"Горим" с бързи кредити! Подписваме, взимаме, но какво връщаме?

Експерти в бранша със съвети от ефира на Bulgaria ON AIR
Обновена: 5 дек 2017 09:18 | 5 дек 2017 09:15,
49

Интересът към бързите кредити у нас расте и само за година те са с 8% повече. Те обаче крият множество капани, а сред най-новите трикове е такса "Известие".

"Уловките могат да бъдат най-разнообразни. Има тенденция договорите да стават все по-огромни. Подписваме на доверие десетки страници без да разбираме. Накрая имаме неинформирана сделка", коментира пред Bulgaria ON AIR Богомил Николов от "Активни потребители".

Още по темата

Той е на мнение, че трябва да се търси вариант, който да опрости информираността преди вземане на подобно решение.

По думите му решението не е да се взираме в конкретните клаузи.

"То е най-вече в приемането на закон за личния фалит, който изцяло ще промени правилата. Сега търговецът има интерес да заложи големи компенсации в случай, че си закъснял с кредита, което лишава длъжника от шанс да излезе от ситуацията", обясни Николов и подчерта, че трябва да внимаваме много с условията за просрочване.

Светослав Димитров от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране отбеляза, че на пазара има различни практики, различни компании и хората не ги интересува от кого взимат бързия кредит.

"Такса "Известие" е нещо, което потребителят плаща когато е неизряден. Всички тези големи такси, неустойки и лихви, се плащат само и единствено, когато потребителят е нередовен", поясни експертът в "България сутрин".

Потребителите трябва да питат каква е сумата, която взимат, колко пари точно ще върнат и какви са таксите, посъветва представителят на АОНК.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
4
 
! Отговори
Чиновник преди 6 години
Простолюдието обичате огнените страсти и и бързите ритми. На вас "бавни кредити" не ви трябват защото сте ТАРИКАТИ и много ги разбирате нещата.
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм Иванчо/Гошето/Тошето от рекламата.Отдавна (фирма за бърз кредит) ми е полезрението и искам да ги издъня, ама не мога!Яко, а?Да, ама не - ти тях не можеш да ги издъниш, както е според рекламата, ама те тебе те дънят всеки месец.А?Честито на печелившите!
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Закон за лични фалити няма и да вкарат, защото в България се случва ограбване на хората до последната стотинка. докато и последният българин не се изесе от държавата.
40
2
 
9
 
! Отговори
anon преди 6 години
аз съм финансист. никога не взимайте бързи кредити. поне докато закона е написан както е в момента. до сега не съм видял _една_ фирма която да предлага бърз кредит които да не е финансово безумие и блато...
39
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До fsdfsГлупаци и наивници винаги ще има! Крайно време е всеки да разбере,че немъчени пари няма,а лесните имат твърде висока цена!
38
4
 
13
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Това е демокрация по американски! Алчност ,безсъвестност, безпощадност ! Държавата --о, тя не се меси.... Всичко е заложено на "личната инциатива". Лихварите /банките/ пращат нещо на държавата и тя си " стиска и двете очи ". При соца кой, както и по колкото можеше крадеше от държавното - нали бе наше, общо? Сега кой, как и колкото може краде от най-бедните, най-беззащитните, с най-ниски доходи ! Било бандит,лихвар, банка или държавна институция - кой законно, кой - не. Не му се вижда края....
37
2
 
9
 
! Отговори
РусенецЪ преди 6 години
Мъни бокс - Русе. Мамицата ми разкатаха. Такса просрочие ми треснаха. Ама съм ***, *** ... Нали някак разчитам държавата да е създала правила. Дръжки!
36
2
 
17
 
! Отговори
fsdfs преди 6 години
Обирът на хората трябва да спре. Какво е това беззаконие?
35
5
 
12
 
! Отговори
1 преди 6 години
"В неотложна нужда, поискайте от роднини и приятели..." Пич, не ме карай да се смея...
34
1
 
17
 
! Отговори
Некъф преди 6 години
Няма ли закон за личния фалит хората са обречени.
33
7
 
