Пенсионерите – най-ощетените от бюджет 2018-а

Доц. Григор Сарийски от БАН в ефира на Bloomberg TV Bulgaria
1 дек 2017 22:33, Екип на Bloomberg
56
Пенсионерите – най-ощетените от бюджет 2018-а
Снимка: Pixabay

Бюджет 2018 беше опакован в рекламата за социален бюджет, че щяло да има пица за всички. От това, което реално беше разпределено, т.нар. разходи за социална функция са някъде около 13 млрд. лева, което е с около 740 млн. повече от миналата година. Но като дял от БВП тези разходи за социални функции намаляват – от 13,2% до 12,6%. Това каза доц. Григор Сарийски от БАН в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Това е причината, поради която парите няма да достигат на практика за никого. Основните, които бяха ударени, бяха пенсионерите, тъй като може би те са електората, на който най-слабо разчитат сега управляващите и поради тази причина на тях беше обърнато най-малко внимание".

По думите му с 3,8% увеличение на пенсиите не може да компенсира нито очакваният ръст на БВП, нито очакваният ръст на средните доходи, нито очакваният ръст на разходите за домакинство.

Това, което ще се получи с изоставането на пенсиите, е, че това ще повлияе позитивно върху крайното потребление, обясни Сарийски.

"Представете си човек, който има сравнително добри доходи - част от своите доходи той може да отделя като спестявания. Но ако в неговото домакинство има пенсионер, той ще отделя една съществена част от доходите си за този свой родител, роднина и т.н."

Той добави, че това са пари, които няма да отидат като спестяване, а ще отидат в директно потребление.

Това според него е една от причините, поради които в последните години крайното потребление нараства.

"В същото време бюджетът успява да си спести разходите, като буквално недохранва пенсионерите и тези разходи отиват за обществени поръчки, които се разпределят накрая на калпак".  

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
34
 
! Отговори
1 преди 6 години
До .Ощетяват всички, за да дават на шведите!Те все нямат, но елате в Пловдив в четвъртък, петък, събота и неделя, за да видите и чуете за какво става въпрос! Иначе все са "гладна" и искат да им се дава, без да работят, ама нали са гласоподаватели!
27
2
 
30
 
! Отговори
. преди 6 години
Още по ощетени са онкоболните, които обрекоха на смърт , за да си отдъхнела хазната, прочетете за Аделина Банаклиева. Геноцид над българския народ.
26
3
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ САМО В БЮДЖЕТ 2018 Г. ПЕНСИОНЕРИТЕ СА ОЩЕТЕНИ .АЗ ДЪЛЖА ОТКРОВЕННО ДА КАЖЕ ,ЧЕ 80 % ОТ ОБИКНОВЕНИЯТ БЪЛГАРИН Е ОЩЕТЕН И ТО ГОДИНИ НАРЕД. ОЩЕТЯВАТ СЕ МЛАДИТЕ СЪС СРАМНО НИСКИ ЗАПЛАТИ, ОЩЕТЯВАТ СЕ ОБИКНОВЕНИТЕ БОЛНИ С ЛИПСА НА БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И ОЩЕ И ОЩЕ ...И ВСИЧКО ЗА ДА ИМА ДОСТАТЪЧНО ПАРИ ЗА ГЛЕЗОТИИ, СКЪПИ ЛЕКИ КОЛИ, ЕКСКУРЗИИ,ОГРОМНИ ЗАПЛАТИ И ИЗМИСЛЕНИ ДОХОДИ ОТ БОРДОВЕ И Т.Н,ЗА СУБСИДИИ И ВСИЧКО СА АЛЧНИТЕ НИ ПОЛИТИЦИ. НАРОДЕ ? ? ?
25
1
 
20
 
! Отговори
1 преди 6 години
До Анонимен1. Защото са спестили!2. Защото им действуват психологически.Възрастните хора се подвеждат много лесно.
24
38
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо хвърлят хиляди левове от тераси и балкони ?
23
45
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом се справят значи им стигат 200 са достатъчни да обърнеме внимание на децата неможе да родиш и да те остават да си го гледаш
22
4
 
