Дъждът не спира. В Смолян обявиха бедствено положение

Река Арда е излязла от коритото си, евакуират две къщи
Обновена: 2 дек 2017 22:41 | 2 дек 2017 22:23,
9
Дъждът не спира. В Смолян обявиха бедствено положение
Снимка: Архив, БТА

Вследствие на проливните дъждове и пълноводието на реките Черна и Бяла и прелелите дерета, кметът на Смолян Николай Мелемов обяви бедствено положение на територията на цялата община.

В две села – Смилян и Арда, р. Арда е излязла от коритото си и се налага евакуация на две къщи. Нивото на реките е критично, горе-долу на ръба, посочи Мелемов пред "Фокус".

На републиканската пътна мрежа между селата Смилян и Могилица е подкопано пътното платно и движението се извършва в едната посока. Активизирало се и свлачище на общинска пътна мрежа, което е затворило пътя за село Киселчово.

Още по темата

За овладяване на бедствието Щабът за изпълнение на общинския план за защита при бедствия, назначен със заповед на кмета, преминава на непрекъснат режим на работа. Информацията за хода на спасителните и неотложни аварийно-възстановителни работи ще му се докладват през половин час, съобщиха от Община Смолян.

Всички фирми, разполагащи с подходящата техника, трябва да се включат в отпушването на деретата и участъци от реката от паднали дървета и дървен материал затрудняващ оттока на реките.

Кметове и кметски наместници ще следят за нивото на реките през техните територии и при необходимост да организират настаняването на бедстващото население в училищата и читалищата, пише още в заповедта.

Забранява се движението и пребиваването на автомобили на определени критични участъци. При отказ от доброволно напускане на опасни за живота на гражданите сгради, ще се извърши принудително извеждане.

Бедственото положение е обявено в 19.00 часа тази вечер. Срокът му на действие е до овладяване на бедственото положение.

Вследствие на валежите има прекъсване за кратко време на електрозахранването на отделни места. Преляла река е прекъснала път между селата Жребово и Кестен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 6Такива мандраджии и авантаджии като теб и твоите приятели от БСП изсякоха горите и сега ревете като балкански мечки . Бил съм в казармата в Смолян през 1970 г. и е валяло сняг по два метра и при снеготопенето или при обилни дъждове гората си поемаше всичко .
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно властите при това бедствие няма ли най после поне да почнат да информират? Колко дни вече вали и никаква информация, прогнози се правят от някакви момиченца по тв. Някакво правителство има ли в тоя ***?
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Некадърници те от Гроб потопи ха цялата държава.Не им стигнаха издаваните в село Бисер и в село Драгиево.
5
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пука ми. Там и без това няма много българи.Ако не знаеш турски, не ти продават дори хляб.
4
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ех, тоая лош Бойко, бе! Продължава да пуска дъжд!
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тече, всичко тече , времето няма бряг и ни влече - няма как ?
2
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
i господ мрази гербби поръча потоп
1
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цяло лято спахте и не разчистихте деретата сега започнахте да го правите. Прогнила държавица.