Предложение: Без шофьорска книжка заради високо кръвно

На хипертониците ще се правят контролни лекарски прегледи
3 дек 2017 12:56, Елка Василева
179
Предложение: Без шофьорска книжка заради високо кръвно
Снимка: архив, Reuters

Хипертониците с опасно високи стойности на кръвното налягане, които  не се лекуват и могат да получат мозъчен удар,  няма да имат право да шофират. На тях, както и на претърпелите инсулт и инфаркт, ще се правят основни контролни лекарски прегледи, както техническите на автомобилите, ако искат да карат колите си. Откажат ли или състоянието им покаже, че е рисково, ще им се взимат шофьорските книжки.

Тези рестриктивни мерки за намаляване на пътно-транспортните произшествия са залегнали в проект за изменение в Наредбата за изискванията за физическа годност на водачите на моторни превозни средства. В момента те са публикувани за обществено обсъждане, пише „Монитор“.

Ако бъдат приети, строгите изисквания и забрани ще влязат в сила от 2018 година.

Диабетно болните ще могат да управляват моторно превозно средство само ако медицинските прегледи гарантират посредством удостоверение от ендокринолог, че състоянието им позволява шофиране. Няма да се издават и подновяват шофьорски книжки на диабетици, които получават хипогликемии, изразяващи се в сериозно понижение на кръвната захар.

Предвижда се и забраняване на шофирането на хора с тежки сърдечни операции, на които са имплантирани медицински устройства, включително и изкуствено сърце.

На оперираните след инсулт и с изкуствена сърдечна клапа ще се издават шофьорски книжки, но след обстоен преглед от лекарска комисия.

Очакваният резултат от прилагането на наредбата е свързан с намаляване на пътнотранспортните произшествия и намаляване на броя на загиналите и инвалидизирани хора в резултат на катастрофи. Това посочват от здравното министерство в мотивите си за промени на наредбата и уточняват, че го правят по силата на европейска директива.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
0
 
1
 
! Отговори
потърпевш преди 6 години
До Анонимен Ами те са отнети. Не е по силите на инвалид да обикаля България за медицинско заради кефа на Московски.Абе то сие далавера на неговите три болници.
158
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срам нямат вече. Народа загива, държавата загива, а на тях им пречат диабетиците. Само едно се казва тук " Ние няма да станем като вас, но дано вие станете като нас!"
157
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По същата логика трябва да отнемат и книжките на инвалидите... Бaси мaлоумниците!
156
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ххха а аА хх, Вожда няма да може да шофира заради високо кръвно. Смехх Х. Ама никой не знае, че той не може да получи мозъчен удар. По обективни причини. Затова ще му я оставят - книжката за шофйорлък, не другата книжка.
155
0
 
14
 
! Отговори
Николай преди 6 години
Това е предложение от некомпетентни и аморални държавни чиновници,които нямат абсолютно никакво право да отнемат правото на хора със здравословен проблем да живеят нормално.Обърнете внимание на кого,и по какъв начин ,и с какво образование се продават свидетелства за правоуправление!!!Не може на неграмотен,с 10 часа кормуване да го допускаш да шофира.Там е основната причина!!!Не може на водач с няколко броя акта и фиша да го допускаш да шофира!!
154
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей са ми текна, взимам си карта за градския транспорт и апарат за кръвно, а ако и шофира с високо кръвно викам К.А.Т. И искам обезщетение от общината, че закъснявам за работа. Три заплати, добре ли е обезщетение?
153
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ха , спира те мильо и ти мери кръвното, обаче ако е мильовка с къса пола.....кръвното ми си дига и .....ми взема книжката
152
0
 
14
 
! Отговори
--- преди 6 години
Фалшива новина - кръвното налягане е динамично - неприложимо - медиите си измислят фавли - не, че и депутатите не обсъждат също такива фавли............
151
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Факти да допълня... за полицай и хора от сектор сигурност, дето вика Цв.Цв. , съдебна система и прокуратура, наказанията трябва да са двойни по строгост и да са неотменими и необжалваеми. мдаа еле па за отрочетата на такива...
150
0
 
23
 
! Отговори
До Факт преди 6 години
С две ръце подкрепям написаното. Търсят под вола теле за да симулират дейност. Точно самонадеяните и знаещи, че няма релевантни наказания шофьори са виновни за катастрофите. Например винаги съм се чудел с кой акъл някой тръгва да изпреварва на завой без видимост. Ето на такива трябва да им вземат книжката. Защото и да си с нормално кръвно и здрав като бик като ти изкочи някой от завоя без видимост ще получиш я инфаркт я инсулт.
149
0
 
32
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Катастрофите причинени от сърдечен инфаркт и инсулт са единични случаи.Обаче тия причинени от млади,здрави и прави водачи са преобладаващата част.Ясно е че се готви поредното законодателно безумие.Кой е по-опасен на пътя-пенсионерът,който освен на лекар и до село рядко ходи другаде и то със скорост под ограниченията или да кажем пращящи от здраве и самочувствие *** индивиди,за които законът е тера инкогнита?
148
0
 
9
 
! Отговори
Хипер Идиотов преди 6 години
Браво Бой Бор. Изключително съгласен-поддържам "нормално"кръвно с хапчета и подозирам,че го "вдигам" благодарение на теб:1.Тапии за инструктори са предоставени на отявлени некадърници,без педагогически умения,с крадлива същност;2.Техните произведения знаят,че на пътя цари беззаконие,непознаване правилата и безнаказаност;3.Всички са горди,че София е полигон,на който да се учат да шофират(при 800 лв. цена за кола);4.Оженствяването на шофьорлъка ще носи все повече беди!5.Копай кметице-там е .
147
0
 
17
 
! Отговори
Някой си преди 6 години
Пореден тест, който ще доколко идиотизъм може да поеме "лошия материал".Как действително смятат да контролират "високото кръвно налягане" и какви граници ще бъдат възприети за високи и от КОГО?Само ще създават допълнително работа на съдебната администрация!
146
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко това се прави отново и отново за пари. Ще трябва да се плаща и за тези прегледи, не ви ли е ясно. И така ще влизат отново пари в здравеопазването, че тази здравна реформа цъфна и върза и се чудят какво да измислят.
145
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямат прово да бъдат дЕпУ тати ВСИЧКИ диабетици, хипертоници, с инсулти, инфаркти...Но ни "управляват" наркомани, ***, простаци, ***, с други думи ***...Казах!!
144
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГЛУПОСТИ Това е истината която е налице вече много години и управляващи не желаят да и видят и променят.
143
0
 
20
 
! Отговори
Христо преди 6 години
Поредната идиотия......
142
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мой познат, чужд гражданин , живеещ в Европа дойде на гости в Русе, но влязъл през Калотина. До като дойде бил изумен и много уплашен от безобразното каране у нас. Вместо да се върне през Калотина излезе през Д.Мост само да напусне по-бързо страната.
141
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а за хиперпростотии ще отнемат ли депутатски карти?!
140
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безсилието да спрат джигитите по пътищата. Пияни и надрусани неграмотни ....... Кой няма кръвно днес? Това е дискриминация!!!!!!