България сменя посоката, одобрява глифозата

Спорният агрохимикал получи удължаване с 5 г. на лиценза си за ЕС
Обновена: 27 ное 2017 20:49 | 27 ное 2017 20:43, Екип на Dnes.bg
48
България сменя посоката, одобрява глифозата
Снимка: архив, БулФото

България промени позицията си и гласува в подкрепа на удължаването на лиценза на глифозата - хербицид за пръскане на плодове и зеленчуци.

Разрешителното на препарата, който е най-широко използваният в ЕС и е известен под търговското име “Раундъп”, изтича на 15 декември.

ЕС се опитваше да намери решение, притискан от една страна от производителя, от друга от учените, които се съмняват, че той е канцерогенен.

След продължила 2 години битка дали да бъде забранен в ЕС, страните членки решиха да го оставят на пазара за още 5 г., вместо първоначално предложените от Европейската комисия 15 г.

България, която заедно с Германия, Румъния и Полша досега гласуваше многократно въздържал се, днес одобри удължаването на разрешителното и Еврокомисията получи нужните й две трети мнозинство.

Общо 18 държави подкрепиха преиздаването на лиценза. Против продажбата на глифозата в Европа гласуваха Франция, Италия, Гърция, Австрия, Белгия, Люксембург, Хърватия, Кипър и Малта, а Португалия се въздържа.

Всички останали страни членки гласуваха “за” на днешното заседание на Апелационния комитет, който е последна инстанция по спорни въпроси, свързани с безопасността на храните и растенията. Вотът идва точно навреме, за да не се предизвика несигурност на пазара на химикали за земеделието.

Решението на ЕС идва, след като Европейската агенция за безопасност на храните съобщи, че няма доказателства, че консумацията на храни, третирани с хербицида, води до увеличаване на заболеваемостта от рак. Подобно мнение заяви и Европейската химическа агенция. Така те се противопоставиха на публикуваното през 2015 г заключение на Международната агенция за изучаване на рака на Световната здравна организация, която смята, че той увеличава риска от поява на рак на кръвта и уврежда ДНК.

Европейският парламент също настоя за забрана на глифозата в ЕС, но последната дума имат страните членки, които предпочетоха да застанат на страната на Европейската комисия.

Френският президент Еманюел Макрон съобщи в Туитър, че лично е разпоредил на правителството да гласува против от името на Франция.

Хербицидът глифозат е пуснат на пазара през 70-те години от амерканската компания “Монсанто” за борба с плевелите по многогодишните растения. След като през 2000 г. патентът на компанията върху производството му изтече, цената му падна и в момента препаратът се произвежда от стотици фирми по цял свят. Глифозатът е най-активно използваният хербицид в историята на човечеството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
32
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 6 години
До Ала-Бала Нашите ***, които се упражняват като управници, никога няма да ядат храните, които ядем ние.
45
0
 
40
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Каква и коя е тая "химия" , която е "безвредна"! ?Във фармацията няма лекарство, което да рекламират като "най-добро" и да няма странични нежелани ефекти !?Патолозите в света са притеснени от обстоятелството, че труповете не се разлагат така бързо , както преди 50 години !? При толкова доброкачествена "химия" и червеите не искат да ни ядат мъртвите !!!
44
5
 
32
 
! Отговори
Селянин преди 6 години
момчета със или този без този препарат - пак ще се пръска. Разликата е че с този препарат пръскаш веднъж и всичките плевеки измират, а с други препарати пръскаш веднъж за широколостни, после за иглолистни плевели - тоест пръскаш с повече химия и по-скъпо. Тове ще рефлектира както на цената, така и на качеството. Този препарат го има от 70-те и всеки който го ползва може да прецени дали е безвреден или не. Селективните хербициди обаче не можеш да им хванеш края
43
5
 
47
 
! Отговори
Американ преди 6 години
Прави впечатление че гласувалите против са все страни, в които вкусът на храната е ценен, а "за" - тези в които храната е блудкава и безвкусна..
42
1
 
49
 
! Отговори
САШО+ преди 6 години
Гасували са дали децата да се раждат без крачета или без ръчички .Явно добива на зеленчуци е по-важен, печалбите ще отиват за лекарства и операции .Машините стават все по-умни, хората все по-глупави.
41
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България промени позицията си и гласува в подкрепа на - хербицид за пръскане на плодове и зеленчуци.-------Хубава работа, ама българска!
40
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дотук с наивните копнежи Евросъюзът най-после да ни вкара в правия път. Напротив, *** ей сега ще го накаже, както той си знае.
39
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оо, ето как точно културата на бакшишите от нашата татковина ще срути ЕС. Крайно време беше да се активизираме и ние.
38
1
 
58
 
! Отговори
КОЙ? преди 6 години
Може ли имената на хората, които са гласували за това от България?
37
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който е гласувал ЗА да си подаде оставката!
36
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
TAZI SKAPANA JALKA TERITORIQ NEKA DA IZ4EZNE SEGA
35
1
 
57
 
! Отговори
Въпроси преди 6 години
А Франция гласува против тази отрова. Във връзка с това, два въпроса: 1. Как мислите, французите не знаят ли за какво става на въпрос ? 2. Дали пък в една държава някой не е получил незаконно парично възнаграждение ?
34
1
 
47
 
! Отговори
Ала-Бала преди 6 години
Хербицидите са цитостататици. Спират деленето на клетките.
33
1
 
48
 
! Отговори
Ала-Бала преди 6 години
Трият истината за българските храни. Как не се разболя някой управник.
32
2
 
48
 
! Отговори
Ала-Бала преди 6 години
Храните в България са пълен ***. Днес Бати Бойко в Будапеща свързваше Изтока и Запада, раздаваше съвети, проправеше новия Път на коприната. Утре като го привикат в посолството на САЩ ще обърне приказките. ***..
31
10
 
36
 
! Отговори
Д-р Исня преди 6 години
При наличие на 7 милиарда и половина - 100 - 200 милиона, дори милиард е нищо цифра. Може да бъде похарчена. Според мен 7 милиарда са много. Тази цифра трябва да бъде редуцирана на 2-3 МАХ, за да може да съществува пропорционално с планетата Земя. Дефакто политиката е правилна. Е няма да се хареса на болшинството, но ако болката бъде заменена с щастлива смърт, може и да се получи. В Челябинск примерно дават помощи, за да умреш. Който не вярва - има от къде да провери.
30
0
 
50
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Браво, браво. Както винаги БГ правителството взима правилното решение! Ашколсун!
29
1
 
66
 
! Отговори
Магазинера преди 6 години
В тези битки мултинационалните компании винаги побеждават обикновените хора. Имат по-големи бюджети за политици. Избирателите имат само 1 глас, веднъж на 4 години
28
1
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами как няма да гласуват производителя бутна по 1 куфарче пари на алчните български коопелета
27
2
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОЛКО ЛИ ОЩЕ БЪЛГАРИ ЩЕ ХВАНАТ РАК?