45
 
! Отговори
до 21 преди 6 години
работя над 12 годинии на запад и няма да ми се наложи да ползвам българската пенсионна система....оставям всичко на теб. тук на запад имам ИНДИВИДУАЛНА партида и нито издържам някой нито някой после ще ме издържа....просто ще получа това което сам съм си заработил
21
29
 
11
 
! Отговори
до 20 преди 6 години
прав си а и през соца вноските за пенсии не влизаха и не се съхраняваха в пенсионен фонд....такъв просто нямаше а с парите за пенсии се строяха пътища,заводи и т.н. та пенсионерите все говорят колко много били построили през соца...да но с парите си за бъдещи пенсии
20
3
 
51
 
! Отговори
1 преди 6 години
До и защоА ти сещаш ли се, че пенсионерите не са се родили такива, а и те са работили и са издържали пенсионери?И другия момент, има една поговорка:"Аз, на твоето не мога да се върна, но ти на моето ще дойдеш"
19
36
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пенсиите са ниски само на натрупалите много стаж през Соца!И това е нормално - заплатките бяха малки, с малки отчисления за пенсия ... и сега защо искат високи пенсии?!Живял си в соца - губиш.Колежка кранистка се пенсионира преди 2 месеца и взема 742 лв. пенсия. Заплатата и беше 820 лв.
18
5
 
43
 
! Отговори
Някакъв преди 6 години
Всъщност на ГЕРБ са им необходими само държавните служители,които са им достатъчни ,за да печелят изборите.Затова техните заплати растат по-бързо и в новия бюджет се отделят по -високи суми за агенции,министерства и тем подобни разни безобразни !
17
28
 
5
 
! Отговори
и защо преди 6 години
пенсиите трябва да се обвързват с ръста на БВП ?? за този ръст допринасят работещите...т.е. изработилите го а не пенсионерите ....нито администрацията..така , че би трябвало пенсиите и заплатите в администрацията да се коригират само с % -та на инфлацията . айде стига с тоя комунизъм да се разпределя на всички по равно(а дори администрацията получава гарантирано увеличение доката при частника може и да няма увеличение)
16
0
 
36
 
! Отговори
ПАК ШЪ ВИ НАШЕПНА преди 6 години
ВСЯКА ПОЛИТИЧЕСКА КОНФИГУРАЦИЯ СЕ ГРИЖИ ЗА ЕЛЕКТОРАТА СИ- ЕДНИТЕ ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ, ДРУГИТЕ ЗА МОРАВИТЕ.ПРИТЕСНИТЕЛНОТО Е, ЧЕ ИЗБОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ СОЧАТ, ЧЕ МОРАВИТЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ ПЕНСИОНЕРИТЕ.ИМАМЕ СТАТИСТИКА ЗА ЧУДО И ПРИКАЗ.
15
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мика Зайкова веднъж поясни, ако във Франция взимаш 1000 заплата, то пенсията ти ще е 700, а В *** за 1000 заПЛАТА, ПОЛУЧАВАШ 350. нЯМА НУЖДА ОТ УТОЧНЯВАНЕ НА ВАЛУТАТА. вАЖНИ СА ПРОЦЕНТИТЕ.70% СРЕЩУ 35%.А УЖ СМЕ В ЕДИН ДОМ...
14
10
 
16
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Оооохх ще прокопсаме .... Иии като издържаме възрастни родители и нямаме пари за деца . Какво правим ????
13
15
 
2
 
! Отговори
ОНЗИ преди 6 години
*** защо се опитваш да коментираш неща които изобщо не разбираш!? Хващай метлата и ходи да метеш *** по улиците!
12
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коментатора е от БАН и затова плюе бюджета и лъжже.Нали сега мързеливвците от БАН искат все повече пари, всъщност нищо нежправят за да ги заслужат.
11
9
 
6
 
! Отговори
Луи фьо Фюнес преди 6 години
Това разсъждения на нормален човек ли са,или се прави на откачен?
10
7
 
7
 
! Отговори
Луи фьо Фюнес преди 6 години
Това разсъждения на нормален човек ли са,или се прави на откачен?
9
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На кого му пука за пенсионрит, че е е. Тия са ***. Гледат само да има Суджук.