Подпорна стена от гуми, чували... Семейство в страх от наводнение в дома им

Къщата им в село Смилян е на метри от коритото на река Сивинска
Обновена: 2 дек 2017 19:20 | 2 дек 2017 18:56,
42
Подпорна стена от гуми, чували... Семейство в страх от наводнение в дома им
Снимка: Дарик

Къща на 8-членно семейство в смолянско село Смилян е застрашена от наводнение. Жилището им се намира на метри от коритото на река Сивинска, която снощи е повишила нивото си сериозно, като е успяла да отнесе част от импровизираната подпорна стена от автомобилни гуми, която е направена преди месеци от семейство Ковачеви, пише "Дарик".

Още по темата

"Снощи към 3:00 часа нивото на реката се вдигна сериозно, чуваше се силен шум. Излязохме и започнахме да слагаме чували и каквото можем, за да подсилим стената, за да не достигне водата до дома ни", разказа стопанинът Андрей Ковачев.

За радост на този етап, нивото на река Сивинска, в която се събира водосбора от няколко реки в горната част Смилянското корито, е спаднало с около метър, но в момента продължава да вали.

През деня близки и роднини са направили допълнителна дига с чували от пясък, за да обезопасят жилището на семейство Ковачеви.

Живеещите в къщата са притеснени от обстановката, тъй като преди година са били наводнявани.

Те смятат, че проблемът може да им се реши трайно само с изграждането на подпорна стена, която обаче изисква сериозни средства, с които те неразполагат и очакват от местната власт да свърши това.

"От 20 години слушаме само обещания", добави Андрей Ковачев.

По последни данни, оповестени от областния управител на Смолян Недялко Славов, ситуацията в област Смолян към момента е сравнително спокойна.

"Въпреки интензивните валежи на територията на цялата област, през нощта и сутринта няма бедстващи хора, евакуирани или такива, на които е необходима евакуация. Няма прекъснати пътища, има достъп до всички населени места в областта. Множество паднали камъни има по пътищата, но се отстраняват своевременно, но е нужно внимателно шофиране. Повишени са значително речните нива, но в язовирите има достатъчно свободен обем“, коментира Славов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
хахаха преди 6 години
кой ти е дал разрешително да строиш на това място, и къде ти акъла бе човек! ти си си за наказателен акт! Добро попадение на фотографа и джурналиста!
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато строите вътре в реката лятото не ви пукаше нали ?А като дойде зимата къщата е отнесе водата .Това са незакони строежи в реката !
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо строят в коритото на реката ?Даже нова тераса са си вдигнали точно над реката.
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Изгърбич Задвратянпреди години заложихме на черно (костов), и видяхме докъде стигна!
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
''От 20 години слушаме само обещания'' и още 20г ще слушате обещания, докато къщата не се напълни с вода. Тогава ще ви дадът още 1 обещание и 300лв да си мълчите.
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откъде вакъде общената ще финансира строеж в частен имот? А строително разрешение има ли?
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да отклонят коритото на реката с V-образна стена при завоя на реката и да си построят каменна стена, запълнена с пръст от външна страна и се насадят дървета отгоре.Ако искат да си поставят и обикновен шлюз от едната страна на V.V-образната стена,поставена с острия ъгъл срещу течението ,няма да падне.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да вдигнат МиГ те
28
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
изпратете sms на тел 0 10100 за да дарите 2 лв на бедстващите моля ви помогнете им
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
kakvo ni zanimavat sano s bedni sela i navodneniqpuka mi
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КазА ви се кратко и ясно: синоптиците са виновни! Къде сте тръгнАли да търсите под вола теле?!
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименХайде стига с тези измамни застаховки!Имах застраховки в България и в Германия.В Германия ни се наложи 2-3 пъти да ги ползваме и нямам никакви забележки,всичко беше точно,а в България един път ми се случи и ми платиха една много минимална сума,която не може да покрие и една двадесета от разходите.А всичко беще много добре застраховано,с гаранция.Поставят и тридневен срок от датата на случване и се крият умишлено,когато знаят,че някой и търси за застраховката,направо заключваха офиса,
24
0
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
некой заложи ли вече на черно?
23
4
 
8
 
! Отговори
някой преди 6 години
Тази къща не отговаря на никакви строителни разпоредби и норми.И най-вероятно не е узаконена, защото не е спазено отстоянието до брега на реката. Това непосредствено до реката са някакви смешни пристройки. Живеещите там съвсем ясно съзнават, че сами са си виновни за сегашното им положение. И защо искат да им се направи подпорна стена, когато "къщата" им хич я няма и повтарям, не е законна. В такъв случай няма как да се направи застраховка на къщата. Незнанието и глупостта не са извинение.
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези незнаят ли че къща до река не се строи? За да направиш това нещо значи трябва да си много "умен". От една страна е хубаво да си до реката за да си поливаш градината безплатно но когато дойдат обилни дъждове и нивото на реката се вдигне и те отнесе тогава се сещат че не е трябвало да е там тази къща.
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая къща като гледам е построена направо в коритото на реката.
20
1
 
3
 
! Отговори
ДО 19 преди 6 години
Абсолютно точно и ясно.Това е истината и изказването ти хич не е грубо.За да ти ДАДАТ трябва сам да се погрижиш.
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще се изкажа грубо, но не ме интересува историята на тези безхаберници! Застраховки на 4 имота плащам- общо 100лв. годишно за четирите. При наводнение покритието ми е 10 000лв. (като за 25лв. годишно толкова, ако искаш повече, плащаш повече). Плащали са ми щети 2 пъти- буря и пада дърво върху покрива на къщата ми в Симеоново- веднага платиха. Не може да се чака от държавата, абсурдно и безотговорно е. Застраховки плащам от както се помня. Базов интелект...
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен всичко друго ,по селата масово са построени къщи на два етажа но без подпорни колони и с ръчно направени тухли/тип кирпич/както беше в с. Бисер.Близо до реката и без никаква застраховка .А тя е 50-60 лева на година.Всеки мисли и чака държавата да му помага за собственното му безхаберие.Като строиш къща на брега на реката каво очакваш при дъжд ,да спадне ли? Това не са фиордите на Норвегия ,а реки с НЕОЧАКВАН??? приток при дъжд.
17
9
 
4
 
! Отговори
АМИ , ДА ,БЕ... преди 6 години
КАТО МУ ПАДНЕ КЪЩАТА У РЕКАТА .....ПАК ШЕ ПСУВА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЕРБ..ХА,ХА,ХХААААА....ПОНЕЖЕ Е "ДЕМОКРАЦИЯ" ,БЕ... ---ИНАЧЕ "ТАТО" ГИ ВКАРВАШЕ НА ТОПЛО...ПРЕЗ ЗИМАТА!!!ТАКА СЕ ГРИЖЕШЕ ПАРТИЯТА БКП , ТОГАВА ЗА ТЕХ....ХА,ХА,ХАААААААААААААААА