Каската и котките на загиналия в Пирин турист – в раницата му!

При акцията спасителите се "надбягвали" с риска от лавина
17

Транспорт на загиналия турист. Снимка: ПСС

Виж други галерии »

Загиналият в Пирин през уикенда турист е имал необходимото оборудване за планина, но част от него е било в раницата му. Това става ясно от описанието на хронологията на събитията, публикувано от Планинската спасителна служба.

Още по темата

Когато спасителите стигат до 30-годишния мъж, той е с алпийска седалка и включен лавинен уред. По-късно става ясно, че каската и котките са в раницата, която е доста надолу по склона.

Групата от трима души – планински водач и двама клиенти, правят опит да достигнат връх Вихрен по зимен маршрут в събота.

Метеорологичните условия са отлични – около 0°С, ясно и почти тихо. Маршрутът е правилно подбран, съобразен със сезона, както и времето за начало на прехода – рано сутринта.

Непосредствено преди да стигнат Джамджиеви скали, единият клиент се подхлъзва и прелетява през 30 м скален праг и продължава надолу по улея. Намерен е малко по-късно от планинския водач и другия клиент в безсъзнание и липса на сърдечна дейност. 

В 05:45 ч. в ПСС-Банско се получава сигналът за нещастието чрез Централния денонощен пост на Планинската спасителна служба. Веднага е взето решение за провеждане на акция. Задействана е и процедурата за вдигане на хеликоптер.

Първата група от девет планински спасители тръгва в 06:30 ч. от база Банско. По време на пътуването след телефонно обаждане от мястото на нещастието е получена информация за смъртта на пострадалия. Акцията продължава, като в 07:05 ч. групата е в района на Шилигарника и с три моторни шейни всички спасители достигат максимално бързо до основата на улея, от където продължават пеша.

В 07:45 ч. нагоре тръгват седем спасители с разглобяема шейна тип АКИЯ и нужния инвентар за транспорт в труден терен. В 08:15 ч. е установен визуален контакт с водача и другия клиент. Двамата са насочени да слизат по безопасен път към хижа Вихрен. В 08:30 ч. групата е при пострадалия, намиращ се в центъра на един от улеите под Джамджиевите скали.

Взема се решение как да продължат спасителните действия с цел максимална сигурност за спасителите, предвид терена и метеорологичната обстановка. В 09:15 ч. започва транспорт, а в същото време от долу е тръгнала втора група от трима спасители, за да пресрещне и помогне на първата.

Започва едно надбягване със слънцето, което вече напича и влияе на снежната покривка, като повишава лавинната обстановка и поставя в риск спасителния екип. В 09:50 ч. двете групи завършват транспорта при моторните шейни на пътя за х. Вихрен, а в 10:30 ч. всички са на Шилигарника и активните действия са приключили, съобщават от службата.

ПСС изказва съболезнования на близките и приятелите на загиналия.

ПСС препоръчва движението в зимната планина да става с котки, пикел и каска, особено на заледени и каменисти стръмни терени. Задължително е наличието на индивидуален лавинен комплект – лавинен уред, лавинна сонда и лавинна лопата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези изкачвания на планински върхове трябва да се забранят и всеки практикуващ да се обяви за потенциален самоубиец, колко още трябва да умрат така нелепо? Всяка година планината взема жертви...
14
1
 
10
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
Най-удобно е котките да се слагат още във входното помещение на хижа Вихрен. Вярно, с тях в началото се върви по-трудно по пътеката, но слагането им на топло е по-лесно и не рискуваш да се претрепеш от случайно подхлъзване. Бог да прости момчето.
13
0
 
12
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 12,Номер десет е качвал Вихрен най-малко 20 пъти, а им изтървал бройката. Още е ходил в Памир и Хималаите, според мен и до Южният полюс. Само Райнолд Меснер и двама трима други алпинисти са качали големите 8000-ци в алпийски стил. Но за обикновените и начинаещи алпинисти е задължително да спазват необходимите инструкции. Тоя хванал...за шлифера!
12
1
 
15
 
! Отговори
king_for_a_day преди 6 години
10, Кога и по кой маршрут си качвал Вихрен? Имам усещането, че си го качил август през Кабата и дори не си стъпвал на Дажмджиевия. Познах ли? Не се изказвай неподготвен, за да не подвеждаш хората, защото темата съвсем не е шега. През зимата се тръгва рано не само заради по-късия ден, но и заради опасността от лавини след като напече слънце.
11
1
 
18
 
! Отговори
king_for_a_day преди 6 години
Доколкото имам информация, паднал е точно в момента, в който са спрели за да сложат котките. Вече е бил със седалка и явно са се приготвяли да се обвържат.Жалко за човека и съболезнования на близките му!П.П. Поздравления за статията, този път е добре написана и с информативни схеми.
10
20
 
6
 
! Отговори
Re 1 преди 6 години
Абе много планинари тука уе, айларипи!?Качвал съм Вихрен и не съм тръгвал 4ч сутринта. Тева не ви е Еверест, флегми. Повечето разбирачи тук са виждали връх само сутрин под завивката, ама ....
9
6
 
5
 
! Отговори
Я па я...! преди 6 години
Много мързелив тоя планинар, бе!
8
1
 
2
 
! Отговори
Пфуууу преди 6 години
Добре, че не ги е забравил в къщи.
7
1
 
8
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 6,Остави го той този, на чашка е ходил в Памир и Хималаите!
6
2
 
21
 
! Отговори
до5 преди 6 години
Котките са приспособление със шипове закрепящо се на подметката и не са много много удобни в някои ситуации - не се шегувай с тея работи.
5
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Котките оживяли ли са?
4
3
 
29
 
! Отговори
НИК преди 6 години
До 1:Ти май скоро или изобщо не си бил/а на преход в лятна или зимна планина !? Ако не знаеш, рано сутрин се тръгва за преход. Факторите и причините са много за ранното тръгване. Част от тях са написани в статията и не само. Със здраве!
3
35
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1С гаранция са били пияни. Пили са до 4.00ч. и са тръгнали.
2
6
 
41
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 1,Ти можеш ли да четеш? Маршрута и времето на тръгване са подбрани ПРАВИЛНО!! Вихрен не е толкова опасен, но един връх се атакува рано сутрин. Това, че той е бил без котки и каска си е платил. Ти кой си, че да съдиш - Бог ли си какъв си?
1
44
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези кво са правили по тъмно в планината, да не са си мислили, че атакуват Еверест