Българският хляб – престижен! Не бил тъпкан с консерванти

Има ли повод за притеснение за съставките на насъщния...
Обновена: 23 ное 2017 09:07 | 23 ное 2017 09:07, Петя Славова
30

Хлябът в магазините масово се прави от некачествена пшеница. За да бухне насъщният и да изглежда бял и апетитен, голяма част от производителите влагат в брашното прекалено много консерванти, подобрители и коректори, сочи изследване на гл.ас. Иван Алексиев, ръководител отдел "Бюро за научно обслужване и маркетинг" в Института по растителни генетични ресурси "К. Малков" в Садово.

Не на това мнение обаче се оказа председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

Още по темата

"Всичко това се прави с цел уронване на престижа на българския хляб. Работата на гл. ас Иван Алексиев е свързана с маркетирането на семената, които създава Института в Садово и не можем да наречем посоченото "научно изследване".

"Не е доказано и никакво отклонение от съдържанието на продукта. През последните три години българският хляб присъства и на европейските трапези, с близо 3% се е увеличил износът му през последната година и в него няма нито една опасна съставка", отсече тя в студиото на "България сутрин".

Maриана Кукушева бе категорична, че от Националният браншови съюз на хлебарите и сладкарите ще подведат под съдебна отговорност гл. ас. Иван Алексиев.

Пред Bulgaria ON AIR Сергей Иванов от Центъра по биология на храните обаче пък застана зад тезата, че както във всяка една друга храна, така и в българския хляб има подобрители и консерванти, а изследването на Института в Садово съдържа в себе си доза истина.

"В целия Европейски съюз съдържанията на хлебните изделия са едни от най-рисковите за здравето на хората. Българските потребители имат повод за притеснение, защото в сектора липсва контрол. Крайно време е да се направят подробни изследвания, за да стане ясно вредни или не са съставките в хляба", допълни още Сергей Иванов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
24
 
3
 
! Отговори
айде пътеката преди 6 години
Прочетох името му /Сергей Иванов/ и всичко ми стана ясно.За него хубав и вкусен е само клисавият челен като кирпич хляб.Ми нека си го яде и да остави на нас простите българи да си ядем бял хляб.
3
8
 
24
 
! Отговори
НАЙ-ДОЛНОПРОБНИЯ преди 6 години
БЪЛГАРИЯ ЯДЕ НАЙ-ДОЛНОПРОБНИЯ ХЛЯБББББББББ НАШЕТО ВИСОКОКАЧЕСТВЕННО ЗЪРНО СЕ ИЗНАСЯ А НА НАС НИ СЕ ПРОБУТВАТ ГМО *** НА фащ, НАЙ- ДОЛНОПРОБНИЯ ХЛЯБ Е ТОВАА И СКОРО НЯКОЙ ЩЕ СИ ПЛАТИ ЗА ТАЯ ГАВРА С НАРОДААААА
2
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хахах, да, да, вярвайте си...Престижен е бил едно времешния черен селски хляб, в днешния освен изобилие от глутен и консерванти нищо друго не можете да намерите!А българските де-били така и не разбраха че колкото по-черен е хляба, толкова по-малко е вреден, а продължават да търсят бял, пухкав, пълен с глутен хляб
1
0
 
23
 
! Отговори
да бе да. всичко ок преди 6 години
Кой е по силния. Както казва тази дама "някакъв" си учен или бизнес изкарващ милиони. За това новината днес: има некачествен хляб, а утре: хляба е прекрасен.