5
 
! Отговори
Пеевски преди 6 години
Що пък да не взимат бързи креиди хората ? Мммм ? И ние хлаб трябва да ядем, да оставим хиляди ЧСИ-та на улицата гладни - така ли ? Мммм ?
32
2
 
9
 
! Отговори
Пет преди 6 години
Какви глупости и заплахи пак от анонимния с Дора Габе от пазарджик? Град се пише с Главна буква, пиши си своето име с малка! Ти и без това нямаш смелост да си пишеш името и от къде си?За твое сведение, нямам кредити а работя много и имам пари на сметка в сериозна банка.И в Пазарджик има много достойни хора, а не само от малцинството.
31
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е че нарочно народа се държи беден за да взима кредити . Народа няма финансова култура - признайте си колко от вас имат застраховка живот ! Нима не ви е ясно , че ако не почнете да харчите това с което разполагате и да инвестирате в себе си , здравето ви и бъдещето на семейството си , то един ден ще сте един от тези на опашката за бързи кредити. Не съм застрахователен агент спокойно, банкер съм но винаги съм се борил и съм карал хората да рефинансират бързите кредити като дойдат при ме
30
2
 
9
 
! Отговори
да така е преди 6 години
колекторски фирми = законови лихвари !
29
3
 
13
 
! Отговори
Много дълга тема 4 преди 6 години
Истината е че не бързите кредити са виновни - те дават при такива и такива условия. Хората сте виновни че взимате ! На всеки 10 - 6 човека изпадат в невъзможност да го обслужват редовно такъв кредит ! На това разчитат те. Лошите кредити се продават на колекторски фирми . Бързите кредити реализират печалба и от лошите кредити така. Така колекторските фирми нарочно бавят кредита с месеци. Така дълга расте. После почват обаждания и като почнете да плащате , се оказва че ... не топите главница :)
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кви глупости пиша за Дора габе бастунееее, заради такива като теб сме на това дередже, частен съдебен изпълнител ли си ела да ми вземеш имотите, да видиш как ще съжаляваш че си се раждал несретнико.
27
2
 
14
 
! Отговори
Много дълга тема 3 преди 6 години
Кой в държавата даде право да се появят толкова колекторски фирми , защо държавата не се намеси ??? Чрез тях дългът само расте а те не внасят кредитите в съда . Те не могат да кажат даже на длъжника колко е погасил, колко му остава от главницата, колко е бил дълга в началото , кога е падежирал . Те са хора които наемат такива да се обаждат , не са запознати напълно, не могат да ви помогнат чрез престуктуриране на дълга , не могат да договорят по -ниска вноска. Омбудсмана има много работа тук
26
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Духай бе пет, ела да си направим една среща да ти извадя червата и да те удуша с тях там ли работиш бе бокликооо.
25
2
 
12
 
! Отговори
Много дълга тема 1 преди 6 години
Истината е че хората прибягват до тези кредити поради спешна нужда - я за здраве , я заради спешен ремонт , я заради сума която спешно някой корумпиран ти иска... Къде е държавата ( да ограничи вискоте лихви и такси на бързите кредити ) , къде е съда ( да вземе делата при него а не при ЧСИ ) , къде е КФН ( да провери бързите кредити защо отпускат заем на хора с по 5-6-7 и повече кредити и така ги увличат в дългова спирала ) , банков надзор защо се разрешава все повече и повече лицези на такива
24
2
 
8
 
! Отговори
Много дълга тема 2 преди 6 години
къде е обмудсмана ( на съдейства за това да не се отпускат заеми от бързите кредити на хора с голяма кредитна задлъжнялост ) , къде е КЗП ( за да защити българина - кредити в просрочие не се дават на съд , а се хвърлят на фирми изкупуващи дълга , а така не се начислява законова лихва и да се спре разтежа на кредита а се увеличава дълга защото според правилата им всеки ден забавяне е равен на 10 лева грубо отгоре ) . Нека се спре геноцида над народа, нека се забранят фирмите за изкупуване на дълг