Бърз кредит, голям трик: "Уведомление просрочие" и се трупат такси

Фирмите за бързи кредити с нови начини да ощетяват клиенти
27 ное 2017 09:00, Боряна Павлова
40
Бърз кредит, голям трик: "Уведомление просрочие" и се трупат такси
Снимка: Dnes.bg

Фирмите за бързи кредити са намерили още начини да ощетяват своите клиенти, установи Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Един от по-новите трикове е, когато заемополучателят се забави с вноската само за ден, веднага да му се изпраща уведомление за просрочие и да му бъде начислена такса за известяването.

Още по темата

Някои компании продължават да подвеждат клиентите си за лихвените условия и не им разясняват колко точно пари трябва да върнат в края на договора, пише "Сега".

"Търговците трябва ясно да ви кажат, че ако примерно вземете 1000 лв., ще трябва да върнете 1500 лв. след шест месеца или след година", посочват от КЗК.

Друга порочна практика са неясните и обтекаеми формулировки, с които дружества объркват потребителите и ги поставят в риск. Такъв е случаят с изискването "потребителят да не влошава икономическото си положение".

Това на практика означава, че ако междувременно вземете друг заем или ви намалят заплатата, фирмата може да обяви кредита ви за предсрочно изискуем - въпреки че редовно си плащате вноските.

Друг пример за некоректна и недопустима уговорка е, че в случай на предсрочна изискуемост на заема лихвата се начислява за целия договорен период, а не само за времето, в който е изпълняван заемът.

В навечерието на Коледа и Нова година КЗП напомня на дружествата за бързи кредити, че са задължени да предоставят още преди отпускането на заема пълна и точна информация за всички условия и най-вече за сумата, която ще бъде дължима в края на периода, а на клиентите - да четат внимателно договора за заем, преди да го подпишат, а когато нещо не им е ясно или ги смущава, да се консултират с експерти.

Бързите кредити се радват на силен интерес през последните години. Вече втора поредна година те бележат двуцифрен ръст - през 2016 г. бе 15%, а до септември тази година е 11.3%.

Изтеглените бързи заеми вече са 2,7 млрд. лв., като 80% от тях са взети от домакинствата.


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
17
 
! Отговори
дедо преди 1 година
80% от българите са прости! Големият процент хора полазващи бързи кредити го доказва. Особено когато целта на кредита е да се покажем пред хората кви гъзари сме разбираш ли.
37
1
 
20
 
! Отговори
Кредит преди 1 година
И на мене ми се е случвало да изтегля бърз кредит за няколко дена примерно имам 3-4 дена до заплата и ми трябват спешно пари и за едни 5-6 лева лихва си спестявам искането на пари от познати но си говорим за пари от 100тина лева това за 200-300-1000 лв за 30 дена с едни лихви от по 100 лв си е чиста набутвация
36
0
 
27
 
! Отговори
4aka6ta vazmezdie преди 1 година
профи кредит - взема6 2000 врь6та6 4600 и като бонус унижения по вси4ки вьзможни на4ини.нагли и без задрьжки
35
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аъъ ти да видиш - ощетявали клиенти?! Ми нали това е фундамента на бойкоикономиката - гепене до последно!
34
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям праз, те тези дето вземат бързите кредити обикновено не могат да четат или са финансово неграмотни.....
33
0
 
26
 
! Отговори
Тишо-бързия преди 1 година
Аз и от банката не взимам кредит, че и те са бая кожодери...
32
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ментел вече не им ползвам нета ("Мегалан"), и смао плащам такса до края на доиговора, но те и така ме цакат като ми наддават разни левове за спрян нет и за неплащане на сметките навреме. А според мен просто сметките им не излизат навреме, защото пшроверявам редовно в изипей и в момента в който ми излезе сметка плащам. И въпреки това лъжите и кражбите на Ментел продължават. Искат ми някои месеци по няколко лева отгоре по неясни причини. Такива "фирми" трябва направо да ги закриват.
31
0
 
25
 
! Отговори
наясно преди 1 година
Имат перфектна репутация на измамници, че и да им правите реклама- може някой недорасъл или неграмотен да вземе пари от тях. За пръв и последен път, естествено.
30
3
 
26
 
! Отговори
**** преди 1 година
А най добре е ако попаднете натакива некоректни фирми,и щом се опитва да мамят,и да играят мръсно,отивате вечер с винкел в ръка,и бой по краката до строшаване, на всички служители,и докато са в болница,никой няма да ви безпокои за нищо,още по малко пък за лихви.
29
1
 
20
 
! Отговори
Иван Пешев преди 1 година
Значи следващия път като се случи да се счупи витрина на такава фирма МВР просто да не ходи те и без това не ни пазят много така че няма да има разлика.
28
0
 
28
 
! Отговори
защо преди 1 година
До Аха
След като бързите кредити се радват на небивал успех, то това означава, че сивият сектор в икономиката е много голям. хората масово работят, без да имат трудови договори и/или са на граждански договори. Една банка отпуско кредит само, ако последните шест месеца си на трудов договор.
27
1
 
32
 
! Отговори
Чичо Пич преди 1 година
Докато има говеда ще има и касапи
26
10
 
35
 
! Отговори
Мирослав преди 1 година
Бързите кредити според мен не са лошо нещо, стига да знаеш кога и как да ги ползваш! Ако ти трябват пари до заплата е идеално, даже повечето нямат лихва или е малка. Сега ако говорим да теглиш бърз кредит за кола, ремонт, почивка и т.н. от рода на 1000+ лева си е чисто самоубийство! Като искате да си купите кола или да направите ремонт, идете в банката! За мен тези кредити стават да запълниш някоя дупка за максимум месец. То е ясно, че щом ти дават 1000лв само срещу лична карта, лихвата ще е....
25
0
 
41
 
! Отговори
dmx преди 1 година
Колкото държавата не можеше да озяпти няколко групи, възпитаници на спортните училища, именуващи се "борци", така и сега с дребните тарикати, които дават бързи "кредити". Това явление има подобен генезис и както и преди е организирано отгоре. Това са добре познатите ни мутри. Буквално са същите хора.
24
1
 
43
 
! Отговори
Аха преди 1 година
И кому са нужни трзи кредити. Като ти трябват пари вземи от приятел, от банка, дори от заложна къща. Положението е страшно щом заложните къщи са с по-добра регулация и по-добър вариант от бързите кредити.
23
1
 
38
 
! Отговори
Соломон преди 1 година
БЪРЗИТЕ КРЕДИТИ СЪКРАЩАВАТ ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ ЕФЕКТИВНО С ГЛАД,СМРАД И МИЗЕРИЯ!
*** ЩЕ ВЗЕМЕ КРЕДИТ,А УМНИЯ ЩЕ СЕ СПАСИ ОТ НЕГО!
22
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми то е пропаднала мафиотска държава е така.....
21
1
 
36
 
! Отговори
ППП преди 1 година
До Анонимен

Доста си зле за да сравняваш банков кредит с бърз кредит. Разликата е от земята до небето.
20
1
 
60
 
! Отговори
Аха преди 1 година
И как се стимулира това потребление. Взимаш 1000 лева и след 2 месеца трябва да върнеш 3000. Вместо да стимулираш икономиката с 3000, харчиш 1000, а 2 бона отиват в ръцете на лихварите. Познавам хора които са се заробили от такива кредити и сега цял живот не могат да започнат работа на трудов договор. Страшно стимулиращо нали?
19
1
 
47
 
! Отговори
защо бе преди 1 година
Как можаха Унгария,Румъния и тн.да се справят с мошеническите фирми за бързи кредити и ги изгониха и познайте къде дойдоха?! а ни я от толкова години все проблеми