Още десетина труса от 4 по Рихтер последвали най-силното земетресение

За Гърция подобни земетресения са обичайни
Обновена: 2 яну 2018 09:02 | 2 яну 2018 08:39, Александър Попов
12

Има и последващи трусове след земетресението от тази сутрин в 6:24 часа в Гърция, като най-малко десетина са трусовете с магнитуд към 4, каза проф. Емил Ботев - директор на департамента "Сеизмология" в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

Той уточни, че максималните оценки за земетресението в Гърция, усетено и у нас, са, че е било с магнитуд 5,2 или средно с магнитуд 5 по Рихтер и с такава енергия. Има информация и за "рой сеизмични събития още от снощи от 12:00 часа през нощта", информира сеизмологът, цитиран от БТА.

Още по темата

За Гърция такива земетресения са обичайни и трусът от тази сутрин е в "долната граница на категорията на силните земетресения", коментира проф. Ботев. Той припомни, че у нас подобно беше земетресението в Перник с магнитуд около 5,6 по Рихтер от 22 май 2012 г.

Тази сутрин земетресението от Гърция е усетено най-силно у нас в Югозападна България, каза проф. Ботев. По думите му "не би трябвало да има сериозни повреди и нарушения в инфраструктурата или в конструкцията на сградите, които да застрашават живота на хората, защото земетресението от Гърция е с умерена сила".

Кметът на Петрич Димитър Бръчков също потвърди, че няма сигнали за щети след поредицата земетресения тази нощ. Според него най-важното е, че вследствие на трусовете няма данни за човешки жертви, нито за материални щети.

"В непрекъснат контакт съм с институциите и кметовете на населени места", каза Бръчков. Той допълни, че е нормално хората да са уплашени и притеснени след труса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ужас и във петрич се усети много яко заметресение
11
0
 
0
 
! Отговори
Сандански преди 6 години
Трусовете започнахаоще от 1 часа тогава осетихме първото земетресение второто в 5 часа третото в 6 - 30 а другите не съм ги осетил
10
2
 
1
 
! Отговори
Минчо преди 6 години
тази сутрин в 6:24 часа в Гърция, като най-малко десетина са трусовете с магнитуд към 4, каза проф. Емил Ботев----------------Този професор не гледа ли статистиката за деня? Какво показват европейските институти.Има само два труса - в 7.42 (2 степен) и в 8.26 (от 2.3)
9
0
 
2
 
! Отговори
шоп преди 6 години
До панализаторАмериканският сеизмологичен институт ги дава - първото 5, второто 3.2
8
5
 
2
 
! Отговори
Иван преди 6 години
И още ще има и то скоро
7
3
 
3
 
! Отговори
софия преди 6 години
нощта е време за спане. нямаше да усетите нищо.
6
4
 
7
 
! Отговори
панализатор преди 6 години
Първо за много години на всички да сте живи и здрави и успешна 2018гА мериканците пак се изложиха с тяхната система Х А Р Б С както преди пет години вместо София удари тогава Перник.Явно след новогодишните празници пак са направили грешни изчисления.Защо искат да плашат е поемаме прецедателството но ЕСте се бита карта вече в международен политически план.Руснаците в новогодишната програма както разбрах се майтапели доста с тях .да сме живи и здрави баба Ванга го е предсказала
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В София усетих земетресението и погледнах в сайта на сеизмолозите към БАН. Прави се автоматично регистриране и първо даваха две земетресения първото 5-та степен, второто 3.8 степен. После промениха данните за по-силното - от 5 на 5,5 степен. Сега показват две земетресения през 4 секунди - първото от 4,7 степен, второто от 5-та степен - горе-долу така ги усетих и аз.
4
4
 
3
 
! Отговори
Mmmmmm преди 6 години
Последно, най-силното ли е, или е от слабите?
3
1
 
12
 
! Отговори
дълбоко спящ преди 6 години
Проспал съм всичките земтресения. Не съжалявам.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В СофияАз усетих две залюлявания в 6:24 през 3-4 секунди - първото малко по-слабо, но малко по-продължително от второто, което беше по-силно, но по-кратко.
1
2
 
7
 
! Отговори
ИМ преди 6 години
Усети се и във Врачанско. Макар и много леко.