Професорът, спасил бебе: Не подценявайте българската медицина!

Имаме утвърдени специалисти, отбеляза д-р Никола Владов от ВМА
11 яну 2018 13:30, Петя Славова
35

Вчера в "Пирогов" се проведе животоспасяваща операция на 4-месечено момиченце, родило се с огромен тумор на черния дроб. Интервенцията е извършена от детския хирург д-р Цветко Георгиев от "Пирогов" и проф. д-р Никола Владов от ВМА.

По думите на проф. д-р Никола Владов, завеждащ на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА, има операции, които оставят ярък спомен в съзнанието за цял живот, а тази на 4-месечното момиченце е точно такава.

Още по темата

"Това е най-малкият ми пациент. Въпреки големината на тумора и крехката възраст, момиченцето ще има пълноценен живот и ще е едно здраво дете без никакви ограничения. Малчуганите са една изключително благодатна почва, защото те се възстановяват още на следващия ден", каза докторът в студиото на "България сутрин".

Според проф. Владов тази операция е един от многото признаци, че българската медицина е способна на сложни интервенции и въобще не трябва да бъде подценявана, защото има наистина утвърдени специалисти.

"Българската медицина може! Чернодробната хирургия не е проста наука и се прилага само на определени места. България седи много добре на картата, а и не мисля, че българските медици са по-малко способни от тези в Западна Европа. Имаме сериозни контакти с колеги от Франция, Испания, Румъния и други страни", уточни проф. Владов пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че здравните емигранти съществуват не само в нашата страна. Въпреки това, доста често се случвало български пациенти, отишли да се лекуват в чужбина, да бъдат препращани към специалисти в родината.

"Българската здравна система има голямо предимство, а именно възможността за достъп до определени специалисти, защото в Западна Европа това е много ограничено", допълни проф. д-р Никола Владов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Вещ преди 6 години
Анонимен 15 , верно операцията е като да си изчоплиш носа! Ама ти твоя
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На нашите лекари им липсва човечност и състрадание понякога, но не и знания и умения. Направило ми е впечатление, че най-големите некадърници са и най-големите печалбари...Има много добри специалисти, които никога няма да ви поискат пари под масата
30
5
 
0
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
В книгата на д-р Робърд Менделсон въз основа на данни от погребалните агенции, са изнесени факти, че когато лекарите стачкуват, смъртността спада двойно!!! Звучи ви невероятно, нали? ... Това станало очевидно, когато докторите стачкували през 1973 година в Израел ... Нещо подобно се случило и 20 години по-рано, когато пак стачкували медицински работници. Същият ефект е установен И В МНОГО ДРУГИ ДЪРЖАВИ ПО СВЕТА.........
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Опитни специалисти имаме, проблемът е тромавата система която обръща докторите на селски хитреци с главна цел да точат пари.
28
2
 
6
 
! Отговори
У чужбина преди 6 години
Предпочитам да се лекувам в чужбина.На български лекари,полицаи и управници грам вяра нямам.
27
0
 
10
 
! Отговори
толераЗД преди 6 години
До бай КольоСпоред приятели, дефиницията на успял българин в чужбина е когато не ти се налага да се прибираш за да си правиш зъбите. Това обаче може реално никога да не ти се случи, точно защото достъпа до наистина добрите специалисти на запад и по света е много по-ограничен. В България, ако имаш пари, връзки и/или сериозно заболяване е доста по-вероятно да ти се обърне нужното внимание. Казвам го като недоволен клиент и на Великобританската и на Холандската система за здравеопазване...
26
2
 
13
 
! Отговори
бай Кольо преди 6 години
Като българин, който временно работи в Белгия, мога да кажа със сигурност, че българските лекари и здравна система са далеч по-добри от белгийските. Да, съвсем сериозно. Тук за специалист може да си чакаш с месеци.. Независимо дали имаш или нямаш пари. А хората, които са на зор, просто отиват в Германия, например. Така че не всичко в България е толкова черно, колкото ние си мислим. Но човек разбира това едва тогава, когато излезе от България, макар и за малко и направи реално сравнение.
25
7
 
6
 
! Отговори
абсурдистан преди 6 години
Една птичка пролет Не прави ! "лекарите " лекуват само свои,богати и приближени ! Я кажете как се влиза във вма ? - с връзки Нали? Защо млади и стари просят пари по медиите за лечение в Турция,Германия,Израел и тн ?-защото нашите са некадърници и връзкари и само алчнеят за пари !
24
0
 
14
 
! Отговори
парадокс преди 6 години
Миналата година се наложи да заведа майка ми да я спасят в болницата. Страха ме беше сковал, напълних джобовете с пари и се подготвих за докторите само и само да се погрижат за нея. Операцията се оказа по-сложна отколкото очакваха и по-тежка. Но да чукна на дърво всичко мина и замина. Отидох да се "издължавам". Бях токова благодарен че не ми пукаше колко ще ми поискат. Отношението беше невероятно и накрая установих че не дължа НИЩО. не се сдържах и подарих малък, но сантиментален подарък.
23
2
 
2
 
! Отговори
хахах преди 6 години
До Анонимен"продажници са наще лекари,, само ламтят за пари...ХИПОКРАТИ"... е не е истина колко се смях на този коментар хахахх ..."ХИПОКРАТИ"... не мога да се сОпра да се смея... "наще лекари"...
22
1
 
3
 
! Отговори
До 19-Анонимен. преди 6 години
Какво можеш да обясниш бе др.и.с.льо.Всичко било просто.Не всичко -ТИ !
21
2
 
8
 
! Отговори
Хвала вам!!! преди 6 години
Повечето сте деца които се мислят за безсмъртни.Хирургията е висш пилотаж в лекарската професия.И примитивните коментари на пубери и голобради философи ще отидат на кино когато все някога ги тръшнат на хирургическият стол.Като излезеш от реанимация разбираш колко лесно се къса нишката на живота ти.Така че младоци не дърпайте дявола за опашката и не слагайте всичко под един знаменател,защото както има мисрещи и умни млади хора,така има и като някой от вас ,кухи не 80 а 100%.Използвайте ума си!
20
5
 
11
 
! Отговори
Благодарим ви!!! преди 6 години
Професор Владов е господ,за нас пациентите.Хирург които е спасил стотици човешки животи.Аз съм един от тях.Помага и на п.р.ос.таци като 2 и подобните му ,защото сега са ербап,но знаете ли колко такива имаше с умолителен и жалък поглед,,Докторе спаси ме",на 14етаж на ВМА.Не обобщавайте има ЛЕКАРИ и лекари,и ХОРА и хора.Човек и добре да живее все някога опира до лекарска помощ и тогава осъзнава колко е безсилен .А ти 19 на колко годинки си ?Как се премахва тумор от 4 месечно бебе бе многознайко?
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ти да не мислиш, че в чужбината всички са идеални"Знам, че тук пишат двата враждуващи лагера... поддръжници на САЩ и поддръжници на Русия. За да няма обидени, ще спомена и за двете страни.-В САЩ, за да станеш доктор, ти спукват.. здникa! И учат 2 пъти повече и 2 пъти по-дълго. И ако направиш фал, си аут от професията завинаги!-В Русия, там в Москва и СПБ се намират едни от брилянтите на медицинските университети! И за да завършиш, значи си гений!-В Германия, положението е нещо средно.
18
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте сега, да ви обясня нещо. Болниците ни, са се превърнали в едни места за печалбарство. Като цяло, цялата ни здравна система е така. И когато на някоя болница много и падне реномето, от управата на болницата вадят едни пари, бутат ги на разни "PR експерти" (назначени при тях или пък друга частна фирма) и им казват, да вдигнат реномето. И се започва с едни репортажи по медиите. Ежедневни неща започват да ги представят като едва ли не научни постижения в медицината. Това е! Много е просто!
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 13Ти да не мислиш, че в чужбината всички са идеални, но да много и избягаха което пак е заради касата и властта.
16
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Професора е от старата школа, младите лекари масово бягат от България."И като бягат, къде си мислиш, че отиват. Братовчед ми е доктор. Живее в съседния апартамент. Да ти кажа ли при него какво става? Пишат му от няколко страни в Европа, че искат да отиде и да работи при тях, обаче трябва да подпише договор, според който задължително трябва да специализира в тяхната държава. Т.е. да учи още няколко години. А до тогава... най-общашката работа в чуждата болница! Само дето не го водят санитар.
15
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
продажници са наще лекари,, само ламтят за пари...ХИПОКРАТИ
14
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в чужбина това лекарите го правят ежедневно и никой не се хвали ..този мушмурок е един от всичките нещастници дето само крадът пари от здравната каса
13
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
отношението на българските лекари към пациентите е отвратително, гадно плема са и ме мислят за голяма работа