Българинът – млад пенсионер, заради болести

Над 73 000 българи извън трудовия пазар преди да остареят
28 дек 2017 10:30, Петя Славова
30
Българинът – млад пенсионер, заради болести
Снимка: архив, Булфото

73 659 са българските пенсионери под 50-годишна възраст. Това показва справка на в електронните регистри на Националния осигурителен институт (НОИ). В момента лични пенсии получават 2 061 684 души, което означава, че около 3% от тях са хора под 50-годишна възраст, пише "Монитор".

6157 от младите пенсионери са излезли в заслужена почивка, защото са навършили нужните години и стаж за професията си. Близо 80% от тях или 4807 души са бивши военни и полицаи, които до миналата година имаха право да се пенсионират независимо от навършената им възраст.

Още по темата

Служителите в силовите министерства трябваше само да имат 27 г. осигурителен стаж, 18 г. от които в системата. Така до преди 2 години униформените можеха да излизат в заслужена почивка преди да навършат 40 г., при условие, че са сложили пагоните на 20-годишна възраст.

Най-много обаче са младите пенсионери по болест. Към момента инвалидни суми за старини получават 66 764 нашенци, което е 90% от всички пенсионери под 50-годишна възраст. В това число обаче влизат и хората, родени с увреждания, които след навършване на пълнолетие до 20-ата си годишнина получават пенсия, независимо дали имат осигурителен стаж.

След това, за да продължат да получават сума за старини, те трябва да имат между 1 и 5 години осигурителен стаж. Минималният размер на тази пенсия се определя от степента на увреждане и процент от минималната пенсия за осигурителен стаж. Така хората с неработоспособност между 50% и 70% получават поне 170 лв. пенсия. Тези с инвалидност между 71 и 90 на сто вземат минимум 210 лв., а на тези с над 90% инвалидност пенсията е минимум 230 лв.

Заради трудови злополуки или професионална болест други 738 българи са излезли в пенсия преди да навършат 50 години.

През тази година в заслужен отдих са излезли 83 541 българи. Статистиката отчита спад на новите пенсионери с близо 7000 души за година. Броят на излизащите в заслужена почивка намалява заради увеличението с по 2 месеца на изискуемите възраст и стаж за пенсия, въведено през миналата година.

Тройно са намалели пенсиониращите се военни и полицаи, показват данни на НОИ. През 2017 г. в заслужена почивка са излезли 1861 служители под пагон, докато година по-рано силовите ведомства са напуснали 6693 души, достигнали пенсионна възраст. Спадът се дължи на въвеждането на пенсионна възраст за служителите под пагон.

Всеки трети пенсионирал се тази година е излязъл в пенсия заради болежки, показват данните на НОИ. Така тази година броят на инвалидните пенсии нарасна с 25 638.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВСИЧКИ ХАЙЛАЗИ НА ДЪРЖАВНА СЛУЖБА НЕ ПЛАЩАТ ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ
21
0
 
9
 
! Отговори
Защо някои по-долу преди 6 години
пишат щуротии?Никой не завижда на болните и сакатите. Напротив, всеки разумен човек знае, че нетрудоспособните у нас не могат да платят дори най-елементарните си нужди с мизерните пенсии, които им се дават.Хората негодуват по друг повод - патологични лентяи използват всички възможни начини за да източват пари от бюджета, а тези пари ги внасяме ние, които работим!Държавата пък се прави, че не вижда какви далавери се въртят чрез ТЕЛК, за да не дразни една категория от електората!
20
0
 
6
 
! Отговори
Всички ли са болни? преди 6 години
Тук има един синковец, който вече е над 50 г., а никога не е работил. Не знам как е постигнал това докато е било социализъм, нали тогава е било наказуемо безделничеството?Баща му починал, майка му след промените е работила на две места паралелно.Когато се пенсионира, пак работеше на граждански договор.Преди няколко години, когато вече не можеше да работи, споделяше, че с връзки му е уредила инвалидна пенсия, за да взимал и той някакви пари, защото само с нейната пенсия не можели да се изхранят
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е в дивощината болните и сакатите ги изяждат първи после старците и децата и ще останат само работещи България ще стане промишлената зона на света със 100% бачкатори и пълен износ на работника кво му трябва 5 часа сън и кумат леб
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом на болните и сакатите започнахме да завиждаме мани мани мани нататък
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Четох някъде,дали е вярно-около 250 000 са работещите ,плащащи данъци и издържащи държавата
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 9мисля, че аз правя и затова започвам да цитирам от предното изречение. И проечетете добре, но така както е написано аз не го разбирам. 27 г. ОСИГУРИТЕЛЕН стаж, от които 18 в системата на МВР.
15
4
 
14
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
В момента лични пенсии получават 2 061 684 душиОТ 6 МИЛИОНА НАСЕЛЕНИЕ , 1 МИЛИОН СА ДЕЦА , 1 МИЛИОН БЕЗРАБОТНИ , 2 МИЛИОНА РАБОТЕЩИ И НАД 2 МИЛИОНА ПЕНСИОНЕРИ ! НИЩО ДОБРО НЕ ВИ ЧАКА ЩОМ ПЕНСИОНЕРИТЕ И БЕЗРАБОТНИТЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ РАБОТЕЩИТЕ !
14
1
 
10
 
! Отговори
До 9 преди 6 години
18 години в системата на фуражките, не прави ли точно 27 години осигурителен стаж?
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като дигнат пенсионната възраст от 65 на 75 години, пенсионерите по болест ще са по-повече, а излизащите в пенсия ще са по-малко.
12
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименБългарите работят докато имат възможност, тези пенсионираните по болест и точещи касата са предимно родни шведци.......Ти вместо да пишеш глупости,благодари и се моли на Бог,че не ти се налага да си пенсионер по болест,тогава ще разбереш що е това ад и как ти се иска да работиш,а не можеш,отделно и държавата да те прецаква,а ти да си безпомощен.
11
1
 
10
 
! Отговори
До 9 преди 6 години
Прави разлика между осигурителен и трудов стаж!
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И по притеснително имаме над 2 милиона пенсионери, колко са работещите в тази страна? Защото имаме учащи и редови безработни, а като прибавим и голям процент държавни служители, които не носят пари в хазната, а източват от там..? Искам някой да ми каже точна цифра на работещите в частния сектор, за да знаем колко души в дръжавата работим, за да я теглим.
9
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"27 г. осигурителен стаж, 18 г. от които в системата. Така до преди 2 години униформените можеха да излизат в заслужена почивка преди да навършат 40 г., при условие, че са сложили пагоните на 20-годишна възраст." Четете ли какво пишете, 20+27=47, как се получава човек започнал работа на 20 и 27 години работил, пък ненавършил 40?
8
4
 
16
 
! Отговори
Мильо преди 6 години
И при социализЪма и при фасадната демокрация, Партията и държавата се грижат милиционерите да не се преработят!
7
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Българинът" Моля този който е писал това да си направи труда и да уточни каква част от тези българи са от ромски произход.
6
6
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Най малко една трета от тези са си платили да станат пенсионери по болест.Почти всички познаваме хора които са си платили да са пенсионери по болест.
5
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите работят докато имат възможност, тези пенсионираните по болест и точещи касата са предимно родни шведци.
4
27
 
19
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 6 години
Българинът - млад пенсионер заради фалшиви ТЕЛК решения, рано инвалидизирал се от пиене, ядене и пушене...Иска да получава нещо мизерно, но сигурно, до края на живота си, да плюе по държавата и политиците как не осигуряват достатъчно пари за да си живурка без да прави нищо.
3
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Облъчвателят работи на пълна мощност.