В сезона на джибрите: Всеки втори казанджия крие ракия

Тръгват масови проверки в страната
22 ное 2017 09:00, Петя Славова
51
В сезона на джибрите: Всеки втори казанджия крие ракия
Снимка: архив, Булфото

Всеки втори казанджия крие изварената ракия, за да не плаща акциз. За 10-те месеца на годината са задържани над 151 тона високоградусов алкохол и близо 118 тона вино, както и над 18 500 литра бира.

Дотук през ноември са задържани над 10 т етилов алкохол и близо 20 000 литра вино, показва справка на Агенция "Митници".

Според цифрите в страната има 1500 регистрирани казана, където се изварява ракия за домашно ползване. 60 процента от тях обаче декларират нулева производителност и така си спестяват акциза. Масирана акция на митничарите от началото на есента до момента обаче показала, че всички те работят и дестилират спирт, пише "Монитор".

"Селектирани са рискови обекти за дестилиране на ракия, в които ще се извършват периодични проверки през целия активен сезон. Паралелно с това митническите служители ще правят проверки и по линия на нелегалните "казани", т.е. обекти, в които се изварява ракия "на черно", без да са регистрирани като СМОД (специализирани малки обекти за дестилиране - казани) и които се явяват нелоялна конкуренция на регистрираните казанджийници и търговци".

Още по темата

За около месец митничарите са извършили над 100 проверки на регистрирани СМОД, които целят повишаване на приходите от акциз. Открити са над 30 нарушения, свързани предимно с неподадена справка-декларация за акциз, както и със съхранение на алкохол без акцизни документи в имотите, в който се намират и регистрираните казани. Проверени са и над 13 нерегистрирани казана, при които са задържани още близо 3000 литра нелегален алкохол.

Активните действия на митническите служители, в някои случаи съвместно с другите правоприлагащи органи, ще продължат до края на сезона, в който масово се изварява домашен алкохол от грозде и плодове.

Според Закона за акцизите и данъчните складове всяко семейство има право да извари до 30 литра етилов алкохол (ракия) годишно, като за това заплаща акциз по намалена наполовина ставка, а за всеки литър над това количество - по пълната ставка на акциза - 550 лв. за 1 хектолитър чист алкохол.

Например за 40-градусова ракия гражданите дължат по 2,20 лв на литър за първите 30 литра и по 4,40 лева за всеки литър над тези 30 литра. Клиентът попълва справка-декларация, заплаща дължимия акциз на казанджията и получава документ. Изварената ракия е за лично и семейно потребление и не може да се търгува.

В същото време ракия за левче сее смърт в цялата страна. Опасната напитка, която само на мирис наподобява традиционния алкохол, у нас се произвежда в повечето населени места, особено където има по-бедно население.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
13
 
! Отговори
Попо преди 6 години
До 28-миВиждам че си тъпичък ама да те питам. И кое е мизерията според теб ?
29
5
 
5
 
! Отговори
руснак преди 6 години
Нема да къркате бре еи
28
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Балканска мизерия...
27
0
 
10
 
! Отговори
д-р Махмурлиев преди 6 години
До Изгърбич ЗадвратянВ книгата за Ванга пише грам, аз добавих милилитър.Не се впрягай, пий една отлежала !!
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не е за продажба -"Всичко е точно"
25
3
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До д-р Махмурлиевкаскет, грам(милилитър)? айде обратно четвърти клас...
24
1
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
КЪДЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ?!?!
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ба я уварих 500 без да дам и лев
22
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голямо "менте" могат да правят само големи производители с мощно оборудване, съвременни лаборатории и добри финансови средства!Но те са "богопомазани" и "честно" си плащат индулгенциите!А бедните ... да го .....;)
21
0
 
14
 
! Отговори
Попо преди 6 години
Аз не виждам някой да е против . Нямаш право да си правиш ракия е като да нямаш право да си правиш хляб или да ти снасят кокошки
20
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кое се предполага, че ще държи хората по селата? 500лв ако си уредят в града? Направете 10 евро/час минималната заплата и тогава може да претендирате за акцизи. Хайде по-полека с евроколониализма!
19
2
 
15
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
ми направете уискито достъпно и няма да пием ракия
18
0
 
6
 
! Отговори
Бож. преди 6 години
Аз съм първи казанджия- не съм втори :))
17
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не са заловили кой източи КТБ но по-важно е кой точи ракия
16
1
 
9
 
! Отговори
д-р Махмурлиев преди 6 години
Ракията, като всеки силен алкохол е отрова.Баба Ванга съветваше да се пие най-много по 30гр.(мл) преди ядене за дезинфекция.Виното е полезно, при ограничена консумация.Във виното има слънце - слънчева напитка.
15
1
 
13
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Не така другари.Трябва да се плащат акцизи , иначе от де пари за социални на цит..те?Нали четете ,че трябва да има солидарност .
14
1
 
21
 
! Отговори
Бай Тошо преди 6 години
Едрите капиталистите губят и затова натискат да смачкат дребните хора с 100л ракия. Откъде иначе ще имат пари за нова яхта.....Не се отчайвайте -има банани
13
1
 
25
 
! Отговори
pipo преди 6 години
Ако барнат ракията, ще стане гражданска война - добре да си помислят тези от държавата!
12
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
американска България не понася българите!
11
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не барайте казаните, че гражданска ви чака. Само това им остана на хорицата.