"Горим" с бързи кредити! Подписваме, взимаме, но какво връщаме?

Експерти в бранша със съвети от ефира на Bulgaria ON AIR
Обновена: 5 дек 2017 09:18 | 5 дек 2017 09:15,
49

Интересът към бързите кредити у нас расте и само за година те са с 8% повече. Те обаче крият множество капани, а сред най-новите трикове е такса "Известие".

"Уловките могат да бъдат най-разнообразни. Има тенденция договорите да стават все по-огромни. Подписваме на доверие десетки страници без да разбираме. Накрая имаме неинформирана сделка", коментира пред Bulgaria ON AIR Богомил Николов от "Активни потребители".

Още по темата

Той е на мнение, че трябва да се търси вариант, който да опрости информираността преди вземане на подобно решение.

По думите му решението не е да се взираме в конкретните клаузи.

"То е най-вече в приемането на закон за личния фалит, който изцяло ще промени правилата. Сега търговецът има интерес да заложи големи компенсации в случай, че си закъснял с кредита, което лишава длъжника от шанс да излезе от ситуацията", обясни Николов и подчерта, че трябва да внимаваме много с условията за просрочване.

Светослав Димитров от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране отбеляза, че на пазара има различни практики, различни компании и хората не ги интересува от кого взимат бързия кредит.

"Такса "Известие" е нещо, което потребителят плаща когато е неизряден. Всички тези големи такси, неустойки и лихви, се плащат само и единствено, когато потребителят е нередовен", поясни експертът в "България сутрин".

Потребителите трябва да питат каква е сумата, която взимат, колко пари точно ще върнат и какви са таксите, посъветва представителят на АОНК.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
5
 
! Отговори
Пет преди 6 години
Защо не се публикуват всички коментари? И този с- Дора Габе от пазарджик- да престане да пише глупости.
22
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демократично е, демократично е, взимаш кредит 100 000 след 10г връщаш 350 000. Туй е то капитализма, капитала и индивида се гледа, щом си в миша дупка и ти трябват пари, ще взимаш и ще връщаш троино и четворно.
21
9
 
8
 
! Отговори
НОВ 09.09.20ХХ преди 6 години
Само там е спасението. И нов НАРОДЕН СЪД
20
2
 
12
 
! Отговори
Възмутен преди 6 години
Народът е приклещен от всички страни.Изходът е само един...
19
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Банката" за бедняци е изобретена в Индия.Въпроса е ,че се дават малки суми ,но за сметка на това процента е по висок.Лошото в случая е ,че изобщо имат пазар за този вид услуга.
18
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** е наивен като новородено.*** смята че всички са му длъжни и очаква да му се дава "хей така" щото е готин.*** е *** и за това 10 години избира един неграмотен неандерталец да го управлява.Е.... пак бил изгорял *** с бързи кредити........НА КОЙ МУ ПУКА?!
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де !Чудя се толкова алчни хора има ли? Може ли да ти е дадено правото да печелиш 2-3-5 пъти от лихви на година при това законно и да искаш още по бързо да станеш богат.Естествено ,че след 1-2 такива случки и калдаринките дето ти теглят ще намалеят.Чудя се има сериозни фирми ,те толкова не си ли пазят интереса ?Защото аз ако печеля на 1000 лв за година 1600 и някои ми подрони авторитета на бранша ,доста ще съм му ядосан.Само за спорта ,държавата какво хваща от цялата работа?
16
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През последните няколко бързите кредити и ЧСИ са изгонили повече млади българи в чужбина, от колкото всички останали фактори заедно. Щом ръста им расте, значи всичко с обезлюдяването на държавата върви по план.
15
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тиквостан-хаос,безредие,анархия!Държава на престъпниците и измамниците!Ако имаше прокуратура тез щяха да са из затворите а не на свобода да мамят беззащитния народ!
14
3
 
14
 
! Отговори
321 преди 6 години
В Русия на такива бандитски фирми им викат,Вор в законе....
13
9
 
28
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Щом не се приема закона за частният фалит и въобще тази дейност не е държавно санкционирана, и се развихря при управлението на ГЕРБ, означава, че тя е част от финансовата бухалка върху населението от страна на Бойко Методиев Борисов. Законен рекет и мутризъм. По-добре свалете Борисов от власт завинаги, отколкото да го храните и да взематв се повече бързи кредити!
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само от В*ВУС не взимайте , от другите както щете и те не са стока от тия ..сакън ако ви е мил животеца ...
11
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези хора , които нямат пари за ежедневни нужди да теглят бързи кредити е лудост . Те приличат на бабите , които хвърлят пари от балконите на ало измамниците .
10
5
 
48
 
! Отговори
the Ghost преди 6 години
Виновни са не фирмите за бързи кредити, а вземащите тези кредити. А бе хора - трябват Ви 500-1000 лв. и нямате в момента. Разбираемо е. Ама как ще върнете след месец/два почти двойно от колкото сте взели? Вие разум нямате ли?
9
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Същото като при банките, само че там ти ги взимат предварително- такса проучване, такса удобрение, разходи за адвокат, първата вноска при получаване на парите , евентуално за превод...
8
8
 
32
 
! Отговори
Сгрешили сте преди 6 години
Заглавието!По правилно е да попитате законни ли са бързите кредити?И ако да, що за закони имаме, които вместо да служат я името на народа, позволяват ограбването му?!
7
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бързите кредити са измислени за аналога на хвърлящите пари през балконите- същите, които се смеят, че баба им хвърлила 10 000лв., но тичат да вземат бърз кредит. Врабци иначе казано. Защото, който взима и изобщо си помисля за бърз кредит, е с акъл на врабче. Изобщо нито трябва някому да му е жал за подобни врабци, нито нищо. Всеки има глава на раменете си. Ниската заплата се обезпечава с нисък интелект.
6
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди две години теглих бърз кредит на промоция, без лихва поради това, че доста ми забавиха заплатата. Действително върнах, колкото взех без горница. Обаче от тогава ме заливат със спам и всякакви "примамливи предложения".
5
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А частните съдебни изпълнители още ли така се разхождат на свобода по улиците , бат Бойко да не се прави на Дора Габе от пазарджик а да ги подкарва за затвора.
4
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тегли народе пари от бързите кредити и не връщай фалит за всички бързи кредити , в затвора мафията и мутрите ,кви са тия 1000 За 6000 лв братя българи да им изпотрошим колите и офисите и да ги вкараме в затвора да леят бетон само работа за тия гадове да види той как бедния българин връща 1000 за 6000лв.