Морски шах, катерушки, люлки – проект за деца търси пари

Идеята е на студенти от Техническия университет в София
29 ное 2017 19:47, Анисия Иванова
1
Морски шах, катерушки, люлки – проект за деца търси пари
Архив: Булфото

Студенти дизайнери от Техническия университет - София търсят производител и инвеститор за разработени от тях проекти за иновативни игрови съоръжения, подходящи както за детска площадка, така и за училищен двор. Проектите бяха представени от студентите, от Юрий Анджекарски - председател на Сдружение "Професионален форум за образованието", и от проф. Сашо Драганов - ръководител на специалността "Инженерен дизайн" на ТУ-София.

Идеите на студентите са осъществени като част от модулите на проект за иновативен мини-парк "Хубча", осъществяван по програма "Европа 2017" на Столичната община.

Целта на проекта е не само да се обнови междублоковото пространство при блок 194 до улица "Хубча" и улица "Пирински проход", но и да се създаде пространство за игра и учене на открито за децата от седем до 15-годишна възраст, които според Анджекарски са най-ощетени откъм възможности да отдъхват пълноценно.

Студентите са проектирали детска амфитеатрална сцена, на която децата могат да се изявяват пред публика, а родителите да бъдат зрители. В близост до сцената има чадъри, чрез които може да се наблюдава игра на цветове и светлина. Те се задвижват от вятъра, а децата могат да наблюдават застъпването на цветните кръгове, при което се смесват цветовете. Чадърите са високи два метра и дават възможност на децата да се въртят.

Оградата на иновативната площадка е с модули от морски шах, сметало и часовници. Чрез нея децата могат да играят логически игри и да се научат да познават часовника заедно със своите родители. Изработен е проект и на затворено пространство за катерене с различни нива, като в него е вградена препратка към българските традиции - шевици.

Студентите смятат, че идеите им са лесни за реализиране от производител, в същото време са иновативни и могат да бъдат изнасяни в чужбина.

В рамките на проекта е изработена от фирма и иновативна ударопоглъщаща настилка, която е с пространство между отделните части, дупки, в които може да расте зеленина. В парк "Хубча" ще бъдат събрани нови със стари елементи, остарелите люлки - въртележки ще бъдат направени с нови въжени елементи, така че да отговарят на европейските стандарти за безопасност. Разработен е и проект за три пързалки върху мрежа. Има идеи и част от площадката да бъде зелена класна стая, в която ще има карта на България, която представлява маса за поне 15 човека.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Добре,де ...по въпросния проект ,няма ли предвидено финансиране?Колко пари са нужни?Тук ,от коментиращите има хора с много биткойни,ще ги продадат и ще финансират проекта,колко му е...