграждането на втори кабинков лифт се протака заради различни процедурни хватки, обжалвания и пречки, заложени в плана за управление на Национален парк "Пирин". Сега се очаква промяна в действащия план, който не забранява изграждане на спортни съоръжения, настоява кметът на Банско Георги Икономов пред МОСВ.

Категоричен е, че докато се приеме новият план за управление на НП "Пирин", може да се промени старият и да се даде зелена светлина за изграждането на втората кабина. А новият план, който би трябвало да действа от 2014 г., още не е в сила и приемането му се бави заради съдебни дела.

Капацитетът на съществуващата кабинка е около 2200 души на час. Разстоянието, което изминава от начална станция до крайната станция на Бъндеришка поляна, е близо 7 км и се пътува около 22 минути при средна скорост от 6 метра в секунда при добро време. При вятър скоростта се намалява заради изисквания за безопасност.

В същото време среднодневно скиорите са поне 6-7 хиляди, като голяма част от тях пристигат на началната станция по едно и също време и струпването става огромно.

"Хората си плащат карти, за да карат ски, а са принудени да губят часове в чакане на опашка. Увеличихме работното време, като в пикови дни лифтът започва работа в 7:30 ч, но и това не решава проблема, защото не може да принудим туристите да идват толкова рано и едва ли не да им правим график кой кога да идва. Все пак всеки сам избира кога да се качи до пистите",обясни Обрейков.

"Имаме идеен проект, но не сме навлизали в детайли около евентуален строеж на втора кабинка. По предварителни разчети това би ни струвало около 20 млн. евро. В непрекъсната връзка сме с най-добрите производители на тези съоръжения и ако ни се разреши, веднага започваме конкретни преговори и реална работа", допълни той.

Концесионерът е готов за около година да построи втория лифт. През зимните месеци, когато Пирин е в сняг, ще се правят планове, изчисления, трасиране, а от май до есента ще се извършва реалното строителство на терен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
3
 
! Отговори
Севдалина преди 6 години
Чета коментарите на някои хора и се чудя да се смея ли или да плача. Да пуснели лифта на по-бърза скорост. Е колко по-бързо да се движи един лифт, с 50 км. в час ли? Това е толкова неграмотна теза, че няма и на къде повече. А най много ме забавляват теориите, че ако има втори лифт щяло да се построят още хотели. Е къде ще се построят, като в Банско си е презастроено? Ако следваме тази логика дайте да не правим и магистрали или каквито и да било пътища в страната, защото така ще се движат повече
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На ски ходи 1% от населението на страната, а въздух и вода ползваме всички
15
1
 
6
 
! Отговори
Скиор преди 6 години
А бе ПИСАЧИ, защитници на 100 дървета, къде бяхте през лятото когато гореше половин Пирин? Като ви са мили толкова тези дървета, защо не дойдохте да хванете лопатите и да гасите пожара? Зад клавиатурата е лесно, нали !
14
5
 
6
 
! Отговори
Знаещ преди 6 години
Лично аз съм ЗА втори лифт на Банско поради една много елементарна причина - има дървета, има и проблеми ! Няма дървета - няма проблеми ! Защо ли ? Ами защото като няма какво да спре водата, тя ще отнесе всички хотели и тогава няма за какво да се притесняваме, наистина ! Е, че ще има някакви стърчащи железа много важно ! Цеко Минев /Юлен/ отдавна е над тези неща ...
13
4
 
11
 
! Отговори
аз преди 6 години
крайно време е да се спре да се пречи на всякакъв вид развитие в тази държаватака няма да мръднем и след 100 години разберетеразвитие-прогрес ала бала
12
6
 
15
 
! Отговори
Do 8 преди 6 години
Защо ?Дърветата които ще се изсекат ще бъдат по-малко от 1/100 от добива на дървесина в България. Тия зелените ще не ходят да стачкуват на някое сечище, а само където могат да изнудят инвеститорите за някой лев ?
11
3
 
13
 
! Отговори
Калина преди 6 години
До АнонименСките са страхотен спорт, кой си ти да даваш оценка дали да има лифт и какви били скиорите и защо изобщо коментираш подобни новини като видимо не те засяга
10
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добре ще е да се прекрати концесията на Юлвн поради многото нарушения, а не да им се дава право за втора кабина. Те и сега са изсекли и застроили повече от това, което им е в концесията!
9
7
 
12
 
! Отговори
G преди 6 години
А на Витоша бай Цеко? Я по-добре си вземи Симеоновсия лифт в Банско. Тя Витоша така и така я закопахте - къде са Романски, Заека, Спас, Горно лале и тн. Като се махне лифта, ще може да СЕ СТРОИ!!!!!!!!!! Какви ти там дървета и поляни, че и писти - напред мутро-бетоно-вини! Всичко е пари - не го ли разбрахте? Хора не останаха!
8
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никакъв лифт!!! Достатъчно вече са изсичали горите! Това което се канят да направят е огромна вреда. И за какво- за скиорите, от които една голяма част са надути и имащи се за недосегаеми.
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Имаме идеен проект, но не сме навлизали в детайли около евентуален строеж на втора кабинка. По предварителни разчети това би ни струвало около 20 млн. евро..."-----Цялата врътка е в начина на строителство и произтичащата от него съсипия. Никой не е продумал за метод на изграждане на стълбовете без временни пътища и просичане на гората. Защото няма да е само 20 млн, а тази концепция и цена определено не устройва концесионера, който предпочита да наеме ЕТ Хитър Петър за половината от тия пари
6
2
 
6
 
! Отговори
Кротко преди 6 години
НУжен е пълен блокаж на движението на всички МПС по магистрали и пътища с включени скенери и фарове денем.Уврежданията са огромни нелечими.Увредените обеми се пълнят с остро токсични газове..Имам честа да познавам много мъже и жени от екологични дружества и организаци.МНого умни и въспитани.За съжаление ТЕрористи на влаСТ ги събират на безплатни семинари и ги тровят с спец отровни храни и напитки..Следва ПСИ АКтивиране..Това е засечено още от времето на имитацията на ЕКО СТАЧКИ В РУСЕ И СВИЩО
5
6
 
4
 
! Отговори
ГАсете фаровете преди 6 години
Еколозите с е ползват за отвличане на вниманието от нагло престъпни и вредни обекти вкл вече трайно увредили огромни региони. Вместо да скочат срещу нагло престъпното изграждане на Магистрала Хемус от Ябланица до Белокопитово или срещу исключително вредната ввче магистрала Струма им включват сПСИ активатори в лични карти и почват да БЛЕЯТ Срещу БАнско..
4
10
 
9
 
! Отговори
ззз преди 6 години
"Т.н. Зелени" !!!А т.н. Мафиоти които искат да затрият и последните райски кътчета ор страната ни за да си пълнят джобовете."Зелените" доста често прекаляват, но случай като този с Банско и като по морето ги подкрепям на 101%.И мисля че не само аз!99.9% от българите са против това заради "бизнес" интереситре на шепа "родолюбци" да се съсипва и малкото останала природа в Б-я!Черноморието вече почти го убиха, дано остане поне малко планинска природа!А дано ама на дали!
3
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
втора кабинка няма да реши проблема, а ще го усложни. ще се построят още няколко хиляди хотела и ще трябва трета кабинка, после ще трябва четвърта и пета кабинка и накрая само кабинки и бетон ще имаме в Пирин. ще стане слънчев бряг 2 с пияни туристи, шум, мръсотия, престъпност и проблеми. разбира се за ски мафията на Юлен и Цеко това е добре, защото те ще правят милиони, на гърба на всички останали. целта е да се печели колкото се може повече на всяка цена
2
7
 
13
 
! Отговори
Цеко преди 6 години
Ами пуснете лифта на по-бърза скорост
1
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***, ще си унищожите природата и после много ама много ще съжалявате. Не го ли осъзнавате. Пирин не е Алпите!! Осъзнайте го най-накрая. За едното испиране на няколко милиона ще си затриете региона. Скоро ще се свършат туристите които да лъжете че на Банско е хубаво. После като спре потокът и какво ще правите. Ще се държите за палците и ще се вайкате!