Внимание! Отново дишаме опасно мръсен въздух

Отчетени са два пика: 7:00-11:00 часа и 17:00-24:00 часа
30
Внимание! Отново дишаме опасно мръсен въздух
Снимка: архив, Булфото

Опасно мръсен въздух е измерен късно снощи от всички измервателни станции на Изпълнителната агенция по околна среда в София. Това става ясно от данните на еко агенцията, публикувани на сайта на Столичната община.

Над два пъти и половина е било превишението на нормите на замърсяване с фини прахови частици. Над допустимо замърсяване е отчетено в още 9 населени места в България - средно над 1 път и половина, уточняват от еко агенцията.

Измерванията в столицата показват обичайно два пика на замърсяване с прах - сутрин от 7.00 до 11.00 часа и вечер от 17.00 до 23.00-24.00 часа. Като основна причина са посочени интензивният трафик и битовото отопление.

Снощи в някои квартали на столицата въздухът е бил 7 пъти по-мръсен от допустимото. Най-мръсен въздух са дишали в Надежда, Хиподрума, Павлово и Младост.

"Една от причините са метеорологичните условия. Относно мерките, които ме питате, всъщност знаете, че местната власт е основната, която трябва да взима мерки в рамките на градовете, но тези мерки не могат да бъдат взимани бързо и също така е факт, че в Столична община от 2011 до 2016 година се наблюдава перманентно понижаване на такъв вид превишения, какъвто имаме във вчерашния ден", коментира министърът на околната среда Нено Димов.


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
0
 
! Отговори
Haydutyn преди 11 месеца
Как няма да има наказателна процедура за мръсния въздух като България няма никакви ограничения за вноса на МПС-та. Например: Русия минимум 2010год. на производство и проверяват по № на шаси дали е поне Евро 5, ако не съответства не се издава талон. дори да шмекеруваш после ще го анулират плюс завеждане на дело и т.н. Отделно се плаща убийствен Утилизационен збор-на български екотакса.
Другите държави от Евразийския съюс са с подобно законодатерство.
Приднестровие внос до 14години, Молдова до 7години за товарните и автобусите до 10.
Сърбия до 10години + евро4, внос на товарните и авто
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Този проблем с въздуха стана значителен през последните години и всички виждаме защо е така. Нямам нищо против хората от другите градове, но не може половината население на една държава да живее в един град, защото се слуват следните проблеми — мръсен въздух, мръсотия навсякъде, няма градини за децата, няма паркоместа, няма свободен транспорт, за да се придвижваш, защото насякъде е пълно с народ, задръствания по улиците непрекъснато, главоломен скок на цените на апартаментите и т.н..
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Стига с тези коли!!! Проблема е в отоплението с дърва и въглища, както и горенето на гуми, пластмаси и дрехи втора употреба в миганските махали. Вчера гледах по Бурса ТВ, репортерка внушаваше, че проблема са колите, като показваше газове от една кола, а тя работеше на газ??? Защо не се газифицира София? Кой ще има смелост да влезе в махалите да забрани горенето на боклуци? Да прехвърляш проблема върху колите, като те не се движат непрекъснато е глупост. А печките горят по 24 часа!!
25
3
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 22 преди 11 месеца
Каквото и да смогват да направят онези самолетчета, не замърсяват колкото и стотина от милионите грозни таратайки по пътищата в София. А и минават-отминават, с тях не е като с хилядите купчини от ламарина, паркирани на произволен тротоар или в градинка. Не ти ограничават пространството, сещаш ли се? Половин милион селинджъри и десет пъти повече квадратни метри за всеки от тях с личен автомобил са отписани от картата.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Важното е че на Фандъка ич не й дреме на миризливата жмунда.
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нищо, нищо, ние сме мало-умни и пак за ГЕРБ и за Валери Симеонов ще гласуваме... Били отровили и нас и децата ни, какво ви пука, важното е ГЕРБ и Валери Симеонов да са на власт
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А какво ли ръсят онези самолетчета отгоре ? Едно време имаше хиляди заводи и не е имало такива неща . А сега с мъждукаща икономика и няколко що годе кретащи предприятия, толкова замърсен въздух- Знаем ли какво ръсят тези самолети ,уж ,,прелитащи,, над България .По часове кръжат над вас ,не прелитат .Кръжат, ту на осморки , ту накръст и сипят ,сипят .
21
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Koлите замърсяват дори когато са паркирани, защото мястото, което заемат, обикновено е собственост, предназначена за обществено ползване. По-добре за всички би било да ги няма.
20
4
 
3
 
! Отговори
Стара песен преди 11 месеца
"Селянчета, кой ви показа пътя към София, селянчета, кой ви научи дънки да носите?"
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Колите се карат ежедневно, 365 дни в годината, а даже при снежно време голяма част от колите остават паркирани, а такива големи замърсявания на въздуха не е имало по друго време. Така, че процентът на замърсяване от колите е не-повече от 5-10%, останалото е от отоплението и мръсотията по улиците. София е строителна площадка, строи се навсякъде и всеки вятър вдига във въздуха големи количества прах. Така, че не са виновни колите.
18
0
 
10
 
! Отговори
10000 пр.н.е. преди 11 месеца
Успешното правителство на Вечния, върна народеца във 19-ти век.
17
1
 
7
 
! Отговори
шматка преди 11 месеца
Трябваше да вземем председателството през лятото.Сега ще издушим европейците.
16
3
 
15
 
! Отговори
Факт преди 11 месеца
Стана по-студено, запалиха печките за отопление и въздуха стана мръсен. Няма изненада. В тези седем пъти над нормите, делът на колите е под един процент, но ... колите били виновни
15
0
 
13
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 11 месеца
А пък който минава по ул.Източна тангента/през маалата/,знае че там е денонощно час пик.То не са гуми на склад/за горене,разбира се/,то не са черчевета/боядисани/,то не са всевъзможни боклуци за горене........
14
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Ицо 12
Стой си на село и си карай колело колкото щеш.
Покани и останалите селчаци да те придружът.
ПРОБЛЕМА е ясен и той е че който не може да си позволи София да си заминава на село а не да ходите на "гурбет" през лятото като селскостопански работници в чистачи
в Европа а зимата да дойдете в София и да живвете по 10 кютука на 60м2 и да горите
каквото ви падне в кюмбета.
Капиш, аграр?!
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Елате в Девня в неделя вечер, когато филтрите са байпасирани. Също и в Русе и тамотново един завод в града бълва отровни пушаци, тъй като си плащат, доксто и от тук ги изгонят, или когато подкупа стане по-голям отколкото някъде другаде.
12
9
 
5
 
! Отговори
Ицо преди 11 месеца
Решението на проблема зависи от всички нас. Слезте от колите и ползвайте градски транспорт или велосипед/пеш при хубаво време.
И не е вярно, че проблемът е само в София, напротив. В някой от по-малките градове дори е по-сериозен, защото всички се отопляват на въглища и дърва, просто никой не прави замервания на замърсяването.
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ами не дишайте.
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На различните места причината е различна. На Орлов мост със сигурност виновни не са обитателите на махалите, а по-скоро другата гнусна каста на бачкаторите с личните лимузини.
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Когато от години прииждат мизерници от провинцията които нямат финансови възможности да си позволят цените в този град но напират като башибузук се започва
с отопление на "кюмур", голи с издухали двигатели и без катализатори които пушат
като кюмбета и куп други селски номера за минимизиране на разходите се стига до
ТОВА а именно София да заприлича на ТЕЦ от 50-те години на миналият